65/1-b(b) trafik cezası tutarı ne kadar? Bir aracın azami yüklü ağırlığı %3,75 + 500 kg'dan %15 oranında fazla olduğu takdirde bu aracın işleteni ve yük gönderen kişi idari para cezası alır.
2023 yılından itibaren her bir trafik cezasının güncel tutarı duyurulmuştur. Aracın azami yüklü ağırlığının belli bir oranda aşılması ile alakalı olan 65/1-b(a) trafik cezası tutarı 3.711 TL olarak belirlenmiştir. Diğer trafik cezaları gibi bu idari para cezası da 15 gün içerisinde %25 indirimli olarak ödenebilir.
Aracın ışıklarının hareket hâlindeyken eksik bir şekilde kullanılması durumunda ise sürücülere belli başlı trafik cezaları uygulanır. 64/1-b-6 maddeli trafik cezası da trafikte hareket hâlindeyken ışıkların yanlış kullanılması sonucunda uygulanır.
65/A trafik cezası kimlere uygulanır? 65/A trafik cezası maddesi ihlalin konusu temel olarak yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlarda, yılın belli zamanlarında zorunlu tutulan dönemlerde kış lastiği kullanmamak yasaktır.
67/1-b Kusur Oranı
67/1b Asli kusur maddesidir. Kısaca açıklamak gerekirse kazanın meydana gelmesindeki asıl etkendir.
İlgili 16 soru bulundu
Genel olarak 67/1b kusur oranı yüzde hesaplama değeri %75 olarak kabul edilmektedir. Diğer kusur maddelerini www.trafiksozluk.com/trafik-kazalari/ buradan bulabilirsiniz.
47/1-A cezasının alınması durumunda sürücülerin ödemesi gereken trafik cezası, 951 TL olarak bilinmektedir. Belirlenen rakamın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi halinde ise %25 oranında bir indirim uygulanacağını söylemekte mümkün olmaktadır.
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
65/1-a trafik cezası tutarı da erken ödeme indirimi kapsamındaki %25 indirimli tutarı 255,75 TL olmaktadır. Ek olarak bu trafik cezasının uygulandığı sürücülerin ehliyetlerine yansıtılan ceza puanı da 10 puan olarak belirtilebilir.
Sürücü belgesinden de hiçbir şartta silinmez. 65/1-h trafik cezasının yanında 15 ceza puanı sürücülerin ehliyetlerine işlenir.
E-Devlet Üzerinden Trafik Cezası Sorgulama
Günümüzde pek çok işlemde olduğu gibi araç trafik cezası sorgulama işlemi de e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. T.C. kimlik numaran ve e-Devlet şifren ile Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama sekmesine ulaşarak trafik cezası sorgulama işlemini tamamlayabilirsin.
Ehliyet ceza puanı nasıl silinir? Trafik ihlalleri sonucunda alınan cezalar bir yıl sonra silinmektedir. Eğer aynı kural tekrar ihlal edilmezse ve 100 ceza puanı aşılmadığı takdirde ceza puanları sistemden otomatik olarak silinir.
Uygulamaya göre, her vatandaş trafik ihlali yapan araçların fotoğrafını veya videosunu çekerek o sürücüye ceza yazdırılmasına yardımcı olabilecek.
Trafik cezası denildiğinde akıllara para cezası gelse de aslında trafik kurallarının ihlalinde çeşitli yaptırımlar uygulanır. İdari para cezası: Kişinin trafik kurallarına uymadığı için para cezası ödemesi durumudur. Ceza, tebliğ edildiği günden itibaren 15 gün içinde ödenirse tutarda %25 oranında indirim gerçekleşir.
TRAFİK CEZASI E-DEVLETE NE ZAMAN DÜŞER? Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir.
Trafik cezası erken ödeme yapmak için cezanın tebliğ edilmesinden 15 gün içerisinde başvuru yapılması gerekmektedir. 15 gün içerisinde başvuru yapılırsa ceza %25 oranında indirimli olabilmektedir. Fakat 15 gün doldurulmuş ise indirimden faydalanabilmektedir.
Trafik suçunun işlendiği tarihten geriye doğru bir yıl içinde toplam 100 ceza puanını dolduran sürücülerin sürücü belgeleri (2) ay süre ile geri alınır ve eğitime tabi tutulurlar.
Bu puan 1 yıl içinde 100 ceza puanına ulaşırsa ehliyete el konulur. Stajyer ehliyete sahip kişilerin ceza puan limitleri ise 75'tir. Yani stajyer sürücü, 1 yıl içinde 75 ceza puanına ulaşırsa ehliyetine kalıcı olarak el konulur. Bir yıl içinde 75 ceza puanı dolmazsa 2. yıla girildiğinde ceza puanı sıfırlanır.
Aracınıza trafik cezası yazıldıysa trafik ceza tutanağının size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde iptal için başvurulması gerekmektedir. Başvuru yapılacak olan mercii Sulh Ceza Hakimlikleridir. Aksi halde itiraz edilemeyecek ve trafik cezasını ödemek durumunda kalırsınız.
Trafik cezaları Kabahatler Kanunu kapsamında yer almaktadır. Kabahatler Kanunu'nun 27. maddesine göre, hakkında cezai işlem uygulanan kişinin para cezasına 15 gün içerisinde itiraz etme hakkı bulunmaktadır. Hakkında cezai işlem uygulanan kişi tarafından bu süre içerisinde itiraz edilmemesi halinde ceza kesinleşir.
Yapılandırma kanunu resmen yürürlüğe girdi. Milyonlarca sürücüyü de yakından ilgilendiren kanun ile 31 Aralık 2022'den önceki 2000 TL'nin altındaki trafik cezası borçları silinecek.
Tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde trafik cezası ödenmezse, cezaya %5 oranında faiz uygulanır. Faiz ödenmeyen her ay için aynı oranda uygulanır. Bununla birlikte taksitlendirme durumu ortadan kalkar.
Hız ihlali yapan araç, MOBESE sistemi tarafından 50 metre ile 1000 metre arasında tespit edilebiliyor. Tespit edilen tüm ihlallere ceza veriliyor. - "MOBESE Sisteminde kırmızı ışık yanarken trafik polisinin müdahalesiyle geçen araçlara ceza yazılıyor mu?" Polis, müdahaleden önce telsizle MOBESE merkezine bilgi veriyor.
Kazaya karışan araç sahiplerinin anlaşması durumunda, taraflar kendi aralarında tutanak tutabilirler. Fakat bazı durumlarda olay yerine jandarma ya da polislerin gelmesi gerekebilir. Yaralanma ya da ölüm gibi sonuçların ortaya çıktığı kazalarda, bu tutanaklar tutulmaz. Bu durumda trafik polisi çağırmanız gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri