Altıncı hastalık, roseola infantum veya egzantema subitum adlarıyla da bilinen, ani başlangıçlı, genellikle iyi gidişli, 3-5 gün yüksek ateşle seyreden, kendiliğinden iyileşen döküntülü bir çocukluk çağı hastalığıdır. Çoğunlukla kış ve bahar aylarında görülme sıklığı artar ancak yılın her döneminde vakalar görülebilir.
Altıncı hastalık viral enfeksiyonlar içinde çocukluk çağında ateşli havaleye (febril konvülziyon) en sık neden olan viral enfeksiyondur. Ateş 4 ile 7 gün arasında devam edebilmekte ve bu sürede çocukta halsizlik, iştahsızlık ve boyun lenf nodlarında şişme olabilmektedir.
Genellikle 6 ay ile 2 yaş arasındaki küçük çocukları etkiler ve sıklıkla kreş ortamında bulaşır. Büyük çocuklarda ve yetişkinlerde çok nadir görülen hastalık Roseola Infantum olarak da adlandırılır. Enfeksiyon yılın herhangi bir zamanında ortaya çıkabilir ve genellikle hafif belirtilerle seyreder.
Altıncı hastalığa ait en yaygın belirtiler aniden yükselen ateş ve peşinden gelen deri döküntüsüdür. Vücut ısısı 38,8-40,5 °C arası olursa ateş yüksek olarak kabul edilir. Yükselen bu ateş genellikle 3-7 gün devam eder. Nadiren çok yüksek ateş sebebiyle nöbetler meydana gelebilir.
Kimlerde görülür? Altıncı hastalık 6 aylık-3 yaş arası çocukları etkiler. Özellikle 6-18 ay arası daha sık görülür. 6 aydan küçük bebeklerde anneden geçen bağışıklık faktörleri bebekleri hastalıktan korur.
İlgili 30 soru bulundu
Altıncı hastalık, genellikle spesifik bir antiviral tedavi gerektirmeyen iyi seyirli bir hastalıktır. Ateşli havale riski nedeniyle ateş düşürücü ilaçlar ile ateş kontrol altına alınmalıdır. Ilık duşlar aldırmak ateş kontrolünü sağlarken, aynı zamanda çocuğun yaşam konforunu arttırır.
Altıncı hastalık, bir virüs hastalığı olduğu için antibiyotik tedavisi gerekmez ve spesifik bir tedavisi de yoktur. Çoğunlukla sorunsuz atlatılır. Ancak bazen ateşin dirençli olduğu dönemlerde yüksek ateş, küçük çocuklarda febril konvülziyonlara sebep olabilir, bu durum ailelerin endişelenmesine yol açabilir.
Tanı nasıl konulur? Kan testiyle tanı konulabilir ancak çoğu zaman test yapmaya gerek olmaz. Hastalığın tipik döküntüsünü görmek tanı için yeterli olur. Şüpheli durumlarda kan testi yapmak uygun olabilir.
Tip B'de hastalık bir kez geçirildikten sonra tekrarlamaz, hayat boyu bağışıklık oluşur. Tip A 'da ise bağışıklık baskılandığında tekrar vücutta aktifleşebilir. Hastalık nadiren de olsa farklı bir tiple tekrarlanabilir.
Virüs vücuda girdikten sonra genellikle ortalama 9 gün kadar insanın vücudunda bir üreme dönemi geçirir. Hastalığı bir defa geçiren bir çocuk hayatı boyunca bir daha bu hastalığı geçirmez.
El ayak ağız hastalığı ile 6. hastalık aynı mı? İki hastalık aynı değildir.
Bulaşıcı hastalıkların yayılmasını engellemek için öksürürken ve hapşırırken ağız kapatılmalıdır. Gıdalar olabildiğince taze tüketilmeli, meyve ve sebzeler tüketilmeden önce bol su ile yıkanmalıdır. Şüpheli cinsel temastan uzak durulmalı ve korunma yöntemleri kullanılmalıdır.
Daha büyük çocuklarda yüksek ateş yanında boyunda kızarıklık, göz kapaklarında ve lenflerde şişlik, ishal ve burun akıntısı da görülmektedir. Altıncı hastalığın diğer bir belirtisi olan pembe döküntüler ateş düştükten sonra ortaya çıkmaktadır.
Hastalığın özel bir tedavisi yoktur. Hastanın ateşinin düşürülmesi için ateş düşürücü verilir. Bu süreçte çocuk bol sıvı tüketmelidir. Çocuklar hasta olduklarında iştahları kaybolur ve yemek yemezler.
Sebep olan 2 virüs olduğu için, birden fazla tekrarlayabilir, ömür boyu bağışıklık kalır.
Bir tür DNA virüsü olan, Parvovirus B19'un enfekte ettiği kişilerde ortaya çıkan beşinci hastalık, bifazik yani iki evreli olarak ilerleyen bir hastalıktır. Hastaların yanaklarında tokat izine benzer bir kızarıklık görüntüsü ortaya çıktığı için yaygın olarak tokatlanmış yanak sendromu olarak bilinir.
Kaşıntı yapmaz ve sadece birkaç saat veya birkaç gün sürebilir. 6. HASTALIK BELİRTİLERİ NELERDİR? 6. hastalığın en sık görülen semptomları ani, yüksek ateş ve ardından deri döküntüsüdür.
Bulaşıcılık hastalık belirtileri başlamadan 1 gün önce başlayıp 7 güne kadar sürer.
Yüksek ateş nedeniyle oluşan havale ise 6 ay-6 yaş arası çocuklarda kasılmalarla görülen bir nöbet durumudur; herhangi bir ateşli hastalık sonucu vücut sıcaklığının 38 derecenin üstüne çıkmasıyla meydana gelir. Özellikle ateşi çıkmaya duyarlı ve ailesel yatkınlığı olan çocuklarda meydana gelir.
Özellikle uygulanan bir tedavisi olmayan ve kendi kendini sınırlayan hastalık, 1 hafta kadar süreyle bulaşıcılığını sürdürür. Bu hastalıkta ateş ve ağrı giderici olarak parasetamol ve ibuprofen içeren şuruplar önerilir.
Tokluk Kan Tahlili Değerlerini Yanlış Yönde Etkiler
Ancak bu hastanın tahlil sonuçlarını etkileyecek ve teşhis, tedavi sürecini yanlış yönlendirecektir. Bu nedenle hastanın açlık durumu ile ilgili uzmanlara doğru bilgi vermesi önemlidir. Tahlil yaptırmadan önce kişi 10 – 12 saat aç olmalı, sigara içmemelidir.
Viral döküntülü hastalıklar ateş ve döküntü ile kendini gösteren, kendini sınırlayan, çoğu kez tedavi gerektirmeyen akut enfeksiyon hastalıklarıdır. Toplumumuzda kızamık, kızamıkçık, suçiçeği genel olarak tanınıyor olsa da beşinci ve altıncı hastalık çok fazla bilinmemektedir.
“Altıncı hastalık nedir?” diye merak ediyorsanız genellikle bebek ve küçük çocukları etkileyen yaygın bir viral enfeksiyon olduğunu bilmelisiniz. Vücutta kırmızı döküntüler ve birkaç gün boyunca süre ateşe neden olur.
Uluslararası Sağlık Örgütü dünyanın en tehlikeli 12 hastalığını açıkladı. Listenin başında Solunum yolları hastalıkları yer aldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri