Sezeryan kararı verilen bir hastanın ameliyatı için hastaneden ameliyat randevusu alınır. Hasta 1 gece önce saat 24:00'dan sonra bir şey yememelidir. Hastanın ameliyat saatinden önceki 6 saat boyunca aç ve susuz kalması gereklidir.
Anestezi verilecek hastaların midesi boş olmalıdır. Hasta anestezi altındayken, dolu midede bulunan gıdalar ve asitli mide sıvısı yemek borusundan geri gelerek, nefes borusuna kaçabilir bu da istenmeyen bir durumdur ve hayati tehlikeye neden olabilir.
- Sezaryen doğum öncesinde, anne adayları gece yarısından itibaren hiçbir şey yiyip içmemelidir. - Bir hafta öncesinden genital bölge tüyleri alınmamalıdır.
Genel anestezi sırasında verilen kas gevşeticilerin etkisiyle mide içeriği geri gelip akciğerlere kaçabileceğinden midenin boş olması çok önemlidir. Epidural anestezi ile sezaryen olacak bile olsanız tedbir olarak midenizin boş olması gerekir.
Sezaryen doğum yapılacak kişilerde hamilelik süresinin en azından 37. haftaya kadar ilerlemesi beklenir. Ve bu tarihten sonra doğum yapılabilir. Ancak en ideal olan durum, sezeryan doğumun hamileliğin 39. haftasından itibaren yapılmasıdır.
İlgili 37 soru bulundu
Sezaryen ile doğumundan 6 saat sonra normal yemek yiyip, içilebilir. Bir hafta boyunca gaz yapıcı gıdalar (nohut, kuru fasulye, mercimek, vişne suyu vs.) alınmamalıdır.
Genel anestezi almışsa annenin ameliyat sonrası ağızdan beslenmesi 4-6saat sonra başlar. Belden anestezi de bu süre daha kısadır. Vajinal doğumda 1 gece hastanede kalınırken sezaryen sonrası 2 gece hastanede kalınır. Doğumdan 6-8 saat sonra ayağa kalkılır.
Ameliyattan en az 8 saat önce yemek yemeyi ve bir şeyler içmeyi bırakmanız gerekir. Eğer düzenli olarak kullandığınız ilaçlar nedeniyle su içmeniz gerekirse, doktorunuza danışarak içebilirsiniz.
Annenin vajinal doğum korkusu varsa sezaryen doğumu kendisi kişisel olarak tercih edebilir. Kanunen ve tıbben bir sakıncası yoktur.
Sezeryan kararı verilen bir hastanın ameliyatı için hastaneden ameliyat randevusu alınır. Hasta 1 gece önce saat 24:00'dan sonra bir şey yememelidir. Hastanın ameliyat saatinden önceki 6 saat boyunca aç ve susuz kalması gereklidir.
Sezeryan Sonrası
Sezaryen ile yapılan doğumdan sonra hastalar ilk gün ayağa kalkabilir, hastane koridorlarında dolaşabilir. Gaz sancısını aşabilmek için bu yürüyüşler iyi gelecektir. Doğumdan 6 saat sonra sıvı besinler alınabilir. Daha sonra katıya geçilecektir.
Sezaryen doğum sonrası iyileşme
Vajinal doğumdan farklı olarak daha çok riskin olduğu büyük bir karın ameliyatıdır ve iyileşme süresi bir kadından diğerine değişebilir. Sezaryen doğumdan 4 saat sonra yürüyüş başlayabilir. Sezaryen sonrası günde en az 4 kez, 5-10 dakika süren yürüyüşler önerilir.
Sezaryen Sonrası Ağrı Ne Zaman Geçer? Sezaryen sonrası ortaya çıkan ağrılar yaklaşık olarak 4 ile 6 hafta sonra önemli oranda azalır ve geçer. Bu dönem içerisinde bazı rahatsızlıklar ve yorgunluklar hissedilebilir.
Doğumu takip eden üçüncü günde anne banyo yapılabilir. Lohusalık dönemi boyunca ayakta duş alınmalıdır.
Sezaryen doğum operasyonu genellikle bir saatten kısa sürer. Ameliyat hazırlığı, anestezi prosedürleri, kan tahlilleri gibi sebeplerden dolayı bu süre uzayabilir. Sezaryen doğum sonrasında anne ve bebek hemen taburcu olmaz, birkaç gün hastanede yatması gerekir.
Sezaryen doğum yaptıysanız tuvaletinizi yapabilmeniz için mesanenize sonda takılır. Muhtemelen 12 saat sonra sonda çıkarılır ve ayağa kalkabilirsiniz. Doğumdan sonra 72 saat içinde bebeğiniz baştan aşağı chek up 'tan geçirilir. Ayrıntılı muayeneler yapılır.
Sezaryen ameliyatında bebek anne karnından alınmadan önce ilk olarak bağırsaklar çıkartılır. Bebek alındıktan sonra bağırsaklar tekrar yerleştirilir.
Karbonatlı su gaz sancısının giderilmesine yardımcı olur. Sıcak su torbası: Sancı olan bölgeye sıcak su torbasını dikkatli bir şekilde yerleştirdikten sonra yaklaşık olarak bir 5 dakika kadar süre bekletmek gaz sancısının hafiflemesine yardımcı olacaktır.
Lifli gıdalar dışkının yumuşamasına yardımcı olarak tuvalete çıkmanın kolaylaşmasına destek olur. Tüketilen sıvı içine hapsederek dışkının geçişini kolay hale getirir. Bu nedenle lifli gıdalar kabızlığın giderilmesinde oldukça etkilidir.
Doğum sonrasında gerçekleşen kanamanın süresi duruma göre değişiklik gösterebilir. Kişinin herhangi bir sorun yaşamaması halinde genellikle kan ve loşi denilen akıntı, en fazla 10 gün içinde kesilir. Farklı bir deyişle kanama miktarının zamanla azalması sonucu kanama ortalama 3-10 gün içinde kesilir.
Sezaryenden hemen sonra yatış pozisyonu sırt üstü bir şekilde olmalıdır. Anne adayı ortalama 6-8 saat boyunca hiç kalkmadan istirahat etmelidir.
Doğumdan yaklaşık 6 hafta sonra, bu dokular kendini toplar ve cinsel yaşam başlayabilir. Sezaryen ile doğumda ise vagen dokusunda herhangi bir hasar oluşmadığından, lohusalık kanamasının aktifliğini yitirdiği 3. haftadan sonra, cinsel birleşme çiftlerin isteğine bağlı olarak sakıncasızdır.
Anne her fırsatta bebeği emzirerek ya da pompayla süt sağarak yeni sütün akışını hızlandırabilir. Sezaryen sonrasında bağırsakları rahatlatan ve süte destek olan besinler şöyledir: Süt, peynir, yoğurt, kefir, kaymak, tereyağı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri