Ayrıca insanlarda olduğu gibi ineklere de kan testi yapılarak hamileliğini tespit edebilirsiniz. Eğer gebelik başladı ise kan testi ile çok kolay anlaşılıyor. Fakat kan testi ile yapılan muayenenin ultrason veya rektal muayene ile desteklenerek kesin bir sonuç alınması sağlanmalıdır.
Özellikle gebe veya doğum yapmış hayvanlarda, hormonal değişimler meydana gelir. Bu değişimler, genital bölgede beyaz renkli akıntıların oluşmasına zemin hazırlar. Hormonal değişikliklerin yanı sıra, hayvanların yaşam koşulları, beslenme düzeni ve stres düzeyi de beyaz akıntının ortaya çıkmasında etkili olabilir.
Ultrasonografik muayene
Gerçek zamanlı (B-mod) ultrasonografi ile gebelik 26. gün civarında teşhis edilmektedir.
Doğumu yaklaşan hayvanlarda solunum sayısı artar, beden ısısı yükselir. Özellikle ineklerde beden ısısı karkteristiktir, gebeliğin sonunda 39.5-40ºC'a kadar çıkar. Doğumdan 1-2 gün önce aniden 1-1.5ºC'lik düşme görülür. Doğumu çok yaklaşan ineklerde dişi genital organndan 1 cm. kalınlığında bir akıntı gözlemlenir.
Kızgınlık başlangıcını takip eden 12. ila 18. saatler arasında yapılan tohumlamalar başarılı bir döl verimi için önem taşımaktadır. Pratikte; sabah kızgınlık gösteren inek ve düvelerin öğleden sonra, öğleden sonra kızgınlık gösterenlerin ise ertesi sabah tohumlanması önerilmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Eğer gebelik başladı ise kan testi ile çok kolay anlaşılıyor. Fakat kan testi ile yapılan muayenenin ultrason veya rektal muayene ile desteklenerek kesin bir sonuç alınması sağlanmalıdır. Ultrason testi insanlara yapılabildiği gibi ineklere de yapılabilmektedir.
Gebe ineklerde kızgınlık görülmesi; Bir sürüdeki ineklerin % 10 kadarı, gebe oldukları halde tohumlama tarihinden sonraki 18-24 gün sonra kızgınlık gösterebilirler. Birinci tohumlamadan sonra, kızgınlık gösteren ineklerde gebelik kontrolü yapılması çok yararlıdır.
Doğum belirtileri, doğumdan 4 hafta önce kendini göstermeye başlar. Bu belirtilerin ilki bebeğin doğum kanalına ilerlemesi sonucunda anne adayının daha rahat nefes almasıdır. Bebeğin doğum kanalına girmesi, doğumun başladığının değil yaklaştığının belirtisidir.
İnek kuruya çıkarıldığı ilk 2-3 hafta bol miktarda kaliteli kaba yem ile beslenir. Buna ilaveten günde 2-3 kg'ı geçmeyecek şekilde kesif yem verilir. Gebeliğin 7. ayından itibaren günde 8-10 kilo süt veriyormuş gibi yemlenmesine özen gösterilmeli, aşırı kaba yem verilmemelidir.
Şişme basit manada rumende gaz birikmesidir. Bu gaz, sindirim işleminin normal bir parçası olarak oluşur ve normal olarak geğirme ile kaybolur.
Parmakla vajinal muayene yapılır ve parmağın bir ete çarpıp çarpmadığına dikkat edilir. Eğer parmak bir boşluğa gidiyorsa ve bir engelle karşılaşmıyorsa, bu test sonucu pozitif kabul edilir. Ancak, eğer parmak bir et parçasına denk gelirse, hamilelik olmadığı düşünülür.
Doğuma 65-70 gün kala günde 2 kez yapılan sağım günde bire indirilir. Birkaç gün böyle gider, sonra iki günde bire indirilir ve 7-10 gün sonunda sağım tamamen durdurulur. Memede kalan süt koyulaşır ve memede bir şişkinlik görülebilir. Bu durum zamanla kaybolur ve doğuma kadar hiç sağım yapılmaz.
Veteriner normal gebelik durumlarından yaptıklarının aksine elle muayenede ikiz gebeliği tespit etmede zorluk yaşayabilirler. Bu sebeple ineklerde ikiz gebeliği tespit etmenin en güvenilir ve doğru yolu ultrason ile incelemektir.
Gebe ineklerde beyaz akıntı, genellikle fizyolojik çıkışlardan dolayı olabilir. Gebe ineklerde sarı akıntı gelmesi, genellikle uterus mukozasının iltihaplandığı anlamına gelir. Çiftleşme esnasında, hastalığın ileri dereceye ulaşması, ineğin rahminden sarı veya kahverengiye yakın akıntı gelmesine neden olur.
Ferç (üreme organının dış kısmı) şişmiş ve kızarmıştır, yumurta akına benzer bir akıntı gelir, buna çara denir. . Diğer hayvanların fercini koklamaz, kendisinin koklanmasına izin verir. .
Şeffaf ve sümüksü bir akıntı kızgınlık için iyi bir göstergedir. Süt ısısına bakma. Otomasyon sistemlerinde kontrol edilen bir değişkendir. Süt miktarındaki düşme ve ısıdaki değişim kızgınlık için iyi bir gösterge olabilir.
Normal olarak inekler 10 ay (305 gün) sağılırlar. Doğurmalarına 60 gün kala sağıma son verilerek kuruya çıkarılırlar. Kuruya çıkarma; hayvana veri- len yem miktarı azaltılır ve süt miktarı düşürülür, günde 2 kez yapılan sağım bire indirilir, sonra iki günde bir yapılır ve birkaç gün sonra sağım tama- men kesilir.
Yonca yüksek oranda kalsiyum içerdiğinden gebeliğin son 20 gününde verilmemelidir. Onun yerine kuru ot veya çok az olmak şartıyla silaj verilebilir. * Ayrıca şeker pancarı posasının da gebe ineklere yoğun olarak verilmesi sakıncalıdır.
Doğuma 15-20 gün kala hayvanlarımızın kuru madde alımları sık sık kontrol edilmeli, doğuracağı hafta sağmal rasyonun yarısını tüketebilir durumda olmalıdır. Meme ödemini artıracağından kuru dönem boyunca hayvana tuz ve soda gibi sodyum oranı yüksek katkılar verilmemelidir.
Yoğun, sık aralıklı ağrılarla birlikte mide bulantısı, kasık ağrısı da hissedilebilmektedir. Doğum sancısının belirtileri rahim kasılmaları, düzenli ağrı hissi, sık tuvalete çıkma isteği, üst karın bölgesinde rahatlama hissi, doğum suyunun gelmesi, nişan gelmesi olarak sayılabilir.
Sırtta başlayıp karna yayılan bu sancılar, çok sık geldiği zaman gerçek doğum belirtisini oluşturmaktadır. Kasılmaların giderek sık ve düzenli hale gelmesi; her zaman olmasa da genellikle düzenli olmasıyla gerçek doğuma işaret oluşturmaktadır. Bu kasılmalar, doğum ilerledikçe şiddetlenmektedir.
Dişi hayvanlarda başlıca belirti yavru atmadır. Yavru atma genellikle gebeliğin 5-7 nci aylarında görülür. Gebelik süresini tamamlayarak doğan yavrularda da doğum sonrası hemen ölüm görülebilir. Yavru zarlarının atılamaması ve uterus iltihaplanması sonucu tekrar gebe kalma süresi uzar veya kalıcı kısırlık oluşabilir.
İneklere içerisine arpa, buğday, yulaf unları katılmış ılık tuzlu su vermek faydalıdır. Yeni doğuran dişileri hava ceryanlarından korumak gerekir, ahırlarda karşılıklı kapı ve pencerelerin açık bırakılmamasına özellikle dikkat edilir.
İneklerde hamileliği belirlemek için çeşitli testler kullanılır. Bu testlerden en yaygın olanı idrar, kan ve süt testleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri