657 sayılı Yasanın 104. maddesinde; kimi ayrık durumlar dışında, Dairesi amirinin muvafakatiyle memurlara mazeretleri nedeniyle bir yıl içinde toptan veya parça parça olarak 10 gün izin verilebileceği hükmü yer almaktadır.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104'üncü maddesinin (F) fıkrası. 1-Çoğul doğumlarda belirtilen sürelere 1 ay eklenmektedir. 2- Çocuğun engelli doğması veya doğumdan sonraki on iki ay içinde çocuğun engellilik durumunun tespiti hallerinde bu süreler on iki ay olarak uygulanır.
104 trafik cezası maddesi ihlalin konusu kısaca zorunlu mali sorumluluk sigortasının yapılmamasıyla ilgilidir.
Memura eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin anne, baba ve kardeşinin ölümü hallerinde isteği üzerine verilir. Memura babalık, evlilik ve ölüm halleri dışında zorunlu sebeplerde mazeretine bağlı toptan veya bölümler halinde 10 gün izin verilebilir.
Mazeret izin süreleri belirli şartlarda farklı sürelerde verilmektedir. 4857 sayılı İş Kanunu Geçici Madde 2 '' İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilir.
İlgili 30 soru bulundu
Devlet memurunun hastalanması sebebiyle sağlık kurum ve kuruluşlarına müracaat ederek muayene edilmesi sırasında ya da muayene sonrası tetkik ve tahlillerde geçirdiği sürelerde memurun izinli sayılması, ancak bu izin muayene süresi, tetkik ve tahlil süresi ile sınırlıdır.
MAZERET İZNİ (Diğer Durumlar)
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104. maddesinin (C) fıkrası. 1-Memura babalık, evlilik ve ölüm halleri dışında zorunlu sebeplerde mazeretine bağlı toptan veya bölümler halinde 10 gün izin verilebilir. Zaruret hâlinde, aynı usûlle on gün daha mazeret izni verilebilir.
Hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için yirmi gün, Hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür.
İşçilerin evlenme izni sadece 3 gündür. Memurların evlenme izni ise 7 gündür. Çocuğu evlenen işçinin mazeret izni bulunmuyor, yıllık izninden kullanması gerekiyor. Memurlar ise çocuklarının evlenmesi durumunda da 7 gün mazeret izni kullanabiliyor.
5 kıdem yılını dolduran kamu görevlileri 657 sayılı Kanun'un 108/E maddesi uyarınca en fazla 2 defada kullanılmak üzere toplam 1 yıla kadar ücretsiz izin talebinde bulunabilirler. Ücretsiz izne ayrılmak için; İlgili personel, ücretsiz izin talebini içeren dilekçesini birimine iletir.
Mazeret İzni
B) Memura, eşinin doğum yapması hâlinde, isteği üzerine on gün babalık izni; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hâllerinde isteği üzerine yedi gün izin verilir. (…)” düzenlemesine yer verilmiştir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 105'inci maddesine göre 3 aya kadar verilen refakat izninin gerekli görülmesi halinde aynı koşullarda bir katına kadar uzatılması sebebiyle, refakat izni süresinin uzatılması için sağlık kurulu raporunun yenilenmesi gerekmektedir.
Yukarıdaki hüküme göre; 1- Memurlar, günlük çalışma saatleri dışında fazla çalışma ücreti verilmeksizin çalıştırılabilir. 2- Bu durumda, fazla çalışmanın her sekiz saati için bir gün hesabıyla izin verilmelidir. 3- Verilen iznin en çok 10 günlük kısmı yıllık izinle birleştirilerek yılı içinde kullanılabilir.
15 yıl hizmetinize karşılık 61 yaşınızı doldurmanız şartı ile müracaatınız halinde emekli olabilirsiniz.
23 Mayıs 2002 tarihi itibarıyla kadın memurların emekliliği hak edebilmesi için 20 yıllık hizmet süresini tamamlamasına kalan süre eğer 2 yıl ve 2 yıldan az ise o zaman ödemesi gereken prim yine 20 yıldır. Tamamlaması gereken yaş ise 40'tır.
Madde 4 - Sözleşme ile çalıştırılacak personelin; Bakanlığın belirleyeceği hizmetin gerektirdiği özel koşulların yanı sıra, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde belirtilen genel şartları ve ekli (1) sayılı cetvelde belirtilen nitelikleri taşıması zorunludur.
Ek madde 2'ye göre, işçiye; ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün ücretli izin verilir. İşçinin dedesi ek madde 2'de sayılanlar arasında olmadığından, işçi dedesinin ölmesi halinde 3 günlük ücretli izinden yararlanamayacaktır.
1: Ücretten Kesmek:İşçinin ay içinde aldığı ve işveren tarafından verilen izin saatleri toplanarak kaç saate denk geliyorsa o kadar tutarda ücreti kesilebilir. Bunun için iş sözleşmesinde veya işyeri uygulamalarında bu husus işçi tarafından bilinmelidir/işçiye tebliğ edilmelidir. Bu izin o halde ücretsiz olacaktır.
Mazeret izni her yılın 1 Ocak tarihinde yenilenmektedir. Yani yeni yılda yenilenen bu izin, yukarıda belirtildiği üzere yasalara göre hak eden kadın ve erkek memurlar ile işçilere tanınmaktadır.
Peki, bu yasaya göre memurlar yılda kaç gün rapor alabilir? Memurlar ayrı ayrı hekimlerden olmak şartı ile toplamda 40 gün rapor kullanabilir. Memurların tek seferde alabileceği rapor ise 10 günü geçemez. Raporda kontrol muayenesi belirtilirse aynı hekim, 20 güne kadar rapor verebilir.
Sonuç olarak hukuki açıdan idari izin kullanan memurlar izin süresince herhangi bir izne tabi olmaksızın il dışına çıkabilir.
Mesai günü memuriyet mahalli dışından yani il dışından alınan hastalık raporlarının geçersiz olduğu ancak mevzuat gereği yalnızca geçici görev ve kanunî izinlerin kullanılması durumu ile acil vakalar durumunda il dışından rapor alınabileceği belirtilmekte ise de bu kural birçok memur tarafından bilinmemektedir.
Hastalık ve Refakat İzni
Memura, aylık ve özlük hakları korunarak, verilecek raporda gösterilecek lüzum üzerine, kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığı hâlinde on sekiz aya kadar, diğer hastalık hâllerinde ise on iki aya kadar izin verilir.
Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz.
Buna göre amir, bu yönerge ile izin verme yetkisi verilenleri ifade etmektedir. Ancak hem 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda hem de yönergenin 10'uncu maddesinde, 10 güne kadar mazeret izni söz konusu olduğunda; izin verme yetkisinin amirde değil kaymakamda ya da valide olduğu ifade edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri