Vatandaşa kulan veren Adalet Bakanlığı, Avrupa Temel Haklar Şartnamesi'nin “yaş nedeniyle ayrımcılığı yasaklaması” hükmünü de dikkate alarak 65 yaş ve üzeri yurttaşları küçük düşürücü bir uygulama olan, “noter başvurusunda sağlık raporu zorunluluğu uygulamasını kaldırdı.
Yasal mevzuatta 65 yaş ve üzeri kişilere yönelik hukuki işlem gerçekleştirmede zorunlu bir sağlık raporu düzenlemesi bulunmamaktadır.
Gayrimenkul alım satımı yapmak isteyen 65 yaş üzeri kişilerin sağlık raporu almaları gerekebilmektedir. Tapu Sicili Tüzüğü'nün 19. maddesine göre tapu müdürlüğü yetkilisi, 65 yaş üzerindeki kişinin davranışları sebebiyle şüpheye düşerse rapor talep edebilir.
Bakanlık Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü'nün Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdiği yazıya göre notere başvuran 65 yaş ve üzeri kişilerin sağlık raporu alma zorunluluğu artık yok.
❖ “AKLİ MELEKE” raporları NOTER tarafından, kişilerin akıl sağlığından ciddi şüphe edilmesi veya buna dair bir iddia veya şikâyetin bulunması halinde istenir. Noterler 65 yaş üstü her hasta için AKLİ MELEKE raporu istemek zorunda değillerdir.
İlgili 30 soru bulundu
Tapuda yapılacak alım satımlarda tarafların 18 yaşından küçük ve 65 yaşından büyük olmaması gerekiyor. Bir başka deyişle, tapu işlemi yapacak tarafların yaşları için alt sınır 18, üst sınır 65.
Adli Psikiyatri Polikliniğinde muayene olmak için 182 çağrı merkezi veya online randevu sistemi (MHRS) kullanılmadan, doğrudan telefon ile Adli Psikiyatri Polikliniği mesai saatleri içinde 409 15 15'den aranılıp 1116'ya bağlanılarak randevu alınması gerekmektedir.
Bu itibarla mevzuatta kurul, kurum veya uzman hekimlerin yetkili kılındığı durumlar haricinde aile hekimleri de dahil olmak üzere mesleğini icraya yetkili olan bütün tabipler akli meleke raporlarını düzenlemeye yetkili olup; ancak tabip gerek gördüğünde ilgili uzmana sevk ederek uzman tarafından karar verilip raporun ...
Bu noktada bazı şartları da yerine getirmek gerekir. Öncelikle vekâlet verilecek olan kişi 18 yaşından büyük olmalıdır. Aynı zamanda akli dengesinin yerinde olması şartı da aranır. Aksi takdirde kişiye vekâlet verilmesi mümkün olmaz.
Bir vekaletname ile birden çok kişi vekalet verebilir. 65 Yaşını dolduran yurttaşlar noterdeki iş ve işlemlerini sağlık raporu zorunluluğu olmadan yapabilecektir.
Günümüzde 65 yaşında ve üzeri tüm bireylerden yapacakları herhangi bir hukuki işlem öncesi akli melekelerinin yerinde olduğuna dair sağlık raporu istenmektedir.
Eğer 65 yaş üstü olduğunuz halde mülkünüzü satmaya mecbur iseniz tek çareniz tanıdığınız birine noter aracılığı ile vekâlet vermeniz ve bu vekâlet verdiğiniz kişi üzerinden satışı gerçekleştirmeniz.
Akıl Sağlığı Raporu Nereden Alınır? Akıl sağlığı raporları sağlık kuruluşlarından alınır. Bu kuruluşlar genellikle psikiyatri hastaneleri, ruh sağlığı merkezleri, poliklinikler veya özel psikoloji/psikiyatri klinikleri olabilir.
(*) Bulgular bölümünde kişinin sağlık durumuna göre dikkat edilmesi gerekli görülen hususlar belirtilir. (**) Sadece yivsiz silah ruhsatı başvurularında doldurulur. (***) Sadece iş başvuruları durumunda doldurulur. (****) Sadece akli meleke rapor başvuruları durumunda doldurulur. (*****) Rapor geçerlilik süresi 1 (bir) ...
MADDE 7 – (1) Aday sağlık raporları bir yıl süre ile geçerlidir.
Vekalet verilecek kişinin 18 yaşından büyük olması gerekmektedir. Aksi takdirde vekalet geçersiz olacaktır. 18 yaşından küçük bireylerin vekalet verebilmesi için noter tarafından hazırlanan evrakta 'kendi adına asaleten küçük /mahcur adına velayeten/vesayeten ' ibaresinin bulunması gerekmektedir.
İlgili kanunda düzenlenen harçlar ise 7344 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 6 Temmuz 2023 tarihinde %50 oranında arttırılmıştır. Böylece güncel olarak noterlerde düzenlenecek vekaletname ücreti 288 TL'dir.
Dolayısıyla, akıl sağlığından şüphe edilen 45 yaşındaki bir kişiden rapor talep edilebileceği gibi, akıl sağlığından şüphe edilmeyen 85 yaşındaki bir kişiye de pekala raporsuz işlem yaptırılabilir. Buna kanunen hiçbir engel yoktur.
1. Başvuru; başvuranın 77 yaşında olması nedeniyle noterde gerçekleştireceği vekâletname çıkarma işleminde fiil ehliyetine ilişkin sağlık raporu sunulması zorunluluğunun yaş temelinde ayrımcılık yasağını ihlal ettiği iddiasına ilişkindir.
Öğrenciler hastanelerden aldıkları raporları en geç raporun bitiminden sonra 3 iş günü içinde Sağlık ve Rehberlik Merkezine teslim ederler. Aksi halde rapor geçerliliğini kaybeder. Özel hekim ve özel hastane raporları geçerli değildir.
Sağlık Bakanlığı'nca yayımlanan genelgeyle aile hekimlerine akıl sağlığı raporu verme yetkisi tanındı. Genelgeye göre birinci basamak sağlık kuruluşları ve resmi tabiplerce düzenlenmesi öngörülen her türlü rapor, sevk evrakı, reçete ve sair belgeler, aile hekimleri tarafından hazırlanabilecek.
Uygulamada genellikle “akli meleke raporu” olarak bilinen bu rapor, bir devlet hastanesinin psikiyatri kliniğinden heyet raporu ile alınabileceği gibi, özel bir hastaneden de alınabilir.
Tam teşekküllü bir sağlık raporu almanın ücreti, devlet hastanelerinde 200 TL olarak belirlenmiştir. Üniversite hastanelerinde ise bu ücret 300 TL'dir. Ancak Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerinde çalışan hekimler, sağlık raporları için ücret talep etmemektedir.
Başvuran tarafından talep edilen rapor “akli meleke” 'nin olup olmadığının tespiti olarak ifade edilse de aslen hukuki işlem yapabilme yetisi kastedildiğinden, ilgili işlemin ne olduğu, hangi işlemin gerçekleştirilmesine yönelik yetinin tespit edildiği raporda dikkat çekici biçimde belirtilmelidir.
Akıl sağlığını tam olarak getirilmiş olan kişiler için 46 raporu verilmektedir. Örneğin Paranoid şizofreni gibi durumlar söz konusu olduğu vakit, 46 raporu ortaya çıkar. Bu rapor doğrultusunda eğer 1 kişi ceza işlemiş ise, hapishane yerine akıl hastanesine yatırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri