2005 yılında 65 nm risk üretimine başlayan ilk şirket olan dünyanın en büyük sözleşmeli çip üreticisi TSMC'ye göreyse 65 nm teknolojisi, otomotiv sektörüne ek olarak mobil cihazlar, bilgisayarlar, Nesnelerin İnterneti (IoT) ve akıllı giyilebilir cihazlarda gibi geniş bir kullanım yelpazesine sahip.
Nanometre, oldukça küçük mesafeleri hesaplamada kullanılan bir ölçü birimidir. 65 nanometre (nm) çip, bir mikroişlemcinin veya başka bir entegre devrenin üretiminde kullanılan bir teknoloji düğümüdür. "65 nm" terimi, çip üzerindeki devre elemanlarının minimum boyutunun 65 nm olduğunu belirtir.
Türkiye'nin 65 nanometre teknolojisi ile üreteceği çipler otomotiv endüstrisi ve savunma sanayiinde hâlâ büyük pazar sahibi.
Yeni 65nm (nanometre, bir metrenin milyarda biridir) teknolojisi ile üretilen transistörlerdeki kapıları yani transistörü açıp kapatan anahtarlar, 90nm teknolojisindekilere göre yaklaşık yüzde 30 daha kısa.
Daha az güç tüketimi, daha az ısı yaratacağı gibi performansta da daha fazla ön plana çıkar. Ayrıca işlemcilerde düşük nm değerleri, işlemci içerisine daha fazla transistör sığdırılmasını sağlar. Tüm bunlar işlemciler için nm değerinin ne kadar önemli olduğunu net olarak göstermektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Çiplerin nanometre bazındaki küçülmesi 2007 yılında geliştirilen 45 nm'den günümüzde 5 ve 3 nm'ye kadar düşmüş bulunurken bunu, TSMC ve Intel öncülüğünde önümüzdeki yıl 2 nm'lik çiplerin takip etmesi bekleniyor.
Bursa, Gemlik'teki TOGG Fabrikası'nın açılışı Cumhuriyetin 99. yılı olan 29 Ekim 2022 tarihinde yapılmıştır.
Çipler Hangi Ülkede Üretiliyor? Dünyada silisyumun en çok çıktığı ülkeleri sırasıyla Çin, Rusya, ABD, Norveç, Fransa ve Brezilya oluşturuyor. Ancak konu dünyanın en büyük çip üreticileri olduğunda, bu sıralama hemen hemen tamamıyla değişiyor.
Zira ortalama bir araç içerisinde 1000'den fazla çip kullanılıyor ve otoritelere göre artık çok daha sık görülen elektrikli otomobillerde çip sayısı 2000'i buluyor.
Dünyada çip üretiminde silisyum, galyum nitrat ve galyum arsenit olmak üzere 3 hammadde grubu yaygın olarak tercih ediliyor. En yaygın kullanılan hammadde ise silisyum.
Nanometre Macerası ve İşlemcilerin Zaman Yolculuğu
Saç telinin genişliği, 80 bin ila 100 bin nanometre genişliğindedir ancak bugünün teknolojisiyle geliştirilen işlemciler 7 ve 5 nm teknolojisine ulaşmış durumdadır.
İşletmecilik, eğitim araçları, projelendirme uçaklar, suni organlar, elektronik duyma cihazları, kalp atışlarını düzenlemekle görevli aletler, elektronik araştırma gibi birden çok sahada çip kullanımı vasıtasıyla önemli değişim ve gelişim sağlanıyor.
Çip; araç içi elektronik sistemlerden tutun da ev aletlerine kadar hatta savunma sanayiinden giyilebilir teknolojilere kadar her alanda önem taşıyan yarı iletkenler olarak tanımlanabilir. Bu yarı iletkenler otomotiv sektöründe de oldukça önemli. Çünkü araçların beyni gibi kritik noktalarında yer alıyor.
Bugün milyonlarca ürün (arabalar, akıllı telefonlar ve daha fazlası) yarı iletken olarak da bilinen bilgisayar çiplerine güvense de şu anda endüstri talebini karşılamaya yetecek kadar çip yok. İşte 2021'in ilk çeyreğinde başlayan bu arz-talep dengesizliği, küresel eksende çip krizi olarak adlandırılıyor.
Dünyada çip krizini çözmek için milyar dolarlık yatırımlar yapıldı. Tüm yatırımların devreye girmesi 2024'ü bulacak. Çip krizinin kökten çözülmesi ise 2025'de gerçekleşecek. Fakat sanılanın aksine çip krizi 2020 öncesine dayanıyor.
Türkiye 1983 yılında kurulan laboratuvar ile milli ürünlere yerli çip üretiyor. TÜBİTAK BİLGEM bünyesindeki 55 mühendis gece gündüz çip teknolojisi üzerine çalışıyor.
Bir çip üretmek genellikle üç aydan fazla sürer ve tozsuz odalar, milyonlarca dolarlık makineler ve lazerlerle dev fabrikaların kurulmasını gerektirir. Yarı iletken kıtlığı, otomobil üreticilerini ve teknoloji devlerini ciddi şekilde sarsıyor.
Küresel çip sektöründeki üreticilere bakıldığında Çin, en büyük üreticiler arasında bulunmuyor. Ancak en büyük tüketici konumunda bulunan Çin'in ihtiyacı olan çip üretimini ise ABD ve Doğu Asya'daki diğer şirketler yapıyor.
Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu veya kısaca TOGG, Türkiye merkezli bir otomobil üretici şirkettir. TOGG'un ortakları ise; Anadolu Grubu (%19), BMC (%19), Kök Grubu (%19), Turkcell (%19), Zorlu Holding (%19) ve TOBB (%5) olarak açıklandı.
Yerli otomobil Togg'da teslimat tarihi bu sefer de ay sonuna ertelendi. Senelik üretim planları uzun süredir hazır olan Togg projesinde erteleme nedeninin 'talep fazlalığı' olduğu bildirildi.
MULTİDİSİPLİNER AR-GE
5G ve uydu haberleşmesi kapsamında kullanılacak çipler konusunda IP geliştirme sürecini büyük oranda tamamlayan firma, 2023 yılında bu alandaki ilk milli çip üretimini hedefliyor.
Teknoloji devi, şirketin kendi ürünlerinde kullanmak için Intel 18A (1.8nm) ve Intel 20A (2nm) üretim süreçlerinin yanı sıra Intel Döküm Hizmetleri (IFS) bölümünün müşterileri için yongaların geliştirilmesini tamamladı.
İşlemcilerdeki transistörlerin arasındaki mesafe, ilerleyen teknoloji sayesinde nanometrelere kadar indirildi. Nanometre bir metrenin milyarda birine deniyor. Günümüzde elektronik ürünlerde kullanılan en yeni işlemcilerde transistörler arasındaki boşluk 7 nanometre seviyesinde.
Conversation. Ortalama bir atom 0.1-0.5 nanometre boyuta sahiptir.
Çünkü kum, içerdiği silisyum (yar iletken madde) nedeniyle çip üretiminin omurgasını oluşturuyor. Kıyıları taşlık arazilerden oluşan Tayvan, çip üretmek için ihtiyacı olan kumu Çin'den gemilerle getiriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri