Sert bir dokuya sahip olmasına rağmen ağızda hemen dağılır bir yapıda ve biraz tuzlu bir peynirdir. En doğal haliyle sofranıza ulaşan tulum peyniri ile kahvaltı yapıp. Çayla birlikte de benzersiz bir uyum yakalayabilirsiniz.
Tulum peyniri, içeriğinde yüksek oranda bulunan protein sayesinde kemik sağlığını koruma konusunda önemli bir gıda maddesidir. Aynı zamanda ilerleyen yaşlarda kemik hastalıklarını önlemek amacıyla da tüketebilirsiniz. Tulum peyniri, diğer süt ve süt ürünleri gibi ağız içindeki bakterileri temizleyen güce sahiptir.
İnek, keçi ve koyun sütünün karışımından elde edilmektedir. Ülkemizin en lezzetli peynirleri arasında yer alan Erzincan Tulum; ağızda dağılır, yarı sert yapıdadır ve gözenekli bir peynirdir.
Erzincan ve İzmir Tulumu arasındaki fark nedir? Erzurum Tulumunun, İzmir tulumundan farkı ise İzmir tulumunun teneke kutularda salamura edilmesidir. İzmir tulumu daha yumuşak iken Erzincan tulumu daha serttir ve dağılır. Erzincan tulum peynirini diğer peynirlerden ayıran en büyük özellik ise çiğ sütten yapılmasıdır.
türkiyede ilk çıkış yeri doğu bölgesi olan;sert,hafif ekşi, diğer peynir çeşitlerine göre tane tane birbirine yapışmış halde bulunan peynir türü. keci sutunden yapilan ve keci tulumu icinde bekletilerek dinlendirilen peynir turu.
İlgili 19 soru bulundu
Acılaşma pek çok süt ürününde ve özellikle peynirlerde bir kusurdur ve acı karakterdeki peptidlerin birikimine bağlı olarak oluşur. Bu peptidler hidrofobik karakterdeki aminoasitlerce zengindir ve kazein üzerine proteolitik enzimlerin etkisi sonucu oluşurlar.
1-Taze peynirler kolay bozulur, olgunlaşmış peynirler daha dayanıklıdır. 2-Niteliksiz bir peynirin tadı ve aroması bozuk, kokmuş, lezzetsiz, sert ve keskindir. 3-Donuk, kirli beyaz renkli peynirler kaliteli değildir. 4-Peynirin içinin bazı kısımları pembe renkteyse almayın.
Taze peynir: İtalyan loru, Cottage peyniri ve Mozarella. Yumuşak olgunlaştırılmış peynir: Beyaz peynir, Camembert ve Brie. Yarı sert ve sert peynir: İsviçre peyniri, Çedar, Edam, Gouda, Colby, Muenster, Parmesan, Pecorino ve Romano.
Tadı kötüyse bozulmuş demektir. Renk ve koku da peynir için önemli bir kriter. Rengi sarıya dönen peynirin yapısı bozulmuştur. Yumuşak peynir ise açıkta kaldığında sertleşir ve lezzeti gider.
tost makinasinda, tavada, firinda mukemmel erir.
Yurt içerisinde yöreden yöreye farklılıkları bulunan tulum peynirinin en meşhur, en lezzetli olanı da Erzincan'dadır. Bu bölgelerde yetişen peynirlere de zaten Erzincan tulumu ya da Şavak peyniri de denmektedir.
TULUM PEYNİRİ NASIL TÜKETİLİR
Tulum peyniri, kahvaltılarda en çok tercih edilen yöresel lezzetlerden biridir. Kahvaltıda sade olarak tüketilmesinin yanı sıra omlet, krep, poğaça gibi kahvaltılık tariflerle de zevkle tüketilir.
Sonuç olarak, inek sütünden üretilen ve cam kavanozlarda 90 gün süreyle olgunlaştırılan Tulum peynirlerinin olgunlaşma süresince kurumadde ve yağ miktarları ile asitlik değeri artarken, pH değeri azalmış, bununla birlikte peynirlerin tuz ve kül miktarlarındaki değişimin benzer olduğu belirlenmiştir.
Peynirin tuzunu çıkarmak için çeşme suyu ile yıkamak yanlıştır. Süt ile peyniri bir kapta beklettiğimizde peynirin damak tadınız bozmadan doğal bir şekilde tuzunun çıktığını göreceksiniz” ifadelerini kullandı.
Tulum peyniri, içeriğinde yüksek oranda bulunan protein sayesinde kemik sağlığını koruma konusunda önemli bir gıda maddesidir. Aynı zamanda ilerleyen yaşlarda kemik hastalıklarını önlemek amacıyla da tüketebilirsiniz. Tulum peyniri, diğer süt ve süt ürünleri gibi ağız içindeki bakterileri temizleyen güce sahiptir.
Özellikle spor yapanlar için tulum peyniri protein kaynağıdır. -Kalsiyum açısından zengindir. Tulum peyniri içerisinde B12, B6, B2, B9 vitaminleri bulundurur.
Eğer peyniriniz salamura suyunda iken yine de üst kabuk katmanında erime yumuşama var ise içine bir kaç çorba kaşığı beyaz sirke ilave edin. Bu asit oranını düzenleyecektir.
Sağlıksız koşullarda üretilen küflü peynirlerin kanserojen özellikleri bulunur ve zararlıdır. Küflü peynirin zararları: Kanserojen madde içerdiği için sindirim sistemi için istenmeyen durumlar oluşturabilir. Küf rengi yeşilin dışında olan peynirlerin tüketilmesi önerilmez.
Beyaz peynir, iki hafta içerisinde tazeliğini ve lezzetini kaybeder. Kaşar peyniri veya tulum gibi sert peynirlerde birkaç hafta dayanıklıdır. Gravyer gibi oldukça sert peynirler ise bir aya kadar dayanıklılık göstermektedir. Kaşar peyniri vb. peynirleri sülfürlü kâğıda sararak saklayabilirsiniz.
Buzdolabında açıkta kalarak sertleşmiş beyaz koyun, keçi veya inek peynirlerini salamura, yani tuzlu su hazırlayarak bu suyun içinde yumuşatabilirsiniz.
Yumuşak olgunlaştırılmış peynir, yumuşak ve yarı yumuşak yapıda olan kremsi peynirdir.
Yumuşak değil orta sertlikte veya sert olmamalıdır. Ezine peynirinin çok sert ve dağılıyor olması keçi sütünün bol olduğunu işaret eder. Bu inek sütünde de mevcuttur. Ezine inek peynirinde ise (aslında böyle bir kavram yoktur) çok sert yavan bir tat ortaya çıkartır.
Kars, Ardahan, Erzurum yörelerinin sütü ile üretilen gerçek Erzincan Tulum Peyniri kokmaz ve genzi yakmaz. Tulum peynirinin tuzlanması ve yaylaların temiz havasında bekletilmesi çok hijyenik olmasını ve olabilecek mikroplardan arınmasını sağlamaktadır. Lavaş veya tandır ekmeği ve çayla birlikte uyumu enfestir.
Bir tavaya kızartmak için yağ konur. Peynirlerin 2 dk bir tarafı, 2 dk diğer tarafı kızartılarak, peçete serilmiş bir tabağa alınır. Soğuyunca servis yapılır.
Doğal bir peynirin rengi, otlardan gelen karotenin süt yağına yerleşmesi ve sarı pigmentlerin üretim sürecinde açığa çıkması ile oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri