Görünür ışıklardan en yüksek enerjiye ve en kısa dalga boyuna sahip olan ışık ise mavi ışıktır. Mavi ışık aslında her yerdedir. Açık havada; gün ışığı, kapalı ortamlarda ise LED aydınlatma, bilgisayar, akıllı telefonlar, tabletler neredeyse tüm teknolojik cihazlar mavi ışık yayar” dedi.
Televizyon, telefon, bilgisayar gibi dijital cihazlar, floresan lambalar ve parlak ışıklar yapay güneş ışığı yani mavi ışık yayıyor. Sağlıklı bir cilt için sadece güneş ışınlarından değil, mavi ışığın da etkilerinden korunmak gerekiyor. Ancak mavi ışığın cilt üzerindeki olumsuz etkisi yeterince bilinmiyor.
Yüksek enerjiye sahip olduğu için diğer ışıklara nazaran daha fazla zarar veriyor. Mavi ışık tablet, bilgisayar, LED, gece lambası, telefon vb. elektronik ürünlerde bulunan bir ışık türü. Elektronik aletlerin yanı sıra güneşte de mavi ışığa rastlamak mümkün oluyor.
Özellikle son yıllarda üretilen tüm akıllı telefon sistemlerinde hem Android hem de iOS'da mavi ışık filtresi bulunuyor. Böylece akıllı telefon kullanıcılarının uzun saatler süren telefon kullanımlarında bile göz sağlığının bir noktaya kadar korunması sağlanıyor.
Ekranınız, gün içinde gördüğünüz türde mavi ışık yayar, bu da gece uyanık kalmanıza neden olur. Uyuyabilmeniz için gece ışığını açın; ekranınız gece olduğunda gözleriniz için daha az yorucu, yumuşak renkler görüntüleyecektir.
İlgili 22 soru bulundu
380 ile 500 nanometre aralığında titreşen, görünür ışık spektrumunda en kısa dalga boyuna ve en yüksek enerjiye sahip olan bu ışık, görünür ışığın yaklaşık üçte birini oluşturur. Mavi ışık bilgisayarlarda, telefonlarda, tabletlerde, televizyonlarda bulunan bir ışıktır.
Mavi ekran hatasının sistemsel açıdan birçok problemi olabilir. Ancak, bir bilgisayar sisteminde özellikle notebook gibi cihazlarda sorunun asıl sebebi genellikle yüksek ısılara çıkan sistem içeriği oluyor. Böyle bir durumda soğutma işleminin tam olarak yapılamaması mavi ekran hatasına yol açıyor.
Doğal olarak güneşten, yapay aydınlatma ve dijital cihazlar olan telefon, tablet, bilgisayar, televizyon, birer mavi ışık kaynağıdır. Mavi ışığa fazla maruz kalmak gözdeki ışığa duyarlı hücreleri etkiler. Uzmanlar fazla maruz kalınan mavi ışığı göz hasarı ile ilişkilendirir.
Dalga boyu daha kısa olan yüksek enerjili görünür ışığın (örneğin mavi ve mor ışık) retinada hasara yol açtığını gösteren araştırmalar nedeniyle, güneş gözlüklerinin mavi/mor ışığa karşı da koruma sağlaması tavsiye ediliyor.
ZARARLI
Mavi-Mor ışık, retinada hasara neden olurken, Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu (Sarı Nokta Hastalığı) (AMD), katarakt ve fotokeratit (korneanın güneş yanığı, geçici körlüğe neden olabilir) gibi hastalıklarının görülme riskini arttırır.
- YouTube. Enerji tasarrufu yapacağız derken göz sağlığınızdan olabilirsiniz! Bir araştırmaya göre beyaz ışık gözlerde kalıcı hasara neden olabiliyor. Uzmanlar sarı ışık tavsiye ediyor!
Uyku hormonu olarak bilinen melatonin hormonunun düzenlenmesinde mavi ışığın görevi büyüktür. Gün doğumuyla birlikte güneşten gelen mavi ışık vücudumuzda melatonin hormonunu baskılamaya başlar. Bu sayede vücudumuz günün başladığından haberdar olur.
Mavi Işık teknolojisi, doğanın tazeliğini buzdolabınıza taşır. Mavi ışık teknolojisi ile aydınlatılan sebze ve meyveler tıpkı tabiattaymış gibi ışık almaya devam eder. Işığın dalga boyu gıdaların C vitamin miktarını ve doğal tazeliklerini daha uzun süre korumalarını sağlar.
"Mavi ışığın gücü, insanın göz siniri tarafından algılanıp melatonin sağlayan merkezi negatif yönde uyarır ve uyku bir anda açılır.
Mavi ışık ışınları gözün arka kısmında bulunan retinaya doğrudan ulaşıyor. Gözün sahip olduğu doğal filtrelerin yeterli koruma sağlayamaması nedeniyle retina hücrelerine doğrudan zarar veriyor. Retinada oluşan bu zarar da görme kaybı ya da yaşa bağlı makula dejenerasyonu oluşumuna neden oluyor.
Uykuya etkileri üzerinde tartışılan mavi ışık aslında sağlık için gerekli. Ancak geceleri mavi ışığa maruz kalmak vücut saatini ciddi şekilde bozuyor. Nöroloji Uzmanı Doç.Dr. Burcu Örmeci, "Mavi ışığa maruz kalmış gelişme çağındaki çocuklarda bellek oldukça zayıf olur" diyerek önemli bilgiler verdi.
Bu nedenle kullandığınız güneş gözlüğünün 400 nm değerine kadar tam UV koruma filtresi taşıması gerekiyor. UV koruması taşıyan güneş gözlüğü modellerinde CE işareti bulunur. Ürünü satın aldığını optik mağazası tarafından seçtiğiniz güneş gözlüğü ile birlikte verilen sertifikada UV koruma etiketi yer alır.
Mavi ışık filtresi gözlük tasarımlarında sağlığı korumak için kullanılan bir sistemdir. Bu filtreye sahip gözlükler tıbbi cihaz niteliğinde olmadığı ve yüzde taşındığı için tasarım olarak da dikkat çekmelidir. Hem kadınlar hem de erkekler için kullanılabilen unisex tasarımdaki modeller her tarza uyum sağlayacaktır.
En temel bilgisayar gözlüklerinde, kullanıcının bilgisayar ekranını rahat görebilmelerini sağlamak için, öngörülen reçete değerine sahip tek odaklı camlar kullanılır. Bu reçete değeri, bilgisayar ekranı mesafesindeki nesnelere odaklanmak için gerekli uyum (akomodasyon) miktarını azaltır ve en geniş görüş alanı sağlar.
Göz Sağlığına Uygun Ekran
Aynı şekilde OLED ekranlar da yarı yarıya daha az mavi ışın yaydıkları için göz sağlığı açısından tavsiye ediliyorlar.
Varsa hangisi tercih edilmeli? Hem numaralı hem de numarasız olarak yapılabiliyor. Herhangi bir refraksiyon kusuru olmayan kişilerde koruyucu özelliğinden faydalanmak için kullanabilir.
Dijital ekranlara çok yakın bakan ve bu ekranlar karşısında çok fazla vakit geçiren çocuklarda mavi ışığın gözün ön ve arka çapını arttırmasıyla miyop hastalığının görülme olasılığını eskisine oranla çok fazla arttırdığı gözlenmiştir. Mavi ışığın verdiği zararlardan birisi de uyku düzeni bozukluğudur.
Mavi ekran hatası (BSOD) genellikle bilgisayarınız sistem ayarları hataları, arızalı donanım, yazılım veya donanım yazılımı sorunları, arızalı sürücü veya ağ hatası gibi kritik hatalar yaşadığında görüntülenir ve sonuç olarak artık güvenli bir biçimde çalışamaz.
Mavi Ekran Hatalarını tetikleyen çeşitli sebepler vardır: Windows Güncellemenin sebep olduklarına benzer Windows paketleri. Yeni eklenen donanımlarla bilgisayar arasındaki uyumsuzluk ya da donanımın kendisindeki hatalar. Yüklenen yazılımlarla sistem arasındaki uyumsuzluk sorunu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri