(ﺭﺧﺸﻴّﻪ) i. (Fars. raḫş ve nispet eki -і ile raḫşі “atla ilgili”den raḫşiyye) Dîvan edebiyâtında atlar için yazılan kasîde veya mersiyelere verilen isim: Başka şâirler de rahşiye yazmışlarsa da Nef'î'nin kâbına yetişememişlerdir (Mehmet Z. Pakalın).
Ata yapılan güzelleme, methiye şeklinde tanımlanabilecek rahşiyeler, genellikle kasidelerin bir bölümünde veya müstakil olarak kaleme alındı. 📌Türk edebiyatına has bir edebi terim olan rahşiye, kasidelerin nesib bölümünde bilhassa devlet adamlarının atlarıyla ilgili övgüleri ihtiva ediyordu.
Arapça şitâ (kış) kelimesinden türetilen şitâiyye “kışla ilgili, kışa ait” mânasına gelir. Kış, kasidelerin teşbîb (nesîb) bölümlerinde asıl methiyeye giriş yapılırken çok yaygın olmamakla birlikte işlenen konulardan biridir (bk. KASİDE).
kişilerine yahut dostlarına yazdığı kaside tarzındaki bu şiirlere "Ramazaniye" denir. Ramazaniyeler çogunlukla kasidelerin nesib kısımlannda konu edilirler.
2 Tahmis: Başka bir şahsın gazelinin, her beytinin üst tarafına üçer mısra eklemek suretiyle meydana getirilen şekildir. En başa eklenen üç mısra, matla ile aynı kafiyede olur. Diğer beyitlere eklenen üçer mısra ise o beyitlerin (ikinci değil) birinci mısraları ile kafiyelenir.
İlgili 19 soru bulundu
Divan edebiyatında ramazan ve kurban bayramları vesilesiyle yazılmış kaside.
Özet Nesip bölümünde sonbahar ile ilgili unsurlara yer veren kasidelere hazarıiye adı verilmektedir. Toplam on hazaniyenin ele alındığı bu yazıda Baki'nin haziiniyesi ayrıntılı olarak, diğerleri ise ana hatlarıyla incelenerek, Divan şairlerinin sonbahar mevsimine nasıl baktıkları tespit edilmeye çalışılmaktadır.
iydü'l-adha yani kurban bayramının ecnebilerce söylenme şekli olabilir, olmayabilir de. arapça'da kurban bayramı demektir.
Şeker Bayramı: Bayramın Osmanlı dönemindeki adı olan "Iyd-ı Fıtır" isminden Türkçeleştirilmiştir. Iyd bayram demektir. "Oruç açma" anlamına gelen Fıtır ise "fıtır sadakası" ya da "fitre" olarak bilinen ve zengin Müslümanların bayram sonrasına bırakmamak şartıyla yoksullara vermesi vacip olan sadakadır.
Halk arasında fitre diye bilinen fıtır sadakası (sadaka-i fıtır); insan olarak yaratılmanın ve Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak; dinen zengin olup Ramazan ayının sonuna yetişen müslümanın, belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır (Nevevî, el-Mecmû', VI, 103-105).
Halkın “Şükür Bayramı” dediği eskinin “ıyd-i fıtr”ının zamanla “Şeker Bayramı” hâlini almasının sebebi, işte bu okuma hatası idi. Asırlar boyunca doğru şekilde, yani “şükür” diye okunan kelime sonraları bu hatâ neticesinde “şeker” zannedilince bayramın ismi de değişiverdi..
Îd-i ekber; büyük olaylar sebebiyle yapılan şenlik;ilk günü cumaya rastlayan Kurban Bayramı.
Iydiniz saîd olsun: Osmanlıdaki yaygın bayram tebriğidir. Bayramınız mübarek olsun demektir.
Arapça İyd-el Adha şeklinde okunan tüm dünyada yaygın olan bir isimdir. Türkçede Kurban Bayramı olarak anılırken, Hindistan ve Pakistan'da bayrama genellikle Bakra Eid denir ki bunun anlamı "Keçi Bayramı"dır; bu ülkelerde sıklıkla kurban edilen hayvan keçidir.
economic and industrial democracy adlı derginin (sage publications) kısaltılmış adı. ramazan bayraminin ingilizce kisaltmasi.
Nesip (Teşbib)
Kasidenin ilk bölümüdür, şiir yönünden en ağır bölümdür. Genelde 15-20 beyit olur. Şair bu bölümde betimleme yapar.
Musammat; ayrı bir nazım biçimi olmamakla birlikte bazı gazel ve kasidelerde uygulanan, dize ortasında da uyak bulunması temeline dayanan bir divan edebiyatı tekniğidir. Bu tekniğin kullanıldığı gazellere "musammat gazel" adı verilir.
Mersiye kısaca, “Ölmüş bir kimse üzerine yazılmış manzume”2 olarak ifade edilir. Divan edebiyatında mersiye “ölen birinin ardından duyulan üzüntüyü dile getirmek, o kişinin iyi taraflarını anlatmak ve ölene karşı şairin ilgisini ifade etmek üzere yazılan lirik”3 şiirlerdir.
Bir gazelin her beytinin baş tarafına, bu beyitle aynı vezinde ve bu beytin ilk mısrası ile kafiyeli altı mısra eklenerek meydana getirilmiş ve bendlerden oluşmuş nazım biçimidir.
Üçlü dizelerle yazılan güftelere ve manzum eserlere müselles denir.
Arapça gramerinde, ister fiil ister isim isterse harf olsun bir lafzın anlamının, bir diğerinin anlam çerçevesine dahil edilmesi; Arap edebiyatında ise, §iir veya nesir türlerinden bir edebi esere ba§ka bir eserden alıntı yapılması tazmin terimiyle ifade edilir.
Halvetî-Ramazânî şeyhi. Halvetiyye-Ramazâniyye tarikatının Cihangîriyye şubesinin kurucusu. Mutasavvıf, Halvetiyye'nin Ramazâniyye şubesinin Raûfiyye kolunun kurucusu. Halvetiyye-Ramazâniyye tarikatının Cerrâhiyye kolunun kurucusu.
Ramazan sözcüğünün, "kuru sıcak" anlamına gelen ramaḍ kökünden veya "güneşin güçlü ısısından çok fazla kızmış olan yer" manasındaki ramdâ' kelimesinden türediği düşünülmektedir.
Ramazan, Kur'an-ı Kerim'de açıkça adı geçen (Şehru Ramazan ellezi) mübarek bir aydır. Bu ayda âlemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Muhammed'e, kıyamete kadar insanlığa ışık tutacak olan Kur'an-ı Kerim indirilmeye başlanmıştır.
19. asır klasik şairlerinden olan Tırnakçı-zâde Zîver Bey'e ait olan mensur şitâiyye, bugünkü bilgilerimize göre türünün tek örneği olduğu gibi muhtevası ve özellikle bir şehirde geçen kışı konu edinmesi bakımından da farklı- lıklar arz etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri