6 Haftalık Gebelik Bebek Gelişimi 6 haftalık bebek görüntüsü ve bebeğin boyu 2,5-3,5 mm kadar olup yaklaşık 1,5-2 gram ağırlığındadır. Artık bir nar tanesi veya yeşil mercimek boyutlarına ulaşmıştır. Gülümseyin! Küçük bebeğinizin yüzü bu hafta şekillenmeye başlar; yanaklar, çene ve çene oluşur.
Gebeliğin 6. haftasında bebeğin yüzü şekillenmeye; ağız, kulaklar ve burun oluşmaya başlamıştır. Kalp 4 odacıklı hale dönüşmeye başlar. Beyin, akciğerler ve diğer organlar da gelişmektedir. Tomurcuk haline gelen uzantılar kollarını ve bacaklarını oluşturmaktadır.
Altıncı hafta, anne karnındaki bebeğin gelişimi için büyük adımların atılmaya başlandığı önemli bir gebelik haftasıdır. Bu haftada bebeğin yüzü kaba hatları ile şekillenmeye başlar. Burun, kulaklar ve ağız oluşmaya başlarken kafatası ve kalpte çıkıntılı bir yapı söz konusudur.
Başta mide bulantısı ve mide yanması olmak üzere bitkinlik, kabızlık, sıkça idrara çıkma ve akıntı gibi durumlar 6 haftalık gebelik belirtileri arasında yer alır. Mide bulantısı, bu haftada son derece yoğun bir şekilde görülebilir.
Ortalama hafta ve ay içi şu hesaplar kullanılır; 4 - 5 haftalık gebelik 1 aylık. 8 - 9 haftalık gebelik 2 aylık. 12 - 13 hafta gebelik 3 aylık.
İlgili 37 soru bulundu
Pirinç tanesi büyüklüğündeki embriyonun kalp atışları 6. hafta itibariyle duyulabilir. Bazı hamileliklerde bu süre 7. haftayı da bulabilir ve kalp atışları en rahat ve net şekilde 8.haftadan sonra daha sağlıklı dinlenebilir.
Anne karnındaki bebeğin kalbi, 4. haftadan itibaren oluşmaya başlar. Annenin son adet tarihi baz alınarak 5 hafta sonra yapılan ultrason muayenesinde gebelik kesesinin içerisinde bebek izlenebilmelidir. Normal süreçte anne adayının adet düzensizliği, yumurtlama düzeninin de farklı olmasına sebep olur.
Gebelik hormonları, 6. haftada yoğun bir şekilde çalışmaya başlar. Bu da 6 haftalık hamilelik belirtilerinin yoğun şekilde yaşanmasına neden olur. 6 haftalık gebelik belirtileri arasında sıklıkla şunlar vardır; Halsizlik, bitkinlik. Mide bulantısı ve mide yanması
Rahim tartışmasız fetüsün gelişmesi, büyümesi ve beslenmesi için en mükemmel ortamdır. Duyusal sistemler gebelik boyunca gelişir. Anne karnında gelişen bebeğin ilk oluşan duyusu “dokunma duyusudur”. Bebek daha 7 buçuk haftalık iken dokunma duyusuyla hissetmeye başlar.
Gebelikte kaçıncı haftada karın belirgin şekilde büyür? Bir kadının dışarıdan karnına bakarak gebe olduğunu anlamak için 20 haftayı beklemek gerekir. Bu da gebeliğin 5 ayına denk gelir. Bu haftadan itibaren gebe kadının karnında belirgin bir büyüme olur.
Anne karnındaki bebek, başta annenin sesi olmak üzere dış dünyadan gelen tüm sesleri duyabiliyor. Ancak öncelikle bunun için bebeğin iç ve orta kulak gelişiminin tamamlanması gerekiyor. Bebek beş haftalık olduktan sonra kulak gelişimi tamamlansa da bebekler 17. haftadan itibaren dış sesleri duymaya başlayabiliyor.
Bu hafta vücuttaki değişiklikler:
Sürekli yutkunma hissi ve vajinal akıntı olabilir, rahatsız edici durumlarda mutlaka doktora danışılması tavsiye edilir.
Anne karnındaki bebeğin ilk hareketi daha 8. haftada başlasa da, anne adayı bunu daha geç hisseder. İlk gebelikte, 18-22. haftaya kadar ilk hareket hissedilebilirken, ikinci ve sonraki gebeliklerde, 16. hafta kadar erken hissedilebilir.
Her şeyin normal olarak gittiği durumlarda son 4 haftaya kadar cinsel yaşamda hiçbir kısıtlama yoktur. Son 4 haftada ise erkeğin ejakulasyon sıvısı içinde bulunan “Prostaglandin'' denen lipid bileşenlerinin rahim kasılmalarını başlatabileceği düşüncesi ile ilişki önerilmez.
sorusunun bilimsel bir cevabı olmasa da genelde aşerme olayı hamileliğin ilk 3 ayında yaşanır. Hamilelerde aşerme ve tiksinmelerin en çok görüldüğü dönem, ilk trimesterde yani ilk 3 aylık dönemde olur. Vücuttaki hormonal değişimlerle birlikte ortaya çıkan aşermede, kusma ve bulantı da görülebilir.
Altıncı haftanın sonlarına doğru baş kısmı belirginleşir ve göz taslakları ortaya çıkar. Pirinç tanesi büyüklüğündeki embriyonun kalp atışları 6. hafta itibariyle görülebilir ve aileye dinletilebilir. Gebeliğin 20. haftasına gelindiğinde ise bebeğin kalp atışlarını duymak stetoskop ile bile mümkün olmaktadır.
6-7. haftalarda beyin keseciği belirginleşir. 8. hafta civarında bebek ani ve hızlı sıçrama hareketleri yapmaya başlar ve ultrasonografide izlenebilir. 9. haftada kol ve bacak taslakları belirginleşir. 10. haftada bebeğin yüzü belirginleşmeye başlar ve yolk kesesi kaybolur.
Sabah yorgunluğu ve aşerme gibi erken gebelik bulguları belirginleşmiştir. Memelerde dolgunluk ve gerginlik olur. 7. haftada embriyonun baş-popo mesafesi (CRL) 6 mm den 11 mm'ye büyür. Gelişmenin bu fazında beyin hızlı geliştiğinden baş vucudun diğer kısımlarına göre daha büyük görülür.
Bu dönemde rüya görülmez. Bebeğin uykusunun bu evresinde fetus beyni gelişme ve bilgilerin işlenmesini sağlar. Bebeklerin anne karnında uyuması NST (Non stres test) sırasında da tespit edilmektedir. Bebek uyku sırasında non reaktif bir patern sergilemektedir.
Gebelik kesesi hamilelik ortaya çıktıktan hemen sonra ultrasonda görülemez. Ultrasonda gebelik kesesi ancak gebeliğin 5. Haftasında görülebilmektedir.
Gebeliğin ilk 12 haftası içinde bebek bebek öldüyse, bebek kürtajla alınır. 12. haftadan sonra ise ilaçla düşük yaptırılır ve kalan parçalar kürtajla temizlenir. Gebeliğin 20. haftasından sonra ise anne karnında ölen bebek doğurtulur. Ölü bebek için çoğunlukla normal doğum tercih edilir.
Regli ağrısına biraz benzer. 3 hafta gebelikte kasık ağrısı başlar. 4 hafta gebelikte kasık ağrısı devam eder. 5 hafta gebelikte kasık ağrısı, kendini daha net hissettirir. Önceki haftalarda ağrı çekmeyenler de bu hafta hissedebilirler. 6 hafta gebelikte kasık ağrısı biraz daha fazla olabilir.
6 haftalık bebek kalp atışı duyulmazsa ne yapmalı? 6 haftalık bebek kalp atışı duyulmazsa hemen endişelenmeye gerek yoktur. Doktorunuz sizi birkaç gün sonra çağırıp tekrar muayene edecektir. En sağlıklı bilgiyi doktorunuzdan alabilirsiniz.
Embriyoda ilk gelişen yapılar kalp ve merkezi sinir sistemidir. Anne rahmine yerleşme sürecinde olan embriyonun büyümeye devam etmesi ve varlığını devam ettirebilmesi için kendine ait bir dolaşım sistemi oluşturarak anne dolaşımı ile entegre olması gereklidir.
Gebeliğin 3. trimesterinde yani Gebeliğin 7., 8. ve 9. Aylarında bebeğin kilosundaki artışın giderek arttığı gözlemlenebilir. Yani hamileliğin son 3 ayında bebeğin kilosu artmaya başlayacaktır. Anne hamileliğin son ayına girildiğinde bebek her gün yaklaşık olarak 25-30 gram alarak büyür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri