Binek araçlarda ehliyet almanın yada araç kullanabilmenin bir üst yaş sınırı yoktur. Sağlık raporunun olumlu olması durumunda her yaşta ehliyet alabilir ve araç kullanabilirsiniz. 100 yaşında olmanız bu durumu değiştirmeyecektir.
4925 Sayılı Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin ilgili hükümlerine göre Src belgesi 66 yaşına kadar alınır. 66 yaşını dolduran sürücüler artık ticari taşıt kullanamazlar.
Kanuna göre 65 yaşını dolduran sürücüler, ticari araç kullanamıyor. Emniyet yetkilileri de araç kullanan sürücülerin yaşı ile ilgili “Her şey sürücünün sağlık raporu ile ilgilidir. Ticari araçlarda 65 yaş sınırı vardır. Ama özel araç kullanan kişilerde yaş sınırı yok.
Fiil ehliyetinde, 65 yaş üstü için iki ayrı komponent vardır: ayırt etme gücüne sahip olmak ve kısıtlı olmamak gerekmektedir. Ayırt etme gücü, iyi ile kötüyü birbirinden ayırabilmek olarak tarif edilebilecek, temyiz kudreti olarak tanımlanır. Burada kişi, yaptığı eylemin anlam ve sonuçlarını anlayabilmelidir.
Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü 2021 yılında yeni düzenlemeye göre karayolu yük ve yolcu taşıyan ticari araç kullanan şoförlerde araç kullanımı yaşını 65'ten 69'a çıkardı.
İlgili 29 soru bulundu
Ulaştırma Bakanlığı, karayolu taşımacılık faaliyetleri mesleki yeterlik eğitimi yönetmeliğinde değişiklik yaptı. Yeni düzenlemeyle, sürücülerin 63 yaşını doldurmaları halinde mesleki yeterlilik belgeleri iptal edilecek.
Trafik mevzuatına göre 18 yaş altına ehliyet verilmiyor ancak ileri yaş için herhangi bir üst sınır yok. Kişi ehliyet almaya gittiğinde, memur fiziki şartlarda tereddüt ederse sürücü adayını sağlık kuruluşuna sevk ediyor.
M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetler istenen minimum yaş sınırı 16. A2, B, BE, C1, C1E, F ve G gibi en çok tercih edilen ehliyetler için 18 yaşını doldurmak gerekiyor. C, CE, D1 ve D1E ehliyeti için isteyen yaş şartı 21. D ve DE ehliyet sınıfları için istenen minimum yaş sınırı 24.
Sürücü belgelerinin ticari araç şoförlerinde 5 yılda bir, hususi araç kullananlarda ise 10 yılda bir sağlık raporu alınarak yenilendiğini aktaran Kutlu, “Ancak bu süre çok uzun. Örneğin, 65 yaşındaki biri, 75 yaşına kadar herhangi bir kontrolden geçmeden araç kullanabiliyor.
TİCARİ ARAÇ SÜRÜCÜLERİ İÇİN GEÇERLİ OLAN 66 YAŞINDAN GÜN ALMAMIŞ OLMAK YAŞ SINIRLAMASI, 31.12.2023 TARİHİNE KADAR 69 YAŞINDAN GÜN ALMAMIŞ OLMAK ŞEKLİNDE UYGULANACAKTIR.
Mesleki yeterlilik süresi biten veya bitmesine 3 ay kalan soförlerin aile saglik merkezi veya diger saglik kuruluslarindan alinan saglik raporu ile psikoteknik belgeleri ile tekrar bölge müdürlüklerine basvurabilirler.
Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 76' ncı maddesine göre M, A1 ve B1 sınıfı sürücü belgelerini alabilmek için 16 yaşını bitirmiş olmak yeterlidir. Bunun dışındaki sınıf sürücü belgeleri için en az 18 yaşını bitirmiş olmak (bazı sınıflar için daha yüksek yaş şartı aranır) şarttır.
Ehliyet sağlık raporu almak için de aile sağlık merkezlerine, özel hastanelere, özel tıp merkezlerine, özel polikliniklere ve özel muayenehanelere başvurabilirsiniz.
Ehliyet almak için yaş sınırı düşürüldü! Resmi Gazete'de 23 Eylül 2023 tarihinde yayımlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, ehliyette yaş sınırlarında önemli değişiklikler yapıldı. Böylece ehliyet alacaklar için yaş sınırı düşürüldü.
Aile Hekimi ücretsizdir. Kişilerin ehliyet almasına engel olan bir rahatsızlıkları yok ise sağlık ocaklarına gidip bu belgeyi ücretsiz alabilirler. Aile hekimi tarafından devlet hastanesine yönlendirilirse tek bir hekim muayenesi 50 TLdir. Üniversite ve Eğitim Araştırma Hastanesi tek hekim ücreti ise 75 TLdir.
Buna göre sürücü adayının, sağlık raporu almak için aile hekimlerine ve Bakanlıkça ruhsatlı özel sağlık kuruluşlarındaki pratisyen hekimlere başvurması gerekmektedir. Kişinin herhangi bir sağlık problemi yoksa sağlık raporu aile hekimi tarafından düzenlenir.
Hekim, araç kullanma sakıncası olmadığını düşünürse, 'sürücü olur' raporunu verecek. Ancak hekimin bir tereddüdü olursa, o alana ilişkin uzman doktora yönlendirecek. Uzman doktor alanıyla ilgili 'olur' verirse, aile hekimi ve uzman doktor imzasıyla birlikte 'sürücü olur' raporu düzenlenecek.
2023 yılında B sınıfı ehliyet harç ücreti 1.116 Tl'den 2.489 TL'ye yükseldi. B sınıfı ehliyet sahibi olmak isteyen vatandaşlar toplam da 10.000 TL'den fazla ödeyecek. A sınıfı ehliyet harcı ise 370 TL'den 825,87 TL'ye çıkarıldı.
Ehliyet için herhangi bir üst yaş sınırı yoktur. Sürücü olur raporu alabildiğiniz sürece müracaat edebilirsiniz. 2005 doğumlular ne zaman ehliyet alacak? 2005 doğumlu olanlar doğdukları aya göre 2023 yılında araba ehliyeti için müracaat edebilirler.
Yeni yönetmelik kapsamında D sınıfı ehliyet için uygulanan 26 yaş sınırı 24 yaşa düşürüldü. Yeni düzenlemeye göre , M, A1 ve B1 sınıfı ehliyet almak isteyenler için yaş sınırı 16; A2, B, BE, C1, C1E, F ve G sınıfları için ise 18 yaş olarak belirlendi.
18 yaşından büyük tüm çalışanlar sağlıkları işi yapmaya uygunsa, çalışabilir. 65 yaş üstü kişilerden sağlıkları işi yapmaya uygun olanlar için de aktif çalışan olduklarını belgelemeleri kaydıyla sokağa çıkma yasağı kısıtlamasına tabi değiller.
Firma birden fazla şoförü adına başvuru yapabilir. 65 yaşını dolduran şoförleri adına (SGK Kayıtları vb.) Bakanlıkla yaptığı diğer iş ve işlemlerde izlediği sürecin aynısını izleyerek başvuru yapabilir. Başvuruda Sağlık Raporunun alınış tarihi 30 günü geçmemiş olmalıdır.
Sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık şartlarına dair yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, zeka geriliği (IQ düzeyi 79 ve altı), bunama sorunu, duygu ve heyecanı düşünceyi bozan sürekli bir hastalığı olanlar sürücü belgesi alamayacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri