Bununla birlikte aynı kapasitede olan birden fazla akü, paralel olarak aynı anda şarj edilebilir. Akü şarj cihazı kaç amper olmalı sorusuna karşılık olarak 60Ah bir akü için şarj akımı, ortalama 3 Amper olmalı yanıtı verilebilir.
Şarj akımı akü kapasitesinin 1 / 10 ile 1 / 20 si arasında seçilir. (Örneğin: Anma kapasitesi 60 Ah olan aküde şarj akımı 3 – 6 amper arasında olmalıdır.)
Çabuk şarjda, şarj akımı 12 volt'luk aküler için 25–50 amper arasındadır. Bütün akülerde 15–20 dakika uygulanması gereken bir işlemdir.
20 saatlik şarj olma süresiyle verimli bir performans sergileyen Ttec 12 Volt 7 Amper Bakımsız Kuru Akü, kolay monte edilebilen tasarımıyla iyi bir deneyim elde etmenize yardımcı oluyor.
E segmentinde yer alan tüm binek araçlar için 12 voltluk 60 amper akülerin kullanımı tercih edilir.
İlgili 20 soru bulundu
Üretim Tarihi seçenekleri: 2021 1.945 TL.
12;V bir akü için 12x1.2= 14.4V max şarj voltajı, 12x1.1=13,2V sirkülasyon modu anlamına gelir. Yani siz bu aküyü akım sınırlamak şartıyla 14.4V ile şarj edersiniz, şarj işlemi bitiminde akünün kendi kendini bitirmemesi için 13,2V gerilim ile takviyede tutarsınız.
Akünün şarj olduğundan emin olun
Akünün belirtilen marş gücünü sağlayabilmesini temin etmek için öncelikle tam olarak şarj edilmesi gereklidir. Tavsiye edilen şarj akımı amper olarak belirtilen kapasitenin %10'udur (yani 4 Ah bir akü 0,4A [Amper] şarj akımına ihtiyaç duyar).
Watt Nasıl Hesaplanır? Telefonların şarj aleti kaç watt olmalı dediğimizde watt hesaplanırken amper değeriyle volt değerini çarparız. Yani “1 Watt=1 Amper X 1 Volt”dur. Örneğin 5 volt 2 amper değerine sahip bir şarj cihazı 10 watt güce sahiptir.
Eğer akünüzün ömrü bitmediyse ve sadece enerjisi bittiyse akü takviye işleminden söz edilebilir. Araçtan araca akü şarj etmesini biliyorsanız bu işlem oldukça kolay olacaktır.
60 amper dediginiz 60 Ah yani 60 amper / saat yani 60 amper cektiginizde o aku 1 saatte tam olarak bosalacak demektir bu. 30 amper cekerseniz 2 saatte bosalir, 15 amper cekerseniz 4 saatte bosalir gibi.. Ote yandan 60 x 12 = 720 wattir.
Araçtaki akü maksimum seviye olan 14.8 volttan fazla düzeyde şarj edilirse akü yanar. Deşarj olmuş bir akü redresörde yüksek akımla şarj edilirse aşırı şarj edilmiş olur. Akünün içerisinde asitli su bulunur. Buna asitli su eklenmesi veya suyun dökülmesi halinde akü aşırı şarj edilerek yanabilir.
60 Amper 72 Amper Akü Değişimi. Eski akünüz 60 amper yerine 72 amper takabilirsiniz bir zararı olmaz eğer start stop'lu değil ise. Araç akü boyutları oldukça önemlidir. Yeni alacağınız akünün amperi 10-15 amper hatta bazı durumlarda 20 amper büyük olabilir.
12 volt akü 13.8V volt ile şarj olur.
12 volt 55 amper jel aküler genellikle büyük motorları olan koltuklu güçlü akülü sandalyelerde olur. Eğer sizin akülü sandalyeniz katlanabilir modeller ise 55 amper gibi büyük ve ağır aküleri takamassınız.
Akünün araca montajından önce mutlaka yüzey voltajı ölçülmelidir. Akünün kabul kriteri minimum 12.6 volt değerinde olmalıdır. Akü voltajı 12,4 ve altında ise bu akünün kullanıma uygun değildir. Çünkü aküde sülfatlaşma reaksiyonu başlamış demektir.
1) 12V'luk aküler için Ah değeri önemli olmaksızın, gerilim değeri akü tam olarak dolu iken 13.15V civarındadır. Eğer akünün kapasitesi düşmüşse yani ömrü azalmışsa, aküyü bu değere kadar şarj edemezsiniz. Etmeye kalkarsanız zarar verirsiniz, gaz çıkışı olur, ısınır, yanabilir.
Şarj cihazının gücü: Şarj cihazının gücünü akü grubunuza en uygun şekilde belirlemek için, servis akülerinin kapasitesinin %10 ila %20'sini baz almak gibi basit bir kural vardır. Örneğin, servis aküsü 200Ah kapasiteye sahipse, maksimum 20 ila 40 amperlik bir akü şarj cihazına ihtiyacınız olacaktır.
Şarj durumu tablosuna bakıldığında, akü 12,80V'un üzerindeyse ve başlangıç elektrolit yoğunluk değeri de 1,280 gr/cm3 ise tam doludur. Ancak voltaj değeri 12,4V'un altındaysa, aküde sülfatlaşma başlamıştır ve redresör yardımıyla tekrar 12,80V'a yükseltilmesi gerekir.
Uzun bir sürenin ardından ilk kez çalıştırılan aracın aküsünde şarj sıkıntısının oluşmasını önlemek adına araç 20-30 dakika boyunca rölantide çalışır vaziyette bırakılmalıdır. Böylece akünün yeniden şarj olması sağlanır.
-Boş bir akünün şarj süresi redresörün akım kapasitesi ve akünün boşaltılma oranına göre, genellikle 3-4 saat ile 14-15 saat arasında değişir.
Araç motoru çalışmıyorken, akü 4 saat dinlendirildikten veya farlar 15 saniye boyunca açılıp kapatılıp akü üzerindeki statik elektriklenme alındıktan sonra, ölçülen voltajın 12,4 volttan büyük olması beklenir. Marşa basıldığında da 10 voltun altına iniyorsa, akünün bittiği net olarak ortaya çıkmış olur.
Varta, Almanya'da Adolf Müller tarafından 1887 senelerde kurulan, içten yanmalı motorlar için akümülatör üretim şirketidir. Dünyanın pek çok bölgesinde hizmet vermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri