Tatlı patates (Ipomoea batatas; Japonca: さつまいも), kahkahaçiçeğigiller (Convolvulaceae) familyasından anavatanı Orta Amerika olan, yumruları yenen, nişastalı ve tatlı bitki türüdür. Taze yaprakları ve filizleri de yenilebilir. Büyük, nişastalı, tatlı yumrulu kökleri kök sebze olarak kullanılır.
Anavatanı Güney Amerika'nın kuzeybatı bölgesi ve Orta Amerika olan tatlı patates en çok Çin'de yetiştirilir. Sıcak ülkeleri daha çok seven tatlı patates bitkisi Uganda, Nijerya, Vietnam, Hindistan ve Endonezya'da da yetiştirilmektedir. Ülkemizde İskenderun, Niksar ve Hatay'da yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Güney Amerika'da yetişen ve ülkemizde pek bilinmeyen mor patates, rengiyle çok ilgi çekse de, sağlığa olan faydaları daha ilgi çekici. Tatlı patates gibi tatlı bir tada sahip olan mor patates 'mor güç' olarak da biliniyor.
Sivas'ta, karbonhidrat, potasyum, C vitamini, folik asit ve demir kaynağı olarak bilinen, çeşitli rahatsızlıklara iyi geldiği belirtilen mor patatesin ekimi gerçekleştirildi.
Günümüzde çağdaş botanistler patatesin anavatanının Güney Amerika olduğu konusunda uzlaşmışlardır. Öyle ki patates And dağları'nda yabani türler olarak belirmiş ve buradan Kolombiya ve Venezuela'ya oradan da Şili ve kuzey Arjantin'e gelmiştir. En sonunda tüm türler Peru'da ekilmeye başlamıştır.
İlgili 43 soru bulundu
Yemek İçin En İdeal Patates Cİnsidir (Özellikle Kızartma ve Haşlaması Nefis Olmaktadır). Agria Cinsi Patates, Sadece Türkiye'nin Afyon Şuhut-Karaadilli Köyünde Yetişmektedir. İklimi ve Toprağı Sayesinde Agriza Cinsi Patatesin Daha Lezzetli Olmasına Katkı Sağlamaktadır.
Patatesin en meşhur olduğu iller ise Afyonkarahisar - İzmir (Ödemiş) olarak bilinmektedir. Patatesin cinsine göre de bu değişmektedir. Türkiye'de en iyi patatesler ise Niğde'nin Konaklı ilçesinde yetişmektedir.
Niğde ve Nevşehir en bilindik şehirlerdir. Konya, Afyonkarahisar, Kayseri, İzmir, Sakarya, Trabzon, Erzurum gibi illeri sıralamak mümkündür. Bu iller dışında da patates yetiştiriciliği olmaktadır. Patatesin en meşhur olduğu iller ise Afyonkarahisar - İzmir (Ödemiş) olarak bilinmektedir.
Halk arasında tatlı patates olarak bilinen yer elması sebzesinin birçok çeşidi vardır. Tadı görünüş olarak benzediği sebzelerin aksine tatlıdır. Bazen yemeklerin içinde patatese benzetilen bu sebze çiğ olarakta tüketilebilir. Ülkemizde çorba olarak tüketilmek akla gelse bile birçok zengin tarif seçenekleri vardır.
Aileleri farklıdır
Tatlı patatesler genellikle kahverengi kabuklu ve turuncu etlidir, ancak mor, sarı ve kırmızı çeşitleri de bulunur. Normal patateslerin kabukları kahverengi, sarı ve kırmızı tonlarına sahiptir ve beyaz ya da sarı etlidir.
Hâlihazırda 4 adet yerli çeşidimiz de tescil aşamasında. Bu çeşitlerimizin de tescil olmasıyla birlikte toplam 12 adet yerli ve milli çeşidimiz olacak. Enstitümüz tarafından geliştirilen ve tescil edilen yerli ve milli patates çeşitlerimiz: Onaran 2015, Fatih, Nahita, Ünlenen, Nam, Çağlı, Muratbey ve Leventbey.
1910 yılında, Marsilya'dan sağlam hastalıksız tohumlar getirilmesi ile patates üretimi anadolu topraklarına yayılmıştır. Yani patatesin anadoluya gerçek anlamda gelişi 20. yy'da gerçekleşmiştir. Patates (Solanum tuberosum), patlıcangiller (Solanaceae) familyasından yumruları yenen otsu bitki türüdür.
Patates püresi tarifleri
İngiltere'de 18. yüzyıla kadar tarihi uzanan, patatesi ezerek hazırlama tekniğinin oldukça basit olması da çok sayıda yemek tarifinde yer almasına neden olmuştur. Haşlayın, tereyağı, tuz ve süt ile iyice ezin.
Ülkemizde daha çok sebze kategorisinde olduğu için yemeklerde kullanılıyor. Püresi, haşlaması, salatası ve hatta kızartması da yapılabiliyor. Çiğ olarak yemeyi de deneyebilirsiniz.
Kahkahaçiçeğigiller familyasından bir bitki olan tatlı (kırmızı) patates, yumruları yenen patates türüdür. Ana vatanı Orta Amerika olan tatlı patates, büyük marketlerin sebze reyonunda satılır. Klasik patatese göre daha pahalı satılan bu bitki, en faydalı sebzelerden biridir.
Mor rengi ile pancara da benzeyen mor patates, lezzet olarak da pancarla patates arasında bir tada sahiptir. Patatesin kullanıldığı hemen her tarifte patatese alternatif olarak tercih edebileceğiniz mor patates, tamamen doğal olarak bu renge sahiptir.
Yer elması bitkisi ülkemizde Akdeniz, Ege, Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde üretilir. Yer elması çiçeği, görünümüyle sarı papatyalara benzer ve yaz mevsiminde açar.
Böbrek sağlığına faydalıdır ve böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar. Besleyici ve düzenleyicidir. Solunum yolu rahatsızlıklarına birebirdir. Öksürüğü keser.
İnülin maddesi kanser, şeker hastalığı ve kemik erimesini rahatsızlığının önlenmesine yardımcı oluyor. Yer elması doğal bir idrar söktürücüdür.
Fatih Sultan Mehmet'in onca gücüne karşılık bir tabak melemen, bir sahan patates kızartması, bir domates söğüş yiyemediğini bilirsiniz elbet.Çünkü domates, patates, yeşil biber (üstelik mısır, taze fasulye) Amerika kıtasından gelmiştir.
Almanya, Avrupa Birliğinin en büyük patates üreticisi oldu. 2020 Yılında AB'de toplam 55,3 milyon ton patates hasat edildi. Avrupa Birliğinin en büyük patates üreticisi olan Almanya yapmış olduğu üretimle, birliğin patates üretiminin %21,2'sini gerçekleştirmiştir.
Bu bölge yerel patatesleri koruma çalışmaları sayesinde dünya çapında biliniyor (1.300'den fazla patates çeşidini muhafaza ederek bölgeyi dünyadaki en büyük patates çeşitliliğinin evi yapıyorlar) ve yakın zamanlarda Peru Tarım Bakanlığı tarafından bir Tarımsal Biyoçeşitlilik Bölgesi olarak tanındı.
Bu nedenle gerek üretim ve gerekse tüketim aşamasında patates çeşitleri cips veya parmak patatese (kızartmaya), yemek yapımına ve nişasta üretimine elverişliliğine göre sınıflandırmak gereklidir. Kızartma veya cips olarak kullanılacak patatesin, parmak patates (kızarmış patates) ve cips veriminin yüksek olması istenir.
Şuhut ilçesinde yetiştirilen patates “sarı patates” (agire)'dir. Sandıklı ilçesinde yetiştirilen patates ise “beyaz patates” (cipslik)'dir.
Bunlar sırası ile Çin %26, Hindistan %12, Rusya %8 Ukrayna %6'sını üretmektedir. Dünya patates üretiminde Ülkemiz %1,24'lük pay ile 14 üncü sırada yer almıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri