Sekizinci haftanın tamamlanmasının ardından embriyo olgunlaşır ve bu aşamadan sonra fetüs olarak adlandırılır. 6 haftalık hamilelikte bebek henüz 5-6 mm boyutunda bir bezelye kadardır. Kalp atışları dakikada 100-160 atış arasında değişir.
Ancak hamileliğin 7. haftasında embriyo henüz yalnızca 10 mm, yani 1 santimetre çapındadır. Bebeğin henüz çok küçük olması nedeniyle bu haftada anne karnı büyümeye başlamamıştır.
Aynı zamanda bebeğinizin sinir sistemi, beyni ve omurgası gibi temel vücut bölümleri de şekillenmeye altıncı haftadan itibaren başlar. 6 haftalık bebek görüntüsü ultrasonda belirgin olmayan bir şekilde karşınıza çıkar. Bu dönemde anne adayında artan hamilelik hormonları dolayısıyla fiziksel değişiklikler de oluşur.
Hamileliğin 6. Haftasında hormonlar ve artan kan akımına bağlı olarak meme süt bezleri ve kanallarında değişim başlar. Bu nedenle memelerde dolgunluk, büyüme ve bunların akabinde ağrı oluşabilir. Meme uçları koyulaşıp hassaslaşabilir. İlerleyen haftalar da memelerden süt gelmesi de görülebilmektedir.
Gebeliğin 8. haftasında bebeğin gelişimi hızla devam etmektedir. Bebeğin günlük büyümesi 1 mm kadardır. 13 ile 15 mm. boyutuna gelen bebeğin henüz ağırlığı yaklaşık 2 gr civarındadır. Henüz embriyo halinde olsa da fetüs haline geçiş tamamlanmaya başlar.
İlgili 16 soru bulundu
9 haftalık bebek boyu ve kilosu ise ebeveynler tarafından sıklıkla merak edilen bir diğer konudur. Bu haftada bebeğiniz yaklaşık olarak bir çilek boyutundadır ve günden güne kilo almaya başlamıştır. Kilosu yaklaşık 2,-3 gram iken boyu 2,2 ile 2,5 cm aralığındadır.
10 haftalık hamilelikte bebeğin boyu yaklaşık 3 cm'dir. 10 hafta hamilelikte bebeğin kilosu ölçülememektedir. Bebeğin kilosu ancak 16. Hamilelik haftasından sonra ultrason eşliğinde belirlenebilir.
Hamilelikte şişkinlik, her dönemde olabilir ancak özellikle beşinci ay ve sonrasında daha belirginleşir, gebeliğin üçüncü döneminde ise farklı nedenlerden dolayı artar.
6 haftalık gebelik; hormonal dengelerin ani şekilde değişikliğe uğradığı, vücudun hamileliğe adapte olmaya çalışacağı bir dönemin başlangıcıdır. Bazı anne adayları gebeliğin altıncı haftasında herhangi bir belirti veya değişiklik hissetmezken bazı hamilelerde ise gebelik belirtileri yoğun şekilde hissedilebilir.
Genel olarak hamileliğin 6. Haftasında kalp atışları dinlenebilirken bazı hamileliklerde bu süre 7. haftayı da bulabilir. Anne adayına yapılan dopplerultrason ile bebeğin kalp atışları dinlenebilir.
6 haftalık bebek ultrason görüntüsünde bebeğin dizleri göğsüne, başı karnına bakacak şekilde klasik C şeklindeki cenin duruşu belirgin olarak görülebilir. Bebek annesinin karnında hamilelik boyunca bu şekilde duracaktır. Doktor 6. hamilelik haftasında da bebeğin baştan aşağıya kadar olan boyunu ölçer.
Son adet tarihinden sonra bu süre sayıldığında beşinci hafta bebek gebelik kesesinde izlenebilir. Bu süreçte anne adayında adet düzensizliği gibi durumlar varsa 7 hafta kadar beklenmesi gerekebilir. Bu süreçte 1-2 hafta bebeğin kalp atışları ve gebelik kesesi yakından takip edilir.
Altı haftalık bebek artık bir buçuk aylıktır.
Hamilelik sürecinde gelişen olumsuz durumların ortaya çıkma zamanı kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. Ancak 40 hafta süren hamilelik sürecindeki sağlıksız gebelik belirtileri sıklıkla birinci trimester denilen ilk 12 haftada ortaya çıkar.
Özellikle hamileliğin 7.-16. haftaları arasında baskın olarak hissedilen aşerme, sonraki dönemde etkisini yavaş yavaş kaybeder. Hamilelik döneminde anne adayı dolaptaki çikolatayı ya da eriği yemeden duramıyorsa aşerme periyoduna girmiş demektir. Hamilelik döneminde aşermek, genel olarak 4. aydan itibaren kesilir.
Adet gecikmesi, düzenli adet gören kadınlarda en erken ve en güvenilir gebelik bulgusudur. Gebeliğin ilk haftalarında adet kanamasına benzer “lekelenme” gibi çok az kanama görülebilmektedir. Bu kanamaya implantasyon (yerleşme) kanaması adı verilir.
Hamilelik döneminde ortaya çıkan fizyolojik ve psikolojik nedenler sonucunda birçok kadın bebeğinin zarar göreceği endişesiyle cinsel ilişkiden kaçınıyor. Oysaki her şeyin yolunda gittiği hamileliklerde son 4 haftaya kadar hamilelikte cinsel ilişki yaşanmasında hiçbir kısıtlama yok.
Gebelikte özellikle sol yana doğru yatış pozisyonu önerilir. Bunun nedeni vücudumuzun ortasında özellikle sağ tarafından geçen en büyük ana toplardamar (Vena Cava İnferior) geçmektedir.
Anne karnındaki bebek, başta annenin sesi olmak üzere dış dünyadan gelen tüm sesleri duyabiliyor. Ancak öncelikle bunun için bebeğin iç ve orta kulak gelişiminin tamamlanması gerekiyor. Bebek beş haftalık olduktan sonra kulak gelişimi tamamlansa da bebekler 17. haftadan itibaren dış sesleri duymaya başlayabiliyor.
İlk trimesterde, bebek büyüdükçe rahim de büyür ve böylece annenin karın çevresi genişler. Çoğu kadının karnı 4. aydan sonra belirginleşmeye başlar, sonrasında ise giderek büyür. Hamilelik döneminde anne adaylarının vücut yapısına göre karınlarının büyümesi de değişiklik gösterebilir.
Gebelik döneminde annenin vücut tipi ve bireysel farklılıklar da çok önemlidir. Zayıf anne adayları gebeliğin ilk günlerinde mide bölgesinde sertleşme yaşar. Kilolu anne adaylarında ise karın sertliği ise altıncı aydan itibaren yaşanmaya başlar.
Bebeğin ilk oluşum aşamasında anne adayı hiçbir şey hissetmeyecektir. Bazı kadınlar ise çok hassastır ve regl tarihinden önce hamile kaldıklarını anlayıp hissederler. 4. haftaya gelindiğinde bazı anne adaylarında kahverengimsi hafif bir lekelenme olabilir.
Beyin kıvrımlı görüntüsünü 22. haftadan sonra kazanmaya başlar ve 2 yaşına kadar devam eder. Beyin gelişimi en son olan ve hatta doğumdan sonra da devam eden organdır. Yutma hareketi 12. hafta da başlar.
Bebek hamileliğin 7. haftasında yaklaşık bir yaban mersini büyüklüğünde olur ve şekillenir. Özellikle; gözler, burun, ağız ve kulaklar daha belirgin görünmeye başlar. Kol ve bacak tomurcukları uzar.
İlk trimester döneminde anne adayının gebelik haftası ve kaç aylık hamile olduğu ise şöyledir; Gebeliğin 5'inci haftasında anne adayı 1 ay 5 günlük hamiledir. Gebeliğin 6'ıncı haftasında anne adayı 1 ay 12 günlük hamiledir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri