Gebelikte parasetamol grubu ilaçlar ilk planda kullanılan ağrı kesici ilaç grubudur. Gebelikte her türlü ağrı için kullanımı uygundur.
Parasetamol hamile kadınlarda genel olarak güvenli kabul edilen birkaç ağrı kesiciden biri.
Halsizli kırgınlık için parasetamol kullanabilirsiniz (günde 3-4 tablete kadar alınabilir)
PAROL'un hamilelikte kullanım güvenliliği ile ilgili zararlı etkiler bildirilmemiştir. Ancak, bu dönemde yine de hekim önerisi ile kullanılır.
Parasetamol, gebelik kategorisi olarak B grubu içindedir.
İlgili 30 soru bulundu
YAN ETKİLER/ADVERS ETKİLER:
Parasetamol nadiren alerjik ve aĢırı duyarlılık reaksiyonlarına ve makülopapüler döküntülere neden olabilir. Yine çok nadir olarak mide bulantısı görülebilir. Bu yan etkiler ilaç kesildiğinde ortadan kalkar.
Kompres uygulamaları: Baş ağrısını hafifletmek için soğuk ve sıcak kompres uygulayabilirsiniz. Sıcak kompres kasları gevşetip rahatlatırken, soğuk kompres ise baş ağrılarınızı hafifletme konusunda size yardımcı olabilir. Egzersiz: Hafif egzersiz yapmak, kan dolaşımını artırarak baş ağrısını hafifletebilir.
Etkili ve güvenlidir, tahriş etmez. *Ateş ve yaygın vücut ağrıları için ağrı kesici ateş düşürücü: Parasetamol içeren ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçları hekiminize danışarak, gebelikte güvenle kullanabilirsiniz.
Gebelikte ateş düşürmek için Parasetamol alabilirsiniz.
Özellikle C vitamini almaya özen gösterilmelidir. Portakal, mandalina, greyfurt, kivi, brokoli, ıspanak gibi ürünlerin tüketimi artırılmalıdır. Özellikle immün sistemini kuvvetlendirmek açısından, çinko takviyesi yapılmalı ve bol bol sıvı tüketilmedir. Sıvı olarak bitki çayı, meyve suyu gibi ürünler tüketilmelidir.
Davranışsal önlemler, ağrı kesiciler veya omurilik anestezisi gibi çok sayıda yöntem doğum sancısını hafifletebilir.
Aspirin ve ağrı kesici olarak kullanılan diğer Non-steroid antienflamatuar ilaçlar hamileliğin 32-33. haftasından sonra kesilmelidir. Aksi takdirde bebeğin kalbinde bulunan “ductus arteriosus” damarının doğumdan sonra kapanması önleyerek bebekte “doğuştan (konjenital) kalp hastalığı” oluşmasına zemin hazırlayabilir.
Hamile kalmayı planlayan veya hamile olanlar, ARVELES kullanmamalıdırlar. Hamileliğin herhangi bir dönemindeki tedavi doktor tarafından yönetilmelidir. Tedavi sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Kesin gerekli olmadığı sürece hamilelik süresince DOLOREX almamalısınız. Diğer iltihap giderici ilaçlarda olduğu gibi, anne karnındaki bebeğe zarar verebileceği ve doğumda sorunlara yol açabileceğinden DOLOREX de gebeliğin son 3 ayında alınmamalıdır. DOLOREX hamile kalınmasını güçleştirebilir.
Ateş ve yaygın vücut ağrıları için ağrı kesici ateş düşürücü: Parasetamol içeren ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçları hekiminize danışarak, gebelikte güvenle kullanabilirsiniz.
Parol plus, calpol plus vs gibi formlarında 1 ölçekte 250 mg parasetamol vardır. 20 kiloya 1 ölçek şeklinde kullanılır. 6 saatte bir, günde 4 defa (maximum 6 defa) kullanılır. 30 dk içinde etkisi başlar. Yüksek dozda kullanılırsa karaciğer üzerinde zararlı etkisi vardır.
37 derece (°C) nin üzeri durumlar yüksek ateş olarak kabul edilir. Ateş yükselmesi vücutta oluşan normal dışı bir durumun ilk belirtisidir ve vücut savunma mekanizmalarının faaliyete geçtiğini bize bildirir. Hamile kadınlarda normal vücut ısısı hamile olmayanlarla aynıdır.
Hamilelikte yüksek ateş tedavi edilebilir bir sorundur
Hamilelerde yüksek ateş tedavisinde ilaç olarak Parasetamol türevi ateş düşürücü ilaçlar kullanılır. Bununla birlikte ılık duş, soğuk su kompresi gibi uygulamalar yapılır ve anne adayının ateşi kontrol altında tutulur.
Ballı limon çayı: Bal, boğazı yatıştırmaya yardımcı olurken limon bakterilerle savaşarak tahrişe neden olan mukusu temizleyebilir. Buhar solumak: Ilık bir duşla birlikte buhar solumak mukoza zarını gevşeterek kuru boğazda rahatlama sağlayabilir.
Bu nedenle hamilelik döneminde boğaz ağrısında bol sıvı tüketimi önerilir. Bol sıvı boğazı nemli tutmaya yardımcı olarak iyileşmeyi hızlandırır. Ayrıca tuzlu su gargarası da hamilelikte boğaz ağrısına iyi gelir. Boğazdaki iltihabı azaltarak ağrıyı hafifletir.
Nane limon içeriği değerlendirildiğinde, rahim kasları için herhangi bir zararı olmadığı görülmüştür. Nane ve limon sıcak suyla ya da soğuk suyla buluştuğunda; gebeliğe zarar vermemektedir. Özellikle de kış enfeksiyonlarından korunmak adına ölçülü miktarda nane limon tüketilmesi önerilmektedir.
Gebeliğin ilk aylarında mide bulantısı, uykusuzluk, stres; doğuma hazırlıkta ise artan progesteron, östrojen gibi hormonlar, düşük kan basıncı, kilo, bebeğin besin ihtiyacının artması gebelikte halsizlik oluşmasına yol açan temel etkenlerdir.
Bol sıvı tüketmek, kan şekerini dengeleyecektir. Özellikle de gün içinde su içme ihmal edilmemelidir. Baş ağrısı yaşayan anne adaylarının, açık havada kısa bir yürüyüş yapması iyi bir seçim olabilir. Oksijen alan vücut, tüm ağrıları yok edecektir.
Gebelikle Vajina Ağrısı Nedenleri
Gebelikte vajina ağrısının, en önemli nedeni hormonal değişimlerdir. Özellikle relaksin ve progesteron hormonunun artması, doğum sırasında pelvik kas ve bağlarının gevşemesini sağlar. Bu hormonların artışı da anne adayının vajinasında ağrı hissetmesine neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri