Zamir (Adıl): İsmin yerini tutan sözcüklere zamir (adıl) denir. Mevlüt, iki gün önce Isparta'ya gitti. → Mevlüt, isim.
Zamir veya adıl, cümlede varlıkların adları yerine kullanılabilen ve adların yerine getirdiği bütün işlevleri yerine getirebilen ad soylu sözcük. Ben, sen, o, biz, siz, onlar; kendim, kendin, kendi, kendimiz, kendiniz, kendileri; bu, şu, o; kim, ne ve biri gibi kelimeler, sıklıkla zamir olarak kullanılır.
Varlık isimlerinin yerine geçen ve cümle içerisinde kullanılan kelimelere zamir denir. Zamirlerin diğer adı Adıl'dır. Zamirler ek alarak da kullanılabilir. Bunlara iyelik ve ilgi zamirleri adı verilir.
Yine de zamirleri bulmak için yapılması gereken en önemli şey elbette ki bir ismin yerini tutup tutmadığına bakmaktır. Eğer bir kelime bize herhangi bir ismin karşılığını verme niteliğindeyse yani bir ismin yerini tutup tutmadığı görülüyorsa o kelime zamirdir.
Zamir çeşitleri; şahıs zamirleri, dönüşlülük zamiri, işaret zamirleri, belgisiz zamirler, soru zamirleri, ilgi zamiri, iyelik zamiri'dir. Yapı bakımından ise basit zamirler, birleşik zamirler, öbekleşmiş zamirler, ek halindeki zamirler şeklinde çeşitlere ayrılır. Zamirlerin Özellikleri; İsim soylulardır.
İlgili 33 soru bulundu
Kişi adlarının yerine kullanılan ben, sen, o, biz, siz, onlar, bunlar gibi kelimelerdir. Örnek: Bu işi anca o yapar. Cümledeki eylemin, özne tarafından bizzat yapıldığını bildiren, vurgulayan zamir türüne denir. Kendi sözcüğünün iyelik eki almış haline diyebiliriz.
Zamirler sözcük ve ek durumunda olmak üzere ikiye ayrılır. Sözcük durumundaki adıllar da kendi aralarında şahıs, gösterme, belgisiz ve soru olmak üzere dörde ayrılır. Sadece insan isimlerinin yerini tutan zamirlerdir. Bu zamirler; “ben, sen, o, biz, siz, onlar” dır.
Cümle içindeki isimlerin yerini soru yoluyla tutma görevi olan zamirlere soru zamiri adı verilmektedir. ''Ne” ve “kim” soru kelimeleri ve bunların çekimlenmiş şekilleriyle “hangisi, kaçı” gibi soru kelimeleri, cümle içinde soru zamiri olarak kullanılmaktadır. Örnek: Buraya nereden taşındınız? Senden başka neyi var ki?
Soru zarfı
Fiilleri ve fiilimsileri soru yönünden etkileyen zarflardır: neden, niye, niçin, nasıl, ne zaman, ne kadar vb.
Sıfat= parası olmayan adama " herhangi bir sıfatı olmayan herifin teki " felan denir.. Zamir= Arabistanda, emir'in yaptığı zam'a Zamir denir.
Sınıf Türkçe - 8. Ünite - Zamirler (Adıllar) - Haluk SEYİT - YouTube.
Dönüşlülük zamiri şahısları pekiştirerek, fiildeki işlerin özne tarafından yapıldığını bildiren zamirlerdir. ''Kendi'' dönüşlülük zamiridir. Dönüşlülük zamirleri fiillerin özneye dönüştüklerini bildirir. Eğer bir cümle içerisinde özne ile birlikte kullanılıyor ise dönüşlülük zamiri pekiştirme görevinde bulunur.
"Bazıları, kimisi, biri, başkaları, birçoğu, birkaçı, çoğu, hepsi, herkes, birazı, şey, hiçbiri, kimse" sözcükleri belgisiz zamir olarak kullanılmaktadır.
Şahıs Zamirleri
Bir kişinin ya da bir grup insanın yerine geçer. Şahıs zamirleri tamamlayan eki alabilirler. Benim evim, senin evin, onun evi, bizim ev, sizin ev, onların evleri… Şahıs zamirleri tamlamalarda tamlayan olarak kullanılabilir.
İnsan isimlerinin yerine kullanılabilen zamir türlerine kişi zamirleri denir. Bir diğer adı şahıs zamirleri olan bu zamirler, ismin hâl eklerini alabilirler. Ayrıca tamlayan işlevini yerine getirerek isim tamlaması kurabilirler.
Sözcük olarak cümle içinde isimlerin yerini tutabilen zamirler gibi sözcüklere getirilen kimi ekler de isimlerin yerine kullanılabilmektedir. İsmin yerine geçebilen bu eklere “ek halindeki zamirler” diyoruz.
Fiillerin, nasıl, ne sıklıkla, ne şekilde yapıldığını belirten kelimelere ve söz gruplarına zarf denir. 1- Diğer adı belirteç olan zarflar tek kelimeden ya da söz gruplarından oluşur. Örnekler: ''Ağır aksak'' ilerliyordu.
Zarf tümleci cümle içerisinde yüklemi nasıl, ne zaman, kim tarafından gibi sorulara cevap veren bir tümleçtir. Zamir ise cümle içerisinde yer alan isimlerin yerlerini almaları ile bilinir.
Sıfatlar daima isimden önce gelir ve. onları niteler ya da belirtir. İsmin olmadığı yerde ismin. yerini tutan sözcüklere ise zamir denir.
Bir sözcüğün zarf olabilmesi için fiili, fiilimsiyi, sıfatları ve diğer zarfları niteleyip belirtmesi gerekir. Bir sözcüğün sıfat olabilmesi için isimleri niteleyip belirtmesi gerekir. Sıfatla isim arasına başka bir sözcük giremez. Zarlar ise fiilden hemen önce gelmek zorunda değildir.
Soru zarfı ile sıfatları sıklıkla birbirine karıştırılıyor. Soru sıfatları ismin önüne zarfları ise fiilin önüne getirilir. Örneğin: ''Nasıl bir insan?'' cümlesindeki nasıl soru sıfatıdır. ''Buraya nasıl geldin?'' cümlesinde ise ''nasıl'' kelimesi soru zarfı olarak kullanılmıştır.
Soru ZAMIRI ZARFI SIFATI FARKI NASIL BULUNUR
Soru kelimesi bir ismin yerine geçmişse zamirdir.
2) İşaret zamirleri: İsimleri işaret yolu ile karşılayan zamirlerdir. Bu, şu, o, bunlar, şunlar ve onlar işaret zamirleridir. 3) Belgisiz zamir: İsmi belli olmayacak şekilde karşılayan zamirlerdir. Biri, hepsi, birçoğu, herkes, bazısı, tamamı ve türü kelimeleri belgisiz zamirlerin bazılarıdır.
Belgisiz Zamirler
Belgisiz zamirler şunlardır: “biri, birisi, hepsi, kimi, kimisi, hepsi, tamamı, herkes, kimse, hiç kimse, çoğu, bazısı, birkaçı, birazı, birçoğu, başkası, her biri, öteberi, şey...”
Bu belgisiz zamirler şunlardır; - Kimi, kimileri, kimse, biri, hepsi, birileri, başkası, başkaları, birkaçı, bazısı, bir takım, herkes, birazı, hepimiz, hepsi, hiçbiri, herhangi biri, her biri gibi kelimeler cümle içerisinde belgisiz zamir olarak kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri