Peynir, kalsiyum, protein ve vitamin açısından zengindir; bebeğiniz için sağlıklı bir besindir. Bebeğinize 6 aydan itibaren pastörize tam yağlı peynir yedirebilirsiniz. Bu, hafif kaşar peyniri, süzme peynir ve krem peynir gibi sert peynirleri içerir.
Günlük sütümüzü tencereye boşaltıp ısınmaya bırakıyoruz. Sütümüz kaynamaya başlayınca içine 4 yemek kaşığı yoğurdu (tercihen evde mayaladığınız) koyup karıştırıyorsunuz siz karıştırdıkça süt kesilip peynir oluşumu başlayacaktır. Biraz kendi halinde kaynamaya bırakın peynirler toplanıp suyu da sararacaktır.
30 gram peynirde bulunan kalsiyum ve protein, peynir haricinde çocuğa ortalama 200 gram kadar süt tüketerek alınır. Güçlü bir kalsiyum kaynağı olan peyniri, 6. aydan sonra bebeğinize yavaş yavaş vermeye başlayabilirsiniz.
Doktorunuz aksini söylemediği sürece bebeğinize peyniri 8. aydan itibaren yedirmeye başlayabilirsiniz. Peynir ürünleri süte göre daha konsantredir ancak sütün hazmını zorlaştıran özellikleri, peynire dönüşümü esnasında yok olduğundan bebekler peynir ürünlerini daha rahat ve daha erken yiyebilir.
Lor peyniri, bebekler için çok faydalı, probiyotik olan harika bir peynir türüdür. Bebeklere 6.aydan sonra verilebilir.
İlgili 45 soru bulundu
Bebeğinize 6 aydan itibaren pastörize tam yağlı peynir yedirebilirsiniz. Bu, hafif kaşar peyniri, süzme peynir ve krem peynir gibi sert peynirleri içerir.
6 aylık bebeklerin vitamin, mineral ve lif ihtiyacını karşılayabilmesi için kahvaltısında olması gereken besinler şunlardır: Peynir, yumurta sarısı, 1 çay kaşığı ezilmiş ceviz, pekmez, tahin, tereyağı, bebe bisküvisi, devam maması, irmik, pirinç unu, reçel, yoğurt, meyve ve ekmek.
Fakat pekmez, kan yapmayı destekleyici özelliği ve hastalıklara karşı vücudun direncini artırması nedeniyle hem yetişkinler hem de bebekler için çok yararlıdır. Bu yararları nedeni ile 6 aylık bebeğe pekmez verilmesinde bir sakınca yoktur.
Yağ ve kolesterol kısıtlamasına gerek yoktur, hem balık yağı hem tereyağı hem de zeytinyağı ilk 2 yaşta beyin gelişimini destekler. Çölyak hastalığını engellemek için glutenin/tahıllı ürünlerin çok erken (<4 ay) ya da çok geç (>7 ay) verilmesinden kaçınılmalıdır.
Yapılışı: Sütü kaynama noktasına gelene kadar ısıtıyoruz. Üzerine limon suyu ve sirkeyi ilave edip durmadan 4-5 dakika kadar karıştırıyoruz. Ardından altını kapatıp 15 dakika kadar soğutup toparlanmasını bekliyoruz.
Evde peynir yapılamayan durumlarda yağı- tuzu azaltılmış peynirler akşamdan suda bekletilerek 8. ay itibariyle verilebilir ya da tuzsuz lor- labne peyniri tercih edilebilir.
Doyacak miktarda yiyebilene dek öğünler anne sütü ile tamamlanır. İlk haftadan sonra içine 1 tatlı kaşığı zeytinyağı eklenebilir. Damak tadı gelişmiş bebekler bu düz püreyi sevmezlerse, zeytinyağı yerine ½ tatlı kaşığı tereyağı ve/veya peynir seven bebeklere 1 tatlı kaşığı tuzsuz labne peyniri de eklenebilir.
Bebeklerde 6-8 aylık dönemlerde 1 adet haşlanmış yumurtanın sarısı, 8. aydan itibaren de günde 1 tam yumurta verilmeye başlanabilir.
Bebeğiniz altı aylık olduğunda ilk başlanacak ek gıdalar daha az alerjik olan ve bebeğin sindirim sistemini rahatsız etmeyecek sebzeler, meyveler, yoğurt ve tahıl olmalıdır. Vereceğiniz ilk sebzeler patates, tatlı patates, havuç, balkabağı, kabak olabilir.
Bebeklere 6.aydan sonra ilk hafta her gün bir yumurta sarısının ¼'ü verilebilir. Her hafta biraz arttırılarak verilmeli ve 4.hafta sonunda tam yumurta sarısına geçilmelidir. Yumurtanın sadece sarısının tercih edilmesindeki sebep ise bazı bebeklerin vücutlarında yumurta beyazına karşı alerji oluşabilmesidir.
Posasının üzerine bir ağırlık koyarak sıkılaşmasını bekliyoruz. Ardından bezden çıkartıp Kapaklı bir saklama kabında 3-4 gün içinde tüketmemiz gerekiyor.
6. aydan itibaren bebeğinize mama şeklinde bebek bisküvisi verebilirsiniz.
Günde 20-30 gram çikolata tüketmek, bebekte gaz problemine neden olmayacağı gibi anne sütünün tadını da bozmaz. Bebeklerin sindirim sistemi ilk 6 ay boyunca birçok besini sindirecek kadar gelişim gösteremez. Çikolatanın içerdiği kafein, bebeğin sindirim sistemini zorlayabilir.
Bebeklere pekmez altıncı aylarını doldurduktan sonra verilebiliyor. Altıncı aydan önce, bebeklere anne sütü haricinde hiçbir ek besin verilmemesi tavsiye ediliyor.
Çünkü bebeğin gelişimi için ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi gerekir ve anne sütünün %80'inden fazlası sudan oluşur. Bebeğe su verilmeye başlanması gereken dönem ise ek gıdaya geçilen, yani ilk 6 ay sonrasındaki dönemdir1.
Bebeğiniz dokuz ay civarında küçük parçaları baş ve işaret parmağı arasında tutabilmeye başlar. Yani artık kuru üzüm, bezelye gibi yiyecekleri eline alabilir. Eliyle yiyebileceği humus, yoğurt gibi yumuşak kıvamlı yiyecekler de verilebilir. Bebeklere yemekleri sunarken pişirme tekniklerine de dikkat edilmeli.
Keçiboynuzu (Harnup) Pekmezi
Özellikle keçiboynuzu yetiştiriciliğinin daha çok görüldüğü Ege ve Akdeniz yöresine özgü bir pekmez çeşididir. Ayrıca en sağlıklı ve faydalı, birçok vücut sistemine ve hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Bu yüzden en faydalı pekmez çeşidi olarak gösterilmektedir.
6 aylık bebek kilosu, kız bebeklerde ortalama 7 kilo, erkek bebeklerde 7,5 kilodur. 6 aylık bebek boyu ise kız bebeklerde 64 santim, erkek bebeklerde 67 santimdir.
İyi pişmiş ve ince dilimlere ayrılmış et, tavuk, yumuşak peynir, haşlanmış havuç, brokoli gibi yiyecekleri tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra ekmeği parçalara ayırarak vermenizde fayda var. Sebze köftesi, balık köftesi, mücver, balık filetosu hatta makarna da bebeklerin sevdiği besleyici parmak yiyeceklerdendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri