Vücudun kas dokusunu oluşturması için uykuya ihtiyacı vardır. İdeal uyku süresi de ortalama 8 saattir. Ayrıca bu süreyi her akşam düzenli olarak uyumanız da şart. Bir gece 10 saat, bir sonraki gece 6 saat uyumanız size hiçbir şey kazandırmaz.
Kasların onarımı ve kas gelişimi için her gün en az 7-8 saat uyumanızı öneriyoruz.
Sporu uykudan uyandıktan en az 4 saat sonra yapmalıyız. Öte taraftan gece geç saatte yapılan yüksek fiziksel aktivite uykuyu kaçırabilir. Bu yüzden egzersiz ne çok geç ne çok erken yapılmalıdır.
Sağlıklı bir insanın, kaç saat uykuya ihtiyacı vardır? Sağlıklı hayat için ihtiyaç duyulan uyku süresi, genetik faktörler de dahil olmak üzere, yaşa, mevsime, yaşanılan bölgeye ve yapılan işe bağlı olarak günde 5-10 saat arasında değişmekle birlikte yetişkin bir insanın ortalama 6-8 saat uyuması gerekir.
Araştırmalar uzun süreli uykunun sporcuların performanslarına fayda sağlayabileceğini gösteriyor. Her sporcu her gece 7-9 saat mutlaka uyumalı. Üst düzey sporcular ise her gece en az 9 saat uyumalı ve buna antrenmanları, beslenme düzenleri kadar önem vermeli.
İlgili 30 soru bulundu
Ne kadar antrenman yaparsanız yapın, ne kadar dengeli beslenirseniz beslenin; yeterli düzeyde uyumazsanız maalesef hayalinizdeki kaslara sahip olamazsınız! Neden mi? Aslında bunun bir çok nedeni var. Kaslarınız antrenman sırasında büyümez, kaslarınızın onarılması ve büyümesi için uykuda olmanız gerekir.
Konu kas gelişimi olduğunda, uykunun önemini asla hafife almayın. Geceleri yeterince uyumazsanız, egzersiz için enerjiniz kalmaz. Bu nedenle, performansınız konusunda potansiyelinize ulaşamazsınız.
EN AZ 6 SAAT UYUYOR
Musk, "6 saatten az uyursam başım çok kötü ağrıyor. Daha fazla uyanık olmama rağmen daha az iş yapıyorum" dedi. Çalışma takıntısıyla daha önce gündem olan 51 yaşındaki Musk, The Guardian'ın haberine göre 2018 yılında haftada 120 saat çalıştığını söylemişti.
Resûl-i Ekrem Efendimiz'in uyku vakti, genellikle yatsı namazından sonra ve sabah namazından önceki zamandır. Efendimiz, imkân varsa öğle namazından sonra bir saat kadar uyurdu.
14 – 64 yaş aralığında bulunan bireyler için uzmanların tavsiye ettiği uyku süresi en az 7 saattir. Bu süre zarfında sinir sistemi biriken toksinleri atabilir, dokular kendini yenileyebilir ve iç organlar yeterli kadar dinlenebilir.
Sağlıklı bireylere 7-9 saat uyumaları önerilirken sporcular için önerilen süre biraz daha uzun tutulmuştur (Golem, Martin-Biggers, Koenings, Davis ve Byrd-Bredbenner, 2014). Scott (2002) günlük 4-6 saat antrenman yapan elit sporcuların her gün 10-12 saat arasında uykuya gereksinimleri olduğunu bildirmiştir.
Peki ne kadar sürelik bir uykuya ihtiyacımız vardır? Sonuç olarak uyku fitness kazanımları için oldukça önemli bir yere sahiptir. Yetersiz uykunun yağ yakımına, toparlanmaya, kas yapımına ve performansa birtakım zararlı etkileri vardır.
14 – 64 yaş aralığında bulunan bireyler için uzmanların tavsiye ettiği uyku süresi en az 7 saattir. Bu süre zarfında sinir sistemi biriken toksinleri atabilir, dokular kendini yenileyebilir ve iç organlar yeterli kadar dinlenebilir.
İşte The Sleep Calculator isimli bu uyku hesaplayıcısı bunları dikkate alarak sizin için ideal uyku zamanını belirliyor. İşte örnekler: Sabah 06.00'da uyanmanız gerekiyorsa: Yatış saatiniz 20.46, 22.16, 23.46 veya 01.16 olmalı. Sabah 07.00'de uyanmanız gerekiyorsa: Yatış saatiniz 21.46, 23.16, 00.46 veya 02.16 olmalı.
Yapılan araştırmaların çoğu, genel beden tipleri göz önüne alındığında akşam saatlerindeki egzersizlerin kas gelişimini daha fazla desteklediğini gösteriyor.
Rekreasyonel sporcular için dinlenme günlerinde egzersiz yapmak ve aktif bir dinlenme geçirmek ev, iş ve fitness hedefleri arasında daha iyi bir denge sağlamaya yardımcı olabilir. Çalışan kaslar için en uygun dinlenme süresi ise 48-72 saat arasıdır. Yeterli dinlenmenin hem fizyolojik hem psikolojik faydaları bulunur.
İkindiden sonra uyumak günah değildir; fakat bu saatlerde uyumak hoş karşılanmamıştır. İkindi namazından sonra güneş tamamen batıncaya kadar geçen zaman dilimi, keza birçok iş kolu için en verimli zaman dilimidir. Bu saatte uyumak rızkı da, ömrü de noksanlaştırır.
Kaylule uykusu genellikle saat 11.00 ile 13.00 saatleri arasındadır. Güneşin en tepede olduğu saatlerde yapılan şekerlemelerin süresi ise kişiden kişiye değişir. En kısa kaylule 29 - 30 dakika, en uzunu ise bir buçuk saattir.
Uykunun en verimli saatleri 23:00 ve 03:00 arasıdır. Melatonin hormonu uykuyu kolaylaştırır ve bu da akşam saatlerinde salgılanmaya başlar. Hücre çoğalması ve protein yapımı da 00:00 saatinde en yüksek seviyeye ulaşmış olur. İnsanların en geç 23:00'da uykuya dalmış olması verimli bir uyku geçirmesini sağlar.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan günde sadece 5-6 saat uyuduğunu ve işini gece geç saatlerde bitirdiğini anlattı. Erdoğan bugün Ankara'daki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan 108. dönem kaymakamlık kursu kura törenine katıldı.
Tesla ve SpaceX'in CEO'su Musk saatte 684 bin dolar kazanıyor. Google'ın kurucularından Larry Page her saat 924 bin doları servetine ekliyor.
Bilim dünyasına damgasını vurmuş kişilerden biri olarak kabul gören Nikola Tesla ise günde sadece 2 saat uyuyordu. Tesla'nın bu uyku düzeni 25 yaşındayken ağır sinir bozukluğu yaşamasına neden olmuştu. Edison da Tesla gibi uykunun zaman kaybı olduğunu düşünenlerdendi ve günde sadece 3 saat uyuyordu.
Akşam ve Gece Antrenmanı
Bir araştırmaya göre; hormon seviyelerindeki ve çekirdek vücut sıcaklığındaki dalgalanmalar nedeniyle en yüksek kas performansı öğleden sonra ve akşam erken saatlerde ortaya çıkmaktadır.
Vücut Geliştirme ve Fitness İçin En İdeal Vakitler
En ideal antrenman saati; sabah 9- 11.30 arasında olduğu saptanmıştır. İkinci tur içinde devam edilecekse; akşam 16.00- 18: 00 arası olduğu düşünülmektedir.
Yenidoğanın uykusu 18-20 saate kadar ulaşabilir. Büyüdükçe algısı açılan çocuğun, uyku süresi de kısalır. Büyüme hormonu saat 22.00 civarında n en yüksek düzeylere ulaşır. Bu nedenle çocuk hangi yaşta olursa olsun, bu saatlerde derin uykuda olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri