Dünyada Güneşin İlk Doğduğu Yer - Yeni Zelanda.
“Güneşin doğduğu yer, güneş ülkesi” anlamındaki Horasan adı; Sa- sanîler zamanında ortaya çıkmış ve yaygınlaşmıştır. Horasan, tarihte İran'ın kuzeydoğusunda yer alan çok geniş bir coğrafî bölgenin adıydı. Günümüzde bölgenin topraklarının en geniş kısmı İran'ın elindedir.
Burada 'Güneş İzleme İstasyonu' kurulması yönündeki proje üzerine ön fizibilite çalışması yapan Rektör Alma, Gödekli köyünün Türkiye'de güneşin ilk doğduğu yer olduğunu belirterek, “Güneş, Türkiye'de ilk Aralık ilçemize bağlı Gödekli köyümüze doğar. Sabahları ilk ezan sesi yine Gödekli köyümüzde duyulur.
Dünya'da gece ve gündüz birbirine eşit olur. Bu tarih Kuzey Kutup Noktası'nda altı aylık gecenin, Güney Kutup Noktası'nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır.
Türkiye'de Güneşin doğusunu ilk gören ilimiz en doğuda bulunan Iğdır ilimizdir dolayısı ile Güneş ilk önce Iğdır ilinde doğar ve batar.
İlgili 20 soru bulundu
Tefsir bilginleri buradaki aynı, su pınarı; hamieyi balçıklı; hâmiye'yi de kızgın mânâsına tefsir etmişlerdir ki, güneşi balçıklı veya kızgın bir pınar içinde batıyor buldu demek olur. Bu şekilde bu su pınarından maksat, okyanus ve özellikle denizin ufuktaki batış noktasıdır.
Türkiye'de güneşin en son battığı yer Gökçeada'da geçmişin izlerini sürecek ve el değmemiş, çok az kişinin gördüğü yerleri keşfedeceğiz.
Burası kuzey ışıklarıyla tanınan bir ülkedir. Ayrıca İzlanda'da da sivrisinek de yoktur. Ancak burada güneş batmadığı için bu adada haziran ayı boyunca akşam yoktur. Gece yarısı güneşinin görülebileceği yerler İzlanda'nın Grimsey adası ve Akureyri şehridir.
Dünyanın en doğusu diye bir yer yoktur. Şöyle düşünün, Yeni Zellanda ve Kanada arasında 16 saatlik bir fark var. Şimdi biz diyoruz ki Yeni Zellanda'da güneş önce doğar. Yai Güneş Kanada'da doğduğunda Yeni Zellanda çoktan o güne girmiştir ve orda güneş daha önce doğmuştur.
Kuzey Buz Denizi'ndeki Norveç'e bağlı Svalbard Adası, Avrupa'nın bittiği noktada yer alıyor.
Dünya'dan bakıldığında Güneş sabah doğudan doğar ve öğle vakti gökyüzünde en yüksek noktaya ulaşır. Öğleden sonra yavaş yavaş alçalarak akşam vakti batıdan batar ve geceleri tamamen kayboluyormuş gibi görünür. Güneş'in gökyüzündeki bu hareketine “göreli hareket” denir.
Bu teoriye göre Güneş Sistemi 4,6 milyar yıl önce dev bir moleküler bulutun çökmesi sonucu oluşmuştur. Bu ilk bulutun birkaç ışık yılı genişliğinde olduğu ve birkaç yıldızın doğumuna da sebep olduğu düşünülmektedir.
Ay, tıpkı güneş gibi doğudan doğar, batıdan batar.
Mesela Yeni Ay evresinde güneşle doğup battığı için genelde güneş ışığından dolayı göremeyiz. Yeni Hilal evresinde Ay ve Güneş arasındaki açı 30-45 (güneşten 2-3 saat sonra doğar) derecedir. Akşamları güneş battıktan sonra hemen gözümüze takılır.
Şurada Paylaş! İzlanda'da 10 Mayıs ile Temmuz sonu arasında güneş hiç batmaz. Şurada Paylaş! Gece Yarısı Güneşi Ülkesi olarak da bilinen Norveç, 76 gün boyunca hiç gün batımı görmez.
Kuzey Buz Denizi'ndeki Norveç'e bağlı Svalbard Adası, Avrupa'nın bittiği noktada yer alıyor. Biraz ötesinde yaşam yok. Kutup ayılarının yaşadığı buzlar diyarı. Yalnız burayı özel yapan ekim-şubat arası hiç güneşin doğmaması… Kışın aylar süren karanlıktan sonra ilk ışığın doğduğu günü görmek için yapılanlar çok ilginç…
Norveç'in Tromsø şehrinde yaşayan Arıkan ailesi, sadece 2 saat sürecek iftar ve sahur için hazırlık yapıyor. 6 ay gündüz ve 6 ay boyunca gece yaşanan bölgede 22 saat oruç tutuluyor...
Gerçek Güneş Zamanı: Güneş'in, bir gözlem yerine ait saat açısına, o yerdeki Gerçek Gözlem Zamanı denmektedir. Güneş, o yerin göksel meridyeninde bulunduğu anda, o yerde Gerçek Öğle Zamanı olduğu kabul edilir.
Güneşin doğduğu istikamet doğu, battığı istikamet batıdır.
Gün doğumu, sabah Güneş'in üst kenarının ufukta göründüğü andır. Bu terim, Güneş'in ufuktan geçen tüm süreci ve beraberindeki atmosferik etkileri de ifade edebilir.
İzlanda Silahlı Kuvvetleri, İzlanda'yı dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli birimdir. Silahlı kuvvetler sadece Sahil Güvenlik birimlerinden oluşmaktadır.
Kuzey Kutup Dairesi'nde sadece bugün 24 saat süreyle gece, Güney Kutup Dairesi'nde ise 24 saat süreyle gündüz yaşanır. Gündüz süresinin uzunluğu güneye gidildikçe artar. Bu nedenle 21 Aralık'ta ülkemizde en uzun gündüz Hatay'da yaşanır. En uzun gece ise Sinop'ta yaşanıyor.
Norveç kış aylarında 67 gün boyunca tam bir karanlığa bürünürken, yaz aylarında ise 77 gün tam bir aydınlığa hakim. Batmayan güneş ise yaklaşık 3-4 ay geceyi aydınlatıyor.
Masallar diyarı Kapadokya her ne kadar peri bacaları ile dünyaya nam salmış olsa da güneşin doğuşunu izlemek için de Türkiye'nin en güzel yerlerinden biri olma özelliğine sahip. Özellikle güneşin doğuşunu Kapadokya'nın muazzam coğrafyasında, balon üzerinde izlemek ise anı hissetmenizi sağlıyor.
Balıkesir sınırları içinde yer alan Ayvalık'ta, pek çok kişinin dünyanın en güzel gün batımı olarak nitelendirdiği manzara o kadar muhteşem ki, buraya gelen insanlar güneşin batışını alkışlarla kutluyor ve uğurluyor.
Santorini – Yunanistan
Her yıl dünyanın birçok ülkesinden pek çok insanın ziyaret ettiği Santorini Adası, güneşin batışını izleyebileceğiniz en güzel noktalardan biri.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri