Sabun üretimine elverişli olan yağ asitleri laurik, miristik, palmitik ve stearik asit gibi çift karbon sayılı doymuş yağ asitleri ile sırasıyla bir, iki ve üç doymamış çifte bağ içeren oleik asit, linoleik asit ve linolenik asitler gibi 18 karbonlu doymamış yağ asitlerdir. Sabunlar genel olarak iki kısımda incelenir.
Sabun, bitkisel ve hayvansal kaynaklı yağların ya da yağ asitlerinin alkali hidroksitlerle (NaOH, KOH vs.) reaksiyonu sonunda elde edilen karboksilli asit tuzlarıdır ve çoğunlukla temizleyici olarak kullanılan maddelerdir.
Sabun üretiminde en çok hindistan cevizi yağı, palm çekirdeği yağı, defne yağı, zeytin yağı, ayçiçeği yağı, mısır yağı, soya fasulyesi yağı ve hayvansal iç yağ olan donyağı, domuz yağı, ya da kemiklerden elde edilen yağlar kullanılmaktadır.
Sabun yapımında yaygın olarak kullanılan bazlar, kostik soda olarak da bilinen sodyumhidroksit ve kostik potas olarak da bilinen potasyum hidroksittir. Baz, sodyum hidroksit olduğunda sodyum sabunu oluşur.
Tüm sabun tariflerinin merkezinde iki ana bileşen bulunur: kostik yani kimyasal adı ile sodyum hidroksit (NaOH) ve yağ. Oldukça basit fakat kontrollü bir işlemle bu iki içerik kimyasal olarak yeni bir bileşiğe bağlanır – Sabun!
İlgili 34 soru bulundu
Sabun, bazik bir maddedir.
Sabunlar, katı sıvı yağların ya da onların yağ asitlerinin,kimyasal olarak güçlü bir alkali ile etkileşimi sonucu oluşur. Sabunun genel formülü CH3-(CH2)n-COONa, sodyum stearat (C17H35COO- Na+) gibi bir sabun nonpolar uç (yağ asitinin hidrokarbon zinciri) ve polar uç (iyonik karboksilat) içerir.
Sabunlar yag asitlerinin alkali tuzlari olup yüzey aktif maddelerdir. YÜZEY AKTiF MADDE: Yüzeyde birikerek yüzey gerilimini degistiren (düsüren)maddelerdir. Molekül yapilari cizgisel ve asimetriktir. Az ya da cok dallanmis zincir seklinde hidrofob bir kisimla ,hidrofil bir kisımdan ibarettir.
Kimyasal olarak sabun aslında tuzdur. Günümüzde sabun yalnızca kostik (sodyum hidroksid ve türevi), yani bazdan üretilmektedir; satın aldığınız sabun içerisinde, kostik kullanılmadığını iddia ediliyorsa, bu sizi aldatmaya yönelik bir çabadır. Kostiksiz sabun üretimi için çabalar vardır.
Sabunun pH değeri 9-11.5 arasındadır.
Sabun kimya biliminde “asit” olarak içeriklerinde yağ asitleri bulunan hayvansal ve bitkisel yağlar, “baz” olarak da Sodyum Karbonat (Na2CO3·10H2O) veya Sodyum Hidroksit (NaOH) gibi alkali maddeler kullanılarak oluşturulan “tuz”dur.
İçindekiler: Sodyum Palmat, Sodyum Donyağı, Su, Sodyum Palm Kernelat, Gliserin, Stearic Asit, Sodyum Klorür, Parfüm, Octyldodecanol, Sitrik Asit, Tatrasodium EDTA,Etidronik asit, Disodium Dsityrybiphenyl Disulfonate, Citronellol, Geraniol, CI 77891. Serin ve kuru tutun, güneşten koruyun.
Alkali metaller kullanılarak elde edilen sabunlar suda çözünürken toprak alkali metallerin sabunları suda çözünmez. NaOH) ile ısıtılmakta ve gliserin ve yağ asitlerinin sodyum tuzuna sabunlaştırılmaktadır. Yağların sabunlaştırılması sırasında NaOH yerine KOH kullanılırsa “arap sabunu” elde edilir.
Doğal sabuna köpük vermek istiyorsanız elinizde fazla seçeneğiniz yok. En iyi köpük veren yağ Hindistan cevizi yağıdır. Hindistancevizi yağı ile birlik te kullanacağınız hint yağı size bol köpüklü bir sabun verecektir. Hindistancevizi yağı ve hint yağı dışında palm çekirdeği yağıda sabuna köpük özelliği katmaktadır.
Sabunlaşma sodyum hidroksit ya da potasyum hidroksit ile yapılırsa yağ asidi yerine bunun sodyum tuzu (beyaz sabun) ya da potasyum tuzu (arap sabunu) elde edilir.
Doğal sabun yapımında, bir kimyasal olan kostik yerine kül kullanabilirsiniz. Sabun yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler; kül ile birlikte bir yağ -tercihen zeytinyağı- ve bir miktar tuz. Bir de karıştırmak için tahta veya seramik kaşığa ihtiyacınız olacak. Sabunu dökmek için kalıplar da kullanabilirsiniz.
İki çeşit kostik vardır; birisi potasyum hidroksit (KOH) diğeri ise sodyum hidroksit (NaOH)dir. Potasyum hidroksit sıvı sabun yapımında, sodyum hidroksit ise katı sabun yapımında kullanılır.
İkinci aşama yapıdaki kirleri, parçacıkları ve fazla kostiği ayırma için sabun karışımına tuzlu su katılmasıdır. Bu işlem sonucunda fazla kostik, yabancı maddeler ve gliserin dibe çöker ve sonrasında gliserin başka bir işlemde kullanılmak üzere ayrılır.
Sabun da deterjan da birer sürfaktan (surface-active-ingredient), yani yüzey etkin maddedir.
Satın alacağımız sabunun doğal sabun olup olmadığını anlamanın en iyi yolu etiketinde şu içeriklerin yer alıyor olması: Su, doğal yağlar (badem, papatya, defne vb), Sodyum Hidroksit/Kostik (NaOH), tuz (NaCl) ve gliserin. Doğal sabun ile ilgili yaşanabilecek potansiyel sorun yüksek ph değerine sahip olması.
Sıvı sabunlar genellikle baz bir yapıya sahiptir. Bunun temel sebebi, sabunların yağları ve kirleri çözme özelliği gerektiren alkalilik seviyesidir. Sabunlar, yağ asitlerinin alkali bileşiklerle reaksiyona girmesi, yani sabunlaşma süreci sonucunda oluşur.
Doğal sabun, yağların sabunlaşması sonucu elde edilen temizleyici ve temel bakıma yardımcı bir kozmetik ve temizlik malzemesidir. Bir başka tanımla sabun, temizleyici etkisi, bünyesinde bulunan hidrofobik kısmın yağ/kir parçacıklarını sarabilme yeteneğinden doğar.
Sabunda hava kabarcığı oluşumunun önüne geçmek için, bazınızı kalıba dökmeden önce, sabun kalıbınıza etil alkol püskürtün.
Alkali kullanılan sabunlarda pH 9-10 civarindadır. Bu miktar insan cildinin pH miktarından daha yüksektir. İnsan cildinin pH ölçüsü 5-6 aralığındadır. Normal kullanılan sabunlarda ki yüksek pH miktarı bazı ciltlerde bazı olumsuz sonuçlara neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri