Tapuya şerh düşülmediği takdirde gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin 10 yıl geçerliliği olur. Satış vaadi sözleşmesi her iki taraf için de yükümlülükler doğurur. Bu sebeple sözleşmede belirtilen tarihte sadece alıcının isteği ile satışın gerçekleşmesi mümkün değildir.
Emlak alım satım sözleşmesinin resmi olarak geçerli sayılabilmesi için tapu müdürleri önünde yapılması gerekir. Emlakçılarda ya da kişilerin kendi aralarında şahit göstererek yaptıkları sözleşmeler, notere sadece imza için getirilse bile geçerli değildir.
TBK 512. maddesinde “Vekâlet veren ve vekil, her zaman sözleşmeyi tek taraflı olarak sona erdirebilir.'' düzenlemesi mevcuttur. İlgili Kanun maddesi ışığında, simsarlık sözleşmesi taraflarının da sözleşmeyi her zaman tek taraflı olarak sona erdirebileceğini söylemek uygun olacaktır.
Sözleşmenin feshedilmesi emlakçının komisyona ve cayma bedeline hak kazanmadığı manasına gelmemekte, fesih ancak haklı bir nedene dayanıyorsa ancak cayma bedelinin ödenmemesi söz konusu olmaktadır.
Taşınmaz satış vaadi sözleşmeleri tapuya şerh edilirse 5 yıl geçerli olabiliyor. Tapuya şerh edilmeyen sözleşmelerin geçerlilik süresi ise 10 yıl ile sınırlı tutuluyor. Belirtilen sürelerin geçmesi durumunda sözleşme hükümleri ve konusu geçerliliğini korurken taahhüt edilen husus ortadan kalkıyor.
İlgili 22 soru bulundu
Bunlardan en önemlisi de sözleşmenin noter huzurunda düzenlenip tarafların noter onayı ile sözleşmeyi kabul etmesidir. Çünkü sözleşme şartları uygulansa bile noter onayı olmadığı takdirde taraflar arasında taşınmazın satış vaadine dair yapılan bu sözleşme geçerli olmaz.
Tüketici, herhangi bir gerekçe göstermeksizin veya cezai şart ödemeksizin, sözleşme imzasından itibaren 14 gün içerisinde, ön ödemeli konut satış sözleşmesinden cayma hakkını haizdir. Tüketiciden cayma hakkını kullanması durumunda herhangi bir bedel talep edilmesi mümkün değildir.
Taraflar arasında görüşün:Satış sözleşmesini iptal etmek istediğinizi diğer taraf veya tarafın temsilcisiyle iletişime geçerek bildirin. Taraflar arasında yapılacak bir görüşme veya yazılı bir bildirim yoluyla iletişim sağlanabilir.
Satıcı, anlaşma sağlandıktan sonra satıştan vazgeçerse, komisyoncu ile arasındaki sözleşmeye göre belirlenecek komisyon bedelinden ve cezai şarttan sorumludur.
(6) Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. Cayma süresi dolmadan satıcı veya sağlayıcı, tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasını veya tüketiciyi borç altına sokan herhangi bir belge vermesini isteyemez.
Türk ve İsviçre hukuk sistemlerinde sözleşmelerde şekil özgürlü- ğü ilkesi geçerlidir. Buna göre sözleşmenin tarafları sözleşmenin kurul- masını sağlayan iradelerini diledikleri şekilde açıklayabilirler. 1 Borçlar Kanunu'nun buna ilişkin 11. maddesi; “Akdin sıhhati, kanunda sarahat olmadıkça hiçbir şekle tabi değildir.
Emlakçılık sözleşmesinde evin satımını sağlayan emlakçı komisyona hak kazanır. Emlakçı aradan çıkarılmak isteniyorsa ve bu durum cezai şart olarak sözleşmeye eklenmişse emlakçı bu kez cezai şartı isteyebilir.
Sözleşmeyi geçersiz kılan sebepler; sözleşmenin içeriğinin imkansız, hukuka ve ahlaka aykırı olması, tarafların her ikisinin veya yalnız birisinin ayırt etme gücüne ve dolayısıyla sözleşme ehliyetine sahip olmaması, şekil şartına uyulmaması, muvazaa, gerekli icazetin verilmemesi ve bazı iptal davalarıdır.
Satım konusu malın mülkiyeti alıcıya zilyetliğin devri ile geçer. Satış sözleşmesinin kurulması, mülkiyetin geçmesi için yeterli değildir. Satış sözleşmesi sadece, satıma konu malın parayla değiştirilmesi konusunda borç doğurur. Mülkiyet, satıma konu malın zilyetliğin devri ile geçer.
Madde 237 - Taşınmaz satışının geçerli olabilmesi için, sözleşmenin resmî şekilde düzenlenmesi şarttır. Taşınmaz satışı vaadi, geri alım ve alım sözleşmeleri, resmî şekilde düzenlenmedikçe geçerli olmaz. Önalım sözleşmesinin geçerliliği, yazılı şekilde yapılmış olmasına bağlıdır.
Emlakçı ile kiracı arasında sözleşme yapılmamış ise ortada geçerli bir hukuki işlem yoktur. Şekil şartının yerine getirilmemesinin sonucu olarak; emlakçı komisyonu ödenmemiş ise ödenmemesine, ödenmiş ise iadesine imkan tanır.
Ayrıca sözleşmeden cayılması halinde de kaparo, alıcıya iade edilmektedir. Cayma parası olarak düzenlenen paraya bakılacak olursa, alıcı sözleşmeden cayarsa verdiği kaporayı iade alamayacak; satıcı cayarsa aldığı parayı iki kat olarak vermek durumunda kalacaktır.
Alıcı kaporayı yatırdıktan sonra aracı almaktan vazgeçerse ödenen bu tutar satıcının yaklaşımına göre iade edilir veya satıcının olur. Eğer satıcı aracı satmaktan vazgeçerse alıcı, kapora olarak ödediği parayı geri alır.
Tüketici kanununda yapılan değişiklikler göre; yeni satın alınmış olan evden 14 gün içinde nedensiz ve cezasız cayma hakkı bulunmaktadır. Ev eğer projeden satın alındıysa bu durumda; proje teslimatına kadar olan süre içinde, sözleşme ücretinin %2'si iade edilerek evi almaktan vazgeçilebilir.
Sözleşmenin Feshi
Sözleşmede düzenlenmemişse, Kanun'da o sözleşme için düzenlenmiş özel bir fesih sebebi varsa o sebebe dayanarak, böyle bir hüküm yoksa TBK genel hükümlerine göre sözleşme feshedilebilir. Sürekli edimli sözleşmeler için genel bir hüküm TBK m. 126'da yer almaktadır.
Mesafeli sözleşmelerde, tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. On dört günlük süre, mal teslimine ilişkin sözleşmelerde, malın teslim alındığı gün, hizmet ifasına ilişkin düzenlemelerde ise sözleşmenin kurulduğu gün başlamaktadır.
İmzalamış olduğunuz sözleşme taahhütlü abonelik sözleşmesi için kanunda öngörülen geçerlilik unsurlarını taşıdığı durumda sözleşmenin tüketici tarafından haklı bir nedenle feshedilmesi halinde yine cayma bedeli ya da cezai şart ödemeden fesih işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Taraflar sözleşmenin feshini noterde usulüne uygun olarak yapacaklardır. Diğer bir fesih yolu ise Borçlar Kanunu'nun 106'nci maddesine göre taraflardan birinin yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde diğer tarafın fesih ihbarı göndermesidir.
Tapu iptal davası, taşınmazın bulunduğu yerin asliye hukuk mahkemesinde açılır. Görevli mahkeme asliye hukuk mahkemesidir. Tapu iptal ve tescil davası için dilekçenin eksiksiz ve kusursuz olması şarttır. Gayrimenkulün kayıt bilgileri, olaydaki hukuka aykırı olan tüm durumlar açık bir şekilde belirtilmelidir.
"Taşınmaz satış sözleşmesi resmi şekil şartına tabidir"
Medeni Kanun'un 237. maddesine göre taşınmaz satış sözleşmesi, resmi şekil şartına tabidir. Resmi şekil şartından kastımız, bu sözleşmelerin noterde veya tapuda yapılması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri