Sümerler tarafından geliştirilen ve 60'lık sayı sistemi olarak bilinen bu sistemdeki ilk rakamsal gösterimler, sonraki dönemlerde çivi yazısı ile yazılan simgelere dönüşmüştü.
Günümüzde 1 günü 24 saate, 1 saati 60 dakikaya, 1 dakikayı 60 saniyeye ya da 3600 saliseye bölmemiz veya çemberi 360° olarak ifade etmemiz 60 tabanlı sayı sistemine dayanıyor. Bu sayı sistemi hâlen denizcilik ve astronomide koordinat hesaplamalarında kullanılıyor.
* Bugün kullandığımız onluk sayı sistemi ve basamak değeri tarihte ilk defa Hintliler tarafından geliştirilmiştir.
İşaretler. Babil sistemi, belirli bir basamağın değerinin hem basamağın kendisine hem de sayı içindeki konumuna bağlı olduğu bilinen ilk konumsal sayı sistemi olarak kabul edilir.
Mezopotamyalıların sayı sistemi 60 tabanlı bir sayı sistemidir. Bu sayı sistemi günümüzde de, denizcilik ve astronomi de kullanılmaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Babil Matematiğinin Temelleri
Babil matematiği bugün kullandığımız 10'luk tabanlı sayılar yerine 60'lık sayı tabanını kullanıyordu. (Aslında saatleri ve açıları ölçerken 60 sayısını kullanmamızın nedeni de budur). 10'luk sistemde 10 ve 10 sayısının katları bizim için basamaktır.
Eski Mısırlılar, saymak ve genellikle çarpma ve kesirleri içeren yazılı matematik problemlerini çözmek için bir sayı sistemi kullandılar.
Bilgisayar ve bilgisayar programlama dillerinde dört farklı sayı sistemi kullanılmaktadır: Onlu (Decimal) sayı sistemi. İkili (Binary) sayı sistemi. Sekizli (Octal) sayı sistemi.
Desimal sayı sistemi normal sayma sayılardan oluşur. Günlük hayatımızda kullandığımız sayı sistemidir. On adet sayı bulunduğu için bu sayı sisteminin tabanı 10'dur. (348)10 şeklinde yazılır.
MÖ 3400 - Mezopotamya, Sümerler ilk sayı sistemini ve bir ağırlık ve ölçü sistemini icat etti. y. MÖ 3100 - Mısır, bilinen en eski ondalık sistem, yeni semboller getirerek sınırsız saymaya izin veriyor.
"Matematik" terimini icat eden ve sadece matematik yapmak için matematik çalışmasını başlatan Pisagorculardı. Pisagor teoreminin ilk ispatı, teoremin uzun bir geçmişi olmasına ve irrasyonel sayıların varlığının kanıtı olmasına rağmen Pisagorculara atfedilir.
Onikilik sayı sistemi (duodesimal), taban olarak 12 sayısının kullanıldığı sistemdir. Onluk (desimal) sayı sistemindeki deste teriminin karşılığı bu sistemde düzinedir. Onluk sayma sisteminde 15 sayısının anlamı 1 deste ve 5 birim iken, onikilik sayı sisteminde anlamı 1 düzine ve 3 birimdir.
Heksadesimal (İngilizce kısaltmasıyla hex), matematik ve bilişim alanlarında kullanılan 16 tabanlı sayı sistemidir. Heksadesimal sayı sisteminde sayılar 16 farklı sembolle temsil edilir. 0-9 arasında semboller 0 ile 9 arasında sayıları, A-F arasındaki harfler ise 10 ile 15 arasındaki sayıları temsil eder.
Sumerliler 60 ve 60'ın katlarıyla iş görürlerdi. Sumerliler 60 sayısını seçmiştir; çünkü bölen sayısı fazladır. Ayrıca 60 ve 12 sayısı onlar için kutsaldı. Sümerliler 12 sayısını “Tanrının bahşettiğine” inanırlar ve “Gök'ten indirilen bilgi olan matematiğin” anahtar sayılarından biri olarak nitelerlerdi.
Yunan rakamları veya Yunan sayıları, sayıların Yunan Alfabesi'ndeki harfler kullanılarak yazılmasını sağlayan bir sistemdir. Ayrıca, "͵αʹ=1000" sayının solundaki işaret sayıyı 1000 ile çarpar, bu durumda ͵βʹ=2000 olur.
Rakamlar, on bin yıl önce alışverişte kullanılan basit çizgilerden gelişti. Avrupalılar, bugünkü rakamları ve sıfırı Müslüman alimlerden öğrendi. fark edemez. Eğitim almamış insan topluluklarında sayı algısının dörde kadar olduğu bulunmuştur.
10000 (on bin), bir sayı. Doğal sayı sisteminde 9999'dan sonra yer alır ve 10001'den önce gelir.
F) 5'lik sistem: İlk basamak 1'ler Bas– 2.Basamak 1'ler Basamağının 5 katı 5'ler Basamağı. —-3.Basamak 5'ler Basamağının 5 katı 25'ler Bas.—- 4.Basamak 25'ler Basamağının 5 katı 125'ler Basamağı. Bundan sonra her basamağı bulmak için bir önceki basamağı 5'le çarparız.
BCD (Binary Coded Decimal) kodu, bilgisayar ve elektronik sistemlerinde onluk tabandaki (decimal) sayıların ikilik tabana (binary) dönüştürülmesi için kullanılan sayısal kodlama metodudur.
Üniversitelerde genellikle 90 ile 100 puan arası AA harf notuna karşılık gelir. 89 ile 85 arası notlar BA, 80 ile 84 arası harf notu BB, 79-75 arası CB, 74 ile 70 arası CC, 69 ile 64 arası DC, 64-60 arası ise DD olarak ifade edilir. FF harf notunun rakamsal aralığı ise 49 ve altıdır.
Kaynaklar. Günümüze kadar isimlendirilmiş en büyük sayılar "Googolplexianth" (1'in yanında yüz tane 0) ve Graham sayılarıdır. Ancak "en büyük sayı" diyebileceğimiz bir sayı yoktur. Günümüzde sayıların bir sonu olduğunu belirtmek mümkün değildir.
Matematikte sayılar farklı kümeler içerisinde katagorize edilmiştir: Doğal Sayılar, Tam Sayılar,Rasyonel Sayılar,İrrasyonel Sayılar,Reel Sayılar,Karmaşık Sayılar.
Yani insanlar yazı yazmayı bilmiyorken taşlar üzerine kazıdıkları çizgilerle sayıları keşfetmeye başlamıştı. Sayıların tarihi hakkında araştırma yapan arkeologlar rakamların icadı ve yazının icadını Sümerlerin yaptığını buldular. Çıkarılan tabletlerde yazıyı M.Ö. 5000 yıllarında Sümerlerin bulduğunu öğrendik.
Babil matematik sistemi seksagesimal (60 tabanında) bir sayı sistemiydi. Buradan dakikada 60 saniye, saatte 60 dakika ve bir daire içinde 360 derecelik modern günlük kullanımı elde ediyoruz. Babilliler matematikte iki nedenden dolayı büyük ilerlemeler kaydetmeyi başardılar.
Sayı sisteminin oluşması
İlk uygarlıklar kendi sistemlerini kullanarak karmaşık matematiksel teoriler geliştirdiler. Örneğin Babilliler, bir saati 60 dakika ve saniyeye bölerek günümüze miras kalan altmışlık sayı sistemini geliştirdiler. Antik Yunan toplumu bu altmışlık sistemin özelliklerini kullandılar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri