Yabancı ülke mahkemelerince verilen kararların Türkiye'de uygulanabilmesi için Türk Mahkemelerince verilecek tanıma ve tenfiz kararına ihtiyaç bulunmaktadır. Yabancı bir mahkemeden alınan boşanma kararının da Türkiye'de uygulanabilmesi ve geçerli olabilmesi için tanıma tenfiz davası açmak gerekmektedir.
Yurtdışında boşanma kararının geçerli olması için Türkiye'de nüfus kayıtlarına işletilmelidir. Nüfus kayıtlarında yurtdışında boşanan kişi evli görünmeye devam eder. Yurtdışında boşandım Türkiye'de nasıl boşanırım diyen kişilerin Mersin Boşanma Avukatı ile iletişime geçmesi gerekmektedir.
Özetle, boşanılan eş yabancı ise artık birlikte konsolosluğa gitmeye gerek bulunmamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan taraf tek başına boşanma kararı ile konsolosluğa başvurarak boşanmayı Türkiye'de geçerli hale getirebilecektir.
Aile mahkemesi hakimi, re'sen (kendiliğinden) boşanma davasının kesinleşmesiyle nüfus müdürlüğüne müzekkere yazacak ve kararın kesinleştiği bildirerek soyadının değişmesini talep edecektir. Bu değişiklik en fazla bir hafta içinde gerçekleşir ve boşanan kadın E-devlet üzerinden bu durumu kontrol edebilir.
İlgili 16 soru bulundu
Eşinden dolayı yeşil pasaport alan bir kişi, boşanma kararı kesinleştikten ve nüfus kütüğüne işlendiğinde yeşil pasaportunu kullanamaz hale gelir. Yani boşanma durumunda, yeşil pasaportun geçerliliği otomatik olarak sona erer.
Boşanma sonrası soyadı değiştirmek için yasanın öngördüğü süre iki haftadır. Ancak bu süreyi kısaltmak mümkündür. Boşanma kararı kesinleştikten sonra ilgili boşanma evrakları Aile Mahkemesi Nüfus Müdürlüğü´ne verilir ve nüfus kaydı düzeltilir. Boşanma kararları ortalama bir hafta içinde nüfusa işlenir.
3. Ben Türküm ancak eşim yabancı, yurt dışında yaşıyoruz. Türkiye'de boşanma davası açabilir miyim? Evet, taraflardan birinin Türk olduğu durumlarda yurt dışında ikamet edilse dahi Türkiye'de dava açılabilmesi mümkündür. Yani siz ya da eşiniz Türk ise yurt dışında yaşıyor olsanız dahi Türkiye'de dava açabilirsiniz.
Boşanma sürecinizin uzunluğu, evliliğinizin süresine ve malvarlıklarınızın miktarına bağlıdır. Genel olarak, siz ve eşiniz tüm konularda hemfikir değilseniz, ikinizin de büyük bir malvarlığı yoksa ve uzun süre evli kalmadıysanız, resmi olarak boşanmadan önce en az dört ila altı ay beklemeniz gerekebilir.
Konsoloslukta Boşanma
Ancak her iki tarafın da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, çifte vatandaş ya da mavi kartlı olması durumunda yurt dışındaki makamlardan alınan mevcut boşanma kararının Türkiye'de geçerli hale getirilme işlemi konsolosluklar üzerinden yapılabilir.
Mahkeme kararı için doğrudan yetkili mahkemeye. Apostille ilgili ise doğrudan Almanya´daki yetkili makama müracaat edilmesi gerekir.
Boşanma tescil işlemi için www.konsolosluk.gov.tradresinden “Nüfus / Yabancı Ülke Adli veya İdari Makamlarınca Verilen Kararların Nüfus Kütüğüne Tescili” bölümünden randevu alarak müracaat edebilirsiniz. 1)Tarafların her ikisi de bizzat, kanuni temsilcileri ya da vekilleri aracılığıyla başvurabilir.
Tek taraflı boşanma, esasında çekişmeli boşanma davasını ifade eder. Eşlerin boşanma koşullarında anlaşması durumunda anlaşmalı boşanma gerçekleşir. Ancak eşlerden birisinin boşanmak istememesi veya boşanma şartlarında anlaşamama durumunda dava çekişmeli olur.
Nafaka yardımının miktarı kanunla ( § 1612a BGB ) belirlenmiş olup 6 yaşını doldurana kadar aylık 133 Euro , 12 yaşını doldurana kadar ise aylık 180 Euro ' dur.
Tanıma tenfiz davası ne kadar sürer? Boşanma kararının Tanınması ve Tenfizi için açılan davalar, eşlerin her ikisinin de Türkiye'de Aile Mahkemeleri'nde avukat ile temsil edilmesi durumunda, 1-2 aylık bir süre içinde bitiyor ve taraflar bekar olarak nüfusa işleniyor.
Peki, Türkiye'de boşanma davası açmak yeterli midir? Buna evet cevabını vermek mümkün. Yani yurtdışında evlenseniz dahi özellikle Avrupa ülkeleri arasında, Türkiye'de direkt olarak dava açma imkanı bulunmaktadır. Çıkarılan kanun doğrultusunda yurt dışında evlenen vatandaşlar Türkiye'de boşanma hakkına sahiptir.
Anlaşmalı boşanma, çekişmeli boşanmanın aksine tek celsede ve aynı gün sona erer, ayrılmak için başvurulacak en kısa ve uygun yoldur. Çekişmeli boşanma, anlaşmalıdan daha uzun sürmektedir. Haber yayınlarında boşanma sürecinin yıpratıcı olduğu ve bazı şiddete dayanan olayların olduğu görülmektedir.
Bir yıl dolmadan boşanma davası açılır mı, boşanma avukatlarının en sık karşılaştığı sorulardan biridir. Evlilikte bir seneyi doldurmadan boşanmak mümkün. Ancak bir yıldan daha az süren evliliklerde, kanunen anlaşmalı boşanma gerçekleştirilemez.
Boşanma davasında kadının hakları hangi taraf açılırsa açılsın aynı şekilde devam etmektedir. Boşanma davasını kadın açarsa velayet, nafaka, manevi veya maddi tazminat, düğün takıları, birikimler ve taşınmaz malları gibi tüm konularda haklar olduğu gibi geçerlidir.
Yabancı uyruklu eşten boşanmak için ayrıca yurtdışında da boşanma davası açılabilir. Yurtdışında açılan boşanma davalarında dava hangi ülkede açılıyorsa o devletin mevzuatı uygulanır. Yurtdışında verilen boşanma kararı açılacak bir tanıma tenfiz davası ile Türkiye'de de geçerli olur.
Bu durumun herhangi bir mercie bildirilmesine gerek olmamakla beraber, bildirimde bulunulması her daim lehe bir durumdur. Bunun dışında evlenme ile vatandaşlık almış yabancı eş boşanma sonucunda vatandaşlığını kaybetmez. Fakat davanın mahiyetine göre yabancı eş oturma yahut çalışma iznini kaybedebilir.
Anlaşmalı boşanma davası ücreti ne kadar? Anlaşmalı boşanma davası avukatlık ücreti 2023-204 yılında 17.900 TL+KDV'den az olmamak üzere belirlenir. Bu ücrete 1.850 TL masraf eklenerek toplam dava ücretinin ne kadar olacağı anlaşılır.
Bu süre geçtikten sonra (karara itiraz edilmemişse) karar kesinleşir ve genelde 4 – 5 gün içinde boşanma kararı nüfusa geçer. Boşandıktan sonra nüfus cüzdanının, kimliğin değiştirilmesi için istenilen nüfus müdürlüğüne, yurt dışında konsolosluğa başvurulabilir. Nüfus cüzdanının aynı gün değişmesi mümkün olabilmektedir.
TMK m.173 f.1 c.1'e göre, boşanan kadın, kural olarak, artık eski kocasının soyadını taşıyamaz, evlenmeden önceki soyadına dönmek zorundadır. Bu, onun bekârlık veya dulluk soyadı olacaktır.
Hakim boşanma kararı verdikten sonra gerekçeli boşanma kararı yazılır ve taraflara tebliğ edilir. Taraflara yapılan tebligattan itibaren 2 hafta içinde taraflar varsa itirazlarını istinaf dilekçesi ile sunar. Böylelikle istinaf aşamasına geçilir. Lakin istinaf aşamasına geçilmez ise boşanma kararı kesinleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri