Fenomenolojik yaklaşıma göre, bir durumu oluşturan çeşitli olasılıklar, o anda o durumun oluşmasında rol oynayan kişi tarafından tecrübe edildikleri öznellik ile çalışılmalıdır. Tek bir nesnel ya da mutlak doğruya ulaşmak mümkün değildir; sadece gerçekliğin öznel yorumlarına ulaşılabilir (Mackewn, 2004, sy. 58 - 59).
Örnekler vermek gerekirse; fenomenolojiye göre vida, jant ya da anahtar gibi şeyler aslında mevcut değildir. Bunların hepsi farklı şekiller verilen ve farklı işlevlere haiz olan metallerdir. Afrika'da bir kabilede yaşayan bir insan ile şehirde yaşayan bir insan için anahtar aynı anlam ve değere sahip olamaz.
Fenomenolojiye göre nesnelerin mutlak bir anlamı yoktur. Yaşamın içindeki somut nesnelerin karşıladığı anlamlar kişiden kişiye, o kişinin deneyimleri ve görüşleriyle, bilincinin algı sınırlarıyla farklılık gösterir. Fenomenoloji dış dünyanın yani fizikse dünyanın göreli olduğunu savunur.
Fenomenoloji, insanların belirli bir fenomen veya kavramla ilgili anlayışlarını, duygularını, bakış açıları ve algılarını ifade etmelerini sağlayan ve bu fenomeni nasıl deneyimlediklerini tanımlamak için kullanılan nitel bir araştırma yöntemidir (Rose, Beeby & Parker, 1995, s. 1124).
Fenomenolojik bakışa göre, gerçekliğin kendiliği diye bir şey olamaz. Çünkü gerçeklik, her zaman kendine yönelmiş bir bilinç tarafından bilinen bir gerçekliktir. Yani kendisine yönelen bilinç tarafından görülen, algılanan ve bilincine varılan bir şeydir.
İlgili 42 soru bulundu
Fenomenoloji, Yunaca görünümler anlamına gelen fenomen kelimesinde türemiş olan fenomenoloji, kendi deneyimlerimizi, nesnelerin ve olayların bize nasıl göründüklerinin incelenmesidir. Bilgi, güzellik, doğru ve yanlış, tinsel ve maddi olan her şey deneyimsel olarak anlaşılır.
Husserl'e göre, fenomenoloji, bir şeyin, örneğin, bir canlının herhangi bir durumunu değil, bütününü; algıları algı olarak, yargıları yargı olarak, duyguları duygu olarak ele alır. Bu, tıpkı, matematiğin sayılardan, geometrinin şekillerden söz etmesine benzer.
Deneyim hakkındaki tüm varsayımlarımızı bir kenara bırakarak gerçekliğin fenomenler aracılığıyla verilişini betimlemeyi amaçlayan bir felsefe akımı olan fenomenoloji, Edmund Husserl (ö. 1938) tarafından kurulmuştur.
Fenomenoloji deseni bir başka tanımlamaya göre; birkaç kişinin bir fenomen veya belli bir kavramla ilgili yaşanmış deneyimlerinin ortak anlamını ortaya çıkaran bir desendir. Bu desende amaç, belli bir olguyu (fenomeni) derinlemesine yaşayan kişilerin deneyimlerinin özünü anlamaktır (Creswell, 2018, s. 77).
Fenome- noloji, ilk kez Alfred Schutz tarafından sosyolojik bir yaklaşım haline getirilmiştir (Rasid vd. 2021). Fenomenolojik sosyoloji, bireylerin öznel dünya- larını tamamen anlamlandırmaya çalışan feno- menoloji yaklaşımını, sosyolojik olarak yorum- layarak, derinlemesine anlamlandırmaya çalışan bir yaklaşımdır.
Felsefî anlamı
Felsefede farklı filozoflar tarafından farklı anlamlarda kullanılmış olsa da genel olarak; somut, algılanabilir ve denenebilir olay ve nesne kavramları altına alınabilir. Örneğin Platon için fenomen mükemmel ve ebedi olan formların (İdea) geçici, bozuk kopyaları, gerçekte "hakikat" olmayandır.
Fenomenolojik Yaklaşım'ın kurucusu olan C. Rogers'ın bu yaklaşımdaki en temel kavramı kendini benlik (self) dir.
bu yaklaşım temelini, her bireyin dış dünyayı kendisine özgü bir biçimde algılamasına dayandırır. buna göre birey dış gerçekliği değil, dış gerçekliğin kendisinde oluşturduğu algıyı anlar ve dış dünyaya kendi penceresinden bakar. o halde olay ve durumlara verilen tepki gerçeğe değil, gerçeğin algısına yöneliktir.
Fenomenolojiyi felsefeden sosyolojiye taşıyan sosyolog, Alfred Schutz olmuştur. Fenomenolojik sosyolojinin asıl amacı bir toplumsal gerçekliği paylaşan insanların o toplumsal gerçekliği nasıl gördüklerinin ya da anlamlandırdıklarının tasvir edilmesidir.
Fenomenolojik indirgeme ise fenomenler alanına varmak için yapılan bir 'işlemi' ifade etmek için kullanılır. Hus- serl, ideleştirme için bilinç dışındaki gerçek bir nesneden değil, fenomenolojik bir nesneden yola çıkmak gerektiğini belirtir.
Carls Rogers'ın Fenomenolojik Benlik Kuramı
Kişinin gerçek çevresi algıladığı çevredir, yani gerçeği algılar oluşturur. Bireylerin birbirlerinden farklı tepkiler göstermeleri de çevrelerini yorumlayıp algıladıkları için farklı bireylere dönüşmüş olmalarıdır.
Fenomenoloji kişilerin geçmiş deneyimlerini araştıran bir nitel araştırma desenidir. Temellerini E. Husserl'dan almıştır. Hermeneutik ve transcendental olmak üzere iki modeli vardır.
İnsan, içinde zihnin tüm öteki bilişsel yetilerinin işleyebileceği Varlığın bir ön-anlayışına sahiptir. Dolayısıyla, varolmak Varlığa açık olmaktır. İnsan, sayesinde Varlığın sesini işitebileceği bu açıklık içerisinde yaşar. Böylece felsefenin gerçek yöntemi fenomenolojik varlıkbilimdir.
Olgubilim olarak da adlandırılan fenomenoloji olayların varlığını inceleme ve tanımlama yöntemidir. Bir başka deyişle fenomenoloji “gerçek midir?” sorusuna yanıt arar.
Husserl'e göre, felsefe bir bilimdir. Felsefe zihne verilmiş olan özlerin tasvir edilmesinin bilimidir. Şu halde, Husserl'in felsefesinde en önemli nokta, zihne verilmiş olan varlığın özünü algılamaktır. Bunun için de fenomenolojik yöntem kullanılarak, varlığın özünü meydana getirmeyen somut özellikler ayıklanır.
Edmund Gustav Albrecht Husserl (8 Nisan 1859 – 27 Nisan 1938), fenomenoloji okulunu kuran Yahudi kökenli Alman filozoftur. İlk çalışmalarında, mantıkta tarihselcilik ve psikolojizm hakkında yönelimsellik analizlerine dayanan eleştirel incelemelerde bulundu.
fenomenoloji, insan öznesini merkezileştirir. özne, anlamın kökeni ve kaynağıdır. her şeyi insan bilinci alanına sevk etmek suretiyle aşkın bir özne tasarlayan, zihin ile dışsal gerçekliği zihinde bir araya getiren fenomenoloji eagleton'a göre 'metodolojik bir idealizm'dir.
fenomenalist filozoflar, nesnelerin yalnızca bilincin bir yansıması olarak var olduğuna inanıyorlar. yani, bilgisayarınız, yalnızca siz orada olduğundan haberdarken ve onun varlığına inandığınız takdirde oradadır. ama onun farkında değilken, siz ya da bir başkası onunla tekrar etkileşime girinceye dek yoktur.
Fenomenoloji, esasen yaşanmış deneyimin veya yaşam dünyasının incelenmesidir (Ersoy, 2019; Van Manen, 1997). Araştırmacılar fenomeni deneyimlemiş kişilerden veri toplamakta ve tüm bireyler için deneyimin özünün bileşik bir tanımını geliştirmektedirler.
Fenomenoloji ise Edmund Husserl tarafından kurulan bir felsefe akımı ya da yöntemidir. Bu akım mutlak gerçeği reddetmektedir. Çünkü gerçeklik daima kendisine yönelmiş olan bir bilinç tarafından algılanmaktadır. Yani gerçeklik kendisine yönelen bilinç tarafından görülen, algılanan ve bilincine varılan bir şeydir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri