Ürünlerin ambalajında yer alan 6M, 12M, 18M, 24M ifadeleri kapak açımı ifadeleridir. Şekil üzerinde yer alan M harfi İngilizce “Month” (AY) kelimesinden gelmektedir. 6M – Kapak açımından sonra 6 ay boyunca kullanabileceğiniz anlamına gelmektedir.
Bir ürünün SKT'sini nerede bulabilirim? Son kullanım tarihi, ambalajın üzerinde ve ürünün teknik veri sayfasında açıkça görünmelidir, üretim tarihine göre aylar veya yıllar cinsinden ifade edilir.
SKT, her dilde kendine özgü şekilde yazılır ve okunur. Türkçedeki uygulama, gün/ay/yıl şeklindedir. İlk olarak gün, sonra ay, sonrada yıl yazılır. Örneğin; 25/08/2021, 25 Ağustos 2021 tarihine tekabül eder.
Kimi ürünlerinde net bir tarihten ziyade açıldıktan sonra 6 ay gibi ibareler olabilir. Buna kapak açım ibaresi denir ve bu süreleri takip etmek önemlidir. M olarak İngilizce ifade edilen karakter “Month” yani Türkçe ay anlamına gelmektedir. 12M yazan bir üründen 12 ay kullanılabileceğini anlayabilirsiniz.
Ay bazında yani M olarak simgelenmiş bu ibare, ürünü açtıktan sonra kaç ay içinde kullanacağımızı bize söylüyor. 6M, 12M, 18M, 24M ve 48M olarak devam ediyor. Ürünü açtığınız an, üzerine o günün tarihini atarsanız, bu işinizi daha da kolaylaştıracaktır.
İlgili 15 soru bulundu
Bu M harfi ve yanında yazan sayı, açıldıktan sonra kaç ay kullanabileceğinizi gösterir (M harfi ayı temsil eder). Örneğin bu kutuda 12 ay içindeki tüketilmesi gerektiği belirtiliyor.
4 - Allık ve fondöten
Yüzümüze renk veren allıklarda 12- 18 ay süre geçtikten sonra cildinize sürmemeniz gereken ürünlerden biri. Son olarak fondötenleri de 6-12 ay geçtikten sonra cildimizin sağlığı için kullanmamaya dikkat edelim.
Kapak Açımı İbaresi
6M – Kapak açımından sonra 6 ay boyunca kullanabileceğiniz anlamına gelmektedir. 12M – Kapak açımından sonra 12 ay boyunca kullanabileceğiniz anlamına gelmektedir. 18M – Kapak açımından sonra 18 ay boyunca kullanabileceğiniz anlamına gelmektedir.
Ürün ambalajlarımızın alt kısmında, üretim tarihleri bir kodlama sistemiyle yer almaktadır. Ornegin Z020415 seklinde olan bu kodlama sistemine gore urunun 02.04.2015 tarihinde uretildigi anlasilmaktadir. Bu durumda urunun son kullanma tarihi bu tarihten 3 yıl sonra yani 02.04.2018 olmaktadir.
Kaliteli bir fondötenin ömrü, ambalajı açılmamışsa 1-1,5 yıl, eğer ambalajı açılmışsa 5-6 aydır. Pudra şeklindeki fondötenler, sıvı olanlara göre daha dayanıklıdırlar. Açıldıktan sonra bir yıl süreyle kullanılabilirler.
Exp date, olarak da ifade edilebilen son kullanma tarihi, bir ürünün üzerinde yazan tarihten önce tüketilmesi gerektiğini ifade etmektedir. Üzerinde exp date bulunan ürünün bir gıda ürünü olması durumunda zamanı geçen hiç bir ürünün tüketilmemesi gerekmektedir.
Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) ise uygun şekilde muhafaza edildiğinde, gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarihi ifade etmektedir. Bu tarih, son tüketim tarihinden farklı olarak gıdanın; tazelik, tat, aroma gibi duyusal özelliklerine dayanarak belirlenmektedir.
Aldığımız besinlerin son kullanma tarihine bakmanın oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Gıda Uzmanı Hatice Elif Önal, raf ömrü dolan ve SKT tarihi geçen gıdaların tüketilmemesi gerektiğini, ağır gıda zehirlenmeleri ile sonuçlanabileceğine dikkat çekti.
''İlaçların içeriğindeki etken madde, belli bir süre sonra parçalanır ve değişime uğrar. Bu nedenle, son kullanma tarihi geçmiş ilaçların kullanılmasını kesinlikle önermiyoruz. Süresi geçmiş ilaçların kullanılması hem etki azalmasına yol açarken, hem de istenmeyen reaksiyonlara neden olabilir.
Üstelik ürünün üzerinde yer alan bilgiye de bunu açıkça yazMAmışlar: “Son tüketim tarihi(STT) ve seri numarası ambalaj üzerindedir.” Üretim tarihini yazmadıkları ürünün fotoğraflardan fark edeceğimiz üzere son kullanma tarihi kapak kenarındadır.
Parfümler : 1-2 yıl.Temizleyici alkoller : En az 3 yıl.Şampuan : 2-3 yıl.Tıraş kremi : En az 2 yıl.Diş beyazlatıcılar : 13 ay.Islak mendiller : Açılmadan 2 yıl, açıldıktan sonra kuruyana kadar. Kalıp sabun : 18 ay - 3 yıl arası.Vücut şampuanları : 3 yıl.Banyo yağı : 1 yıl.
Birçok ürünün etiketinde ST veya STD kısaltmasını görebilirsiniz. Bu kısaltma standart beden ifadesinin kısaca gösteriliş biçimidir.
Tarihi geçmiş bir fondöteni kullanmak ciltte kuruluklara, kızarıklıklara, gözenek tıkanmalarına ve alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Rimel, eye-liner, dip-liner; göz için uygulanan bu tarz ürünlerin kullanım süresi diğer kozmetik ürünlere göre daha kısadır.
Tarihi geçen kremlerin içeriğinde, etkin bileşenlerin yapısı değişebilir veya bozulabilir. Bu değişim, ürünün beklenen faydalı etkilerini yitirmesine sebep olabilir. Özellikle aktif içeriklere sahip kremlerde, bu bileşenlerin zamanla bozulması, ürünün cilt üzerindeki olumlu etkilerinin azalmasına yol açar.
Farklı bir koku ya da renk, güneş kremlerinin ömrünü tamamladığını gösterir. Bu tür durumlarda ürünü kullanmayı bırakmanız ve yenisini temin etmeniz gerekir. NIVEA ürünlerinin raf ömrü, açıldıktan sonra ortalama 30 aydır.
Güneş kremlerinin raf ömrü 3 sene. Bu süre, güneş kremi kaç senede bozulur sorusunun genel yanıtı olmakla birlikte kullanıma bağlı olarak daha kısalabiliyor.
Krem allıklar kuru ciltlerde daha kalıcı ve daha doğal bir görünüm yaratırlar. Özellikle yağ içermeyen krem formdaki allıklar kuru ciltler için idealdir. Normal cilt yapısına sahip olanlar ise her iki türdeki allıkları da tercih edebilirler.
Allık. Sağlıklı görünüm için pembe yanaklar kontörden hemen sonra uygulanabilir. Allığınızı uygularken gülümseyin ve beliren elmacık kemiklerinizin tam üstüne uygulayın.
Krem allık uygulanacaksa pudradan önce uygulanmalıdır. Toz allık pudra üzerine uygulanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri