- Yünlü kumaşların yıkama suyu sıcaklığı 30 -40 dereceyi geçirmeye özen gösteriniz. - Sentetik olan kumaşlar ise ön yıkama olacağı zaman 50 – 60 derecede daha sonra da 90 derecede yıkanmalıdır. - Pamuklu polyester kumaşlar ise ön yıkamasını 25 -30 derece ayarlarken ana yıkamasını 50 60 derece olarak seçiniz.
Yüksek ısı kazağın yıpranmasına ve küçülmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle hassas ve narin 30 derecede yıkanmalıdır.
Triko kazakları makinede 30 derecede yıkamak en etkili sonucu almanızı sağlayacaktır. Makinede yıkama işlemi sırasında dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da makinenin devridir.
Beyazlar kiri en fazla gösteren giysilerdir. Bu nedenle de beyaz çamaşırları yıkamak için genellikle 60 derece tercih edilir.
Yünlü giysiler, koyun, keçi gibi hayvanların tüylerinden elde edilen kumaşlardan üretilir. Yüksek sıcaklıkları, yünlü giysilerin çekmesine sebep olabilir. Makinada yıkanabilir etiketi bulunan yünlü giysilerinizi “Elde Yıkama Yünlü 30 derece” programı ile yıkayabilirsiniz.
İlgili 23 soru bulundu
Parmak aralarında gezdirerek temizliyoruz. Bunun amacı dışındaki yağ tabakasını su ve sabunla parçalayıp virüsü etkisiz hale getirmek. Çamaşır makinasında ovuşturma veya bastırma olmadığından 30-40 derecelik su virüsü öldürmeye yeterli olmaz. Ancak 60 derecenin üstü etkili olur.
Çarşaflar renklerine ve kir durumuna göre 40 ya da 60 derecede yıkanır. Bunun yanı sıra çamaşır makinesinde 400-800 devir aralığında bir tercih yapılabilir. Bunun üzerindeki sıcaklıklar çarşaflara zarar verecektir.
Fakat çok sıcakta yıkamak kıyafetlerin renginin açılmasına ve kıyafetlerde sarkmaya sebep olabilmektedir. Bunlara rağmen hala kıyafetlerinizi küçültmek istiyorsanız 60-90 derece arasında yıkama yapacağınız kıyafetlerde küçülme görülecektir.
Öncelikle beyazları yıkarken arasına hiçbir şekilde renkli çamaşır girmemesine özen göstermelisiniz. “Beyazlar kaç derecede yıkanırsa kirleri en iyi şekilde çıkarır?” diye merak ediyorsanız kirler fazlaca gösteren bu çamaşırları 60 derecede yıkamanız gerektiğini bilmelisiniz.
Yıkama Talimatlarına Göre Programınızı Seçin
Beyazlar lekeleri daha çok göstereceğinden, kumaşlar uygunsa 60 derecede yıkama önerilir. İç çamaşırı gibi kıyafetleri yüksek ısıda dezenfekte edebilirsiniz.
Beyaz Kıyafetler Daha Sıcak Suya Dayanıklıdır
genellikle 60-90 derece arasında yıkanır. Bu sıcaklık, beyaz kıyafetlerin daha temiz ve daha beyaz görünmesini sağlar. Ancak yine de kıyafetin üzerindeki etiketi kontrol etmek önemlidir. Ayrıca, yüksek sıcaklıkta yıkama bazı kumaş türleri için zararlı olabilir.
Çamaşırın kumaşına bağlı olarak derece tercih etmek gerekir. Mesela yünlü olanların 90 derece yıkanması çekmelerine neden olacaktır. 90 derecede çamaşır çeker mi sorusuna kumaşlara göre yanıt vermek gerekir. 90 derece daha çok çok kirli ve sentetik çamaşırlar için tercih edilir.
Yünlülerinizi çamaşır makinesinde yıkarken, en fazla 30 derece ve hassas/narin yıkama ayarında olması gerekmektedir. Yünlü kazaklarınızın için Yumoş Extra gibi doku koruma özelliği bulunan bir çamaşır yumuşatıcısı tercih etmelisiniz.
Yünlüler kaç derecede yıkanır sorusu bu durumda önemlidir. Bu kıyafetlerin doğru derecede ve programda yıkanması için bazı tüyoları bilmek gerekir. Makineye atılan yünlü kıyafetler hassas oldukları için 30 derecede yıkanması doğru bir yöntemdir.
Siyah renkli kıyafetlerimizi terslerini çevirerek makineye atın. Böylece renkleri solmayacak ve yıpranmayacaklardır. Daha sonra deterjan gözüne deterjanı, yumuşatıcı gözüne de yumuşatıcıyı ekleyin. Ardından makineyi 40 dereceye ayarlayın.
Yün giysiler yıkanırken normal deterjan değil rendelenmiş sabun ile yapılmalıdır. Rendelenmiş sabun ilk önce sıcak suyun içerisinde eritilir ve sonra da yıkama işlemi uygulanır. Ancak yıkama öncesinde giysiler mutlaka ters çevirlmelidir.
Sentetik elbiselerin en iyi şekilde temizlenmesi için çamaşır makinesinin ideal program ayarlarından istifade edilmelidir. Bu kapsamda çamaşır makinesinin "sentetik" program ayarı kullanılmalıdır. Bu ayar 50-60 derece sıcaklıktır. Yapacağınız ayarlamaya göre çamaşırlarınız hassas şekilde yıkanacaktır.
Pamuklu kumaşlar için ideal yıkama sıcaklığı genellikle 40 derece oluyor; ipekli ve narin giysilerde ise maksimum 30 dereceye kadar çıkmak gerekiyor. Sentetik kumaşlar kaç derecede yıkanır derseniz de eğer ön yıkama işlemi de olacaksa 50-60 derecede yıkama yapabilirsiniz. Gelelim renk ayırma meselesine...
Yani, bir çamaşır makinesinde giysilerinizi yıkarken, ancak ve ancak makinenin kazanının tamamına 60 derecelik ısı uygularsanız başarılı olabilirsiniz.
Beyaz pamuklu kıyafetler 95 derecede, renkli pamuklu kıyafetler 60 derecede, iç çamaşırı gibi daha hassas pamuklı kıyafetler ise 45 derecede yıkanmalıdır.
Bu durum sonucunda renk solmaları meydana gelmektedir. Bu nedenle siyah çamaşırların renklerini korumak adına uygulanması gereken en yüksek su sıcaklığı, 40 C derece olarak belirlenmiştir. Yani “siyahlar kaç derecede yıkanır?” sorusunun yanıtı, 30 ila 40 C derece olarak verilebilmektedir.
Beyaz pamuklu iç çamaşırlarını kaynama sıcaklığında yıkayabilirsiniz ama o zaman bile 40- 60°C genellikle yeterli. Viskon veya dantelden yapılmış daha hassas kumaşlar pek dayanıklı değil: bunlar için, çamaşır devrini 40°C'ye ayarlayıp uygun yumuşak bir deterjanla yıkayınız.
Her ne kadar renkleri ve cinsleri farklılık gösterse de en fazla 30 derecede yıkanmalılar. Amaç renklerini ve formlarını korumak. Yani yüksek sıcaklıkta yıkarsanız hem renkleri solar hem kumaş zarar görür ve görünümü bozulur hem de renkleri bozulur.
Fakat genel itibariyle beyazları 60 derecede yıkamak tertemiz ve rengini koruyarak kullanma imkanı verir. Söz konusu lekeler olduğu zaman beyazlar üzerinden çıkarmak için bir ıspatula kullanılabilir. Daha sonra soğuk suda bekletmek ve üzerine özel bir sıvı deterjan dökmek kirin tamamen çıkmasına olanak verir.
Genellikle pamuklu kumaşlardan üretilen nevresimler 60°C yıkanır. Bu sayede bakterilerden arındırılmış olur. Ancak saten gibi daha hassas kumaşlara sahip nevresimler mutlaka yıkama talimatlarına uyularak yıkanmalıdır. Saten-pamuk nevresimler genellikle daha düşük ısı da 30-40°C yıkanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri