Mavi alakarga (Cyanocitta cristata), kargagiller (Corvidae) familyasından genelde Kuzey Amerika'da bulunan bir alakarga türü.
Alakarga (Garrulus Glandarius)
Türkiye'nin her yerinde görülebilen alakarga mavi, beyaz kanat lekeleri, beyaz kuyruk sokumu, siyah kuyruğu ve kanadının önündeki mavi renk ile hemen tanınır. Meşe palamutunu çok sever ve onları itinayla toprağa saklar; ancak bazen sakladığını unutur ve böylece yeni meşe ağaçları yeşerir.
Türkçede ala karga adı daha çok bayağı alakarga (Garrulus glandarius) türü için kullanılırken, alaca karga adı ise halk arasında çok yaygın biçimde saksağan (Pica pica) için kullanılır.
Beslenme: Alakargalar her şeyi yerler. Hayvansal besin olarak böcekler, böcek larvaları, omurgasızlar, memeliler, küçük kuşlar ve kuş yavruları, küçük sürüngenler ve leş ile beslenir. Bitkisel olarak meşe palamudu başta olmak üzere sert kabuklu meyveler, yumuşak ve sert çekirdekli meyveler ile beslenir.
Kanat lekeleri mavi ve beyaz, kuyruk sokumu beyaz, kuyruğu siyahtır. Çok güçlü, çığlığa benzeyen karakteristik sesleriyle yerlerini hemen belli ederler. Kanadın önündeki mavi renk üzerine siyah çizgiler karakteristiktir. Kendileri aynı zamanda en renkli kargagillerden (Corvidae) birisidir.
İlgili 31 soru bulundu
Genel kanı üzerine kavgacı ve huysuz canlılar olarak tanımlanan kargalar, evcilleştirildiği takdirde dost canlısı ve sevecen; harika evcil hayvanlar olacaklardır. Oldukça kıskanç bir karaktere sahip olan kargalar, bu kıskançlıktan ötürü diğer hayvanlarla pek iyi anlaşamazlar.
Rüyada alaca karga görmek, pek iyiye yorumlanmaz. Rüyasında bir alaca karga gören kimse, hem kibirli, hem cimri, çok yalan söyleyen ve sözünde asla durmayan bir yaramaz kimseyi temsil eder. Bu rüyayı gören kişi, bu yaramaz huyların sahibi olduğuna işaret olarak yorumlanır.
Ayrıca kuş, kızması durumunda daha da yüksek bir ses çıkartabilir. Mavi alakargalar genellikle bu sesleri şahinlerden korunmak için çıkartırlar. Mavi alakargalar ayrıca sessiz, birbirlerine yakınken çağırma şekilleri de vardır. Lakin, birçok sesi çıkartabilirler ve birçok kişi seslerini tanıyamayabilir.
İyi haber ve talihin habercisi olarak görülür.
Karga, kargagiller (Corvidae) familyasından Corvus cinsini oluşturan, orta boylu, güçlü ayakları ve düz iri gagaları olan siyah ve zeki ötücü kuşlar. Daha büyük olanlarına karakarga veya kuzgun denir. Kuzgun Osmanlı Türkçesinde kelâg (Farsça: کلاغ) olarak adlandırılır.
Özellikle kargalara özel ilgi duyan kuş gözlemcileri arasında. Çünkü kargalar denen bu özel hayvanlardan Türkiye'de yaklaşık 10 değişik tür bulunmaktadır. Bu on taneden sekiz tanesi Türkiye'de düzenli olarak görülürken iki tanesinin yalnızca bir kaç kaydı bulunmaktadır: köknar kargası ve çöl kuzgunu.
Kargalar, İslam dinindeki peygamberlerin çoğunda görülen bir semboldür ve onların mesajlarını taşıyan kuşlar olarak bilinirler. Peygamber Ebu Bekr'e, "Sen Allah'a inandığın zaman, sana bir karga gelecektir" denildiği söylenir.
Eti yenen kuşlar: İğrenç olmayan, leş yemeyen, avını pençesiyle yakalamayan kuşlar yenir. Saksağan, kumru, bülbül, kanarya, muhabbet kuşu, keklik, sülün, bağırtlan kuşu, güvercin, bıldırcın, tarla kargası, tavus, kırlangıç, baykuş, papağan, turna, saka kuşu, çalı kuşu, ispinoz, serçe ve sığırcık gibi kuşlar helaldir.
Sığırcık ya da bayağı sığırcık (Sturnus vulgaris); ötücü kuşlar (Passeri) takımından, sığırcıkgiller (Sturnidae) familyasına ait bir kuş türüdür. Yaklaşık 20 cm uzunluğunda ve metalik parıltılı parlak siyah tüylere sahip olan sığırcığın tüy örtüsünde, yılın bazı dönemlerinde beyaz benekler görülür.
Yayılışı: Orta Karadeniz Bölgesi ve İç Ege'nin kuzey kısımları haricinde, Türkiye'nin tamamında yıl boyu yaygın olarak görülen yerli bir türdür. Tanımlanması ve Fiziksel Özellikleri: Oldukça özgün ve başka türle karışmayacak bir kargadır. Orta boylu, siyah-beyaz renkli ve uzun kuyrukludur.
Kargalar hem zekâları hem de uzun süreli bellekleri sayesinde kendilerine yapılan iyiliği de kötülüğü de unutmuyor. Onlara iyilikle yaklaştığınızda ise size sekiz yaşındaki Gabi'ye yaptıkları gibi iğne, çakıl taşı, düğme, muazzam renklerdeki cam parçaları gibi hediyeler getirebiliyorlar.
"cik" kargası ise, tamamen siyah renklidir, dut, kiraz, yaz mevsimi meyveleri ile beslenir, kara kargadan farkı ise, gagalarının sarı ve kırmızı oluşudur, sürü halinde veya yalnız gezebilirler. alakarga ve cik kargası yenir.
Tepeli Mayna diyoruz biz buna. Karga ile akrabalık ilişkileri olduğu için konuşan karga diye de adlandırılıyor. Konuşma yeteneği çok fazla. Öğrettiğiniz takdirde aynı bir papağan gibi konuşuyor.
Muhabbet kuşu, karga, martı, köpek, kedi ve balıklar, deprem öncesinde tepki gösterme yetisine sahip canlılardır.
Bilim insanlarına göre küçük kargalar birbirlerinin uyarı çağrılarına kulak vererek "tehlikeli" insanları ayırt edebiliyor. İngiltere'nin Exeter Üniversitesi'nden araştırmacılara göre yüksek seviyede sosyal bu kuş türü aynı zamanda yuvalarının yakınına yeniden gelen kişileri hatırlayabiliyor.
Kargaların ötüş sesleri, genellikle uyarı veya uyarıcı seslerdir. Kargalar, özellikle de açlıktan ötüş yaparlar ve bu sesler, diğer kargalara “yemek bulundu” uyarısı verir. Ayrıca, kargalar, evlerin önünde ötüş yaparak, evin içinde yaşayan insanlara da “tehdit” uyarısı verebilirler.
Deyim. karga bokunu yemeden Karga bokunu yemeden. [1] Bir işin çok erkenden yapılması durumunda kullanılan bir söz.
Kargalar, kendilerine yanlış yapan insanlara bile kin beslerler ve onları nesiller boyu aktarırlar. Doğal yırtıcılar, kargaların korktuğu başka bir şeydir.
Hayatları boyunca tek bir eşe bağlı olarak yaşayan kargalar yavruların bakımında da ortak roller üstleniyorlar. Ayrıca sürüden ayrı kalmış bir yavru gördüklerinde ebeveynleri olmasa bile o kargaya toplu olarak bakıyorlar.
Penguen göğsü, hayvanın en sağlıklı kısmı olarak kabul edilir. Penguenler, balık, kalamar gibi deniz canlılarından beslendiği için, etinin balık aromasına benzediği düşünülmektedir. Ancak ülkelerin büyük bir çoğunluğunda, penguen eti satmak ve almak yasa dışıdır. Bu yüzden ithalatı ve ihracatı da yapılmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri