4D işçileri ise; geçici işte çalışan işçi sözleşmesinin süreli olarak yapıldığı yalnızca kısıtlı haklara sahip sürekli işçilerle de çalışabilen geçici işçi kadrosu demektir. Belirsiz süreli iş sözleşmesiyle çalışan sürekli işçiler ve belirli süreli iş sözleşmesiyle çalışan mevsimlik (6 aya kadar çalışan) işçilerdir.
Bir devlet kurumunda taşeron adı altında çalıştırılan ya da sonradan İŞKUR (İş ve İşçi Bulma Kurumu) aracılığı ile çalıştırılmış olan işçiler de 4D kapsamına dahil edilmiştir. 2018 yılından itibaren taşeronluktan kadroya geçen tüm çalışanlar 4D işçi olarak anılır.
Sosyal güvenlik hakları açısından bakıldığında 4/D kapsamındaki kadrolu işçiler, hizmet akdi ile çalışanlar olduğundan, 5510 sayılı Kanunun (Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu) 4/a bendi kapsamında sigortalı (yani SGK'lı) sayılırlar.
4D'li işçiler 2018 yılından itibaren taşeron olarak kabul edilen ancak bu tarihten itibaren kadroya alınan sürekli işçi olarak tanımlanan çalışanları kapsar.
Belirlenen rakamlara göre kamu işçisi kabul edilen 4D işçilerinin brüt ücretleri 15. 000TL'dir. Brüt ücretten düşülen damga, gelir, istisna gibi çeşitli vergilerin ve SSK işçi kesintisi, asgari ücret istisnası, işsizlik sigortası gibi kesintilerin ardından işçilere net ödenen ücret 12.000 TL olarak belirlenmiştir.
İlgili 15 soru bulundu
4-D'li kamu işçileri, İş Yasası'na tabi işçilerdir. İş Yasası'nın sağladığı güvenceler ile toplu iş sözleşmelerinde yer alan güvencelerden yararlanırlar. İşveren, İş Yasası'nda yer alan geçerli veya haklı nedenlere dayanarak 4-D'li işçiyi işten çıkarabilir.
Madde 10 - Nitelikleri bakımından en çok otuz iş günü süren işlere süreksiz iş, bundan fazla devam edenlere sürekli iş denir. Bu Kanunun 3, 8, 12, 13, 14, 15, 17, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 34, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 75, 80 ve geçici 6 ncı maddeleri süreksiz işlerde yapılan iş sözleşmelerinde uygulanmaz.
4D işçi nedir ve 4D nedir soruları çalışanlar tarafından merak edilmektedir. 2018 yılında taşerondan kadroya alınan çalışanların hepsi 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 4. maddesinin D fıkrası baz alınarak kadroya alınmaktadır. Bu nedenle tüm kamu kurumlarında taşerondan kadroya alınan çalışanlar bu maddeye tabidir.
4D belirli işçi kadrolarından oluşur. Taşeron işçiler 4D işçi kadrosuna örnek olarak verilebilir. Bu konuyla ilgili 4D dışında 4A, 4B, 4C mevzuatları da vardır.
Bu nedenle taşeron olarak çalışırken kadroya alınan tüm işçiler en fazla 45 saat çalıştırılabilir. Belirlenen bu süre haftalık süredir.
Çalışan ve işverenlerin hak, sorumluluk ve yükümlülüklerini düzenleyen, belirli kurallara bağlayan kanuna 4857 sayılı iş kanunu deniliyor. İş Kanunu, iş hukuku ile ilgili düzenlemelerin temelini oluşturuyor. Bu kanunda işçi, işveren, işyeri, iş sözleşmesi gibi kavramlar açıklanmıştır.
İyileştirme çalışmaları kapsamında gelen talepler değerlendirilerek 4D'li işçilerin 4B'ye geçiş durumları yakın zamanda değerlendirilmiştir. 375 sayılı Kanun dâhilindeki kararnamenin geçici olan 23. maddesi gereğince sürekli işçi olarak çalışan ve kadroya geçen kişiler 4B kadroya geçebilir hale gelmiştir.
696 sayılı KHK ile kamuda görev yapan 4d sürekli işçiler için 2023 yılına ait maaş bordroları açıklandı. Yapılan açıklamaya göre, işçilerin net maaşları 19.097,80 TL olarak belirlendi.
4B sigorta: 4B sistemine kayıtlı olan kişiler, kendi mesleğini sürdüren ve bağımsız faaliyet gösteren çalışanlardır. Serbest meslek grupları, esnaflar ve sanatkârların hepsi bu sigorta koluna kayıtlanır. 4C sigorta: Bu sistem, devlet memuru olarak hizmet gösteren kadrolu çalışanları kapsar.
Bu durumlar şöyle olmaktadır: 4-A Memur: Genel idare esaslarına göre yürütülen asli ve sürekli kamu hizmetlerini yapmak ile görevlendirilenler memur sayılmaktadır. Yani tamamıyla 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında görev yapanlar olmaktadır.
4d, devlet kurumlarında çalışan tüm çalışanlar için geçerlidir. Yani bu madde 30 yıl önce bir kamu kurumuna yerleşen işçi ile taşeron tarafından çalıştırılan veya daha sonra İş Kur aracılığıyla çalıştırılan işçiyi kapsamaktadır. Bu pozisyondaki tüm çalışanlar kamuda kadrolu olarak çalışmaktadır.
4D'li olarak kadroya geçmiş olan bir sürekli çalışan çok özel bir durum, can güvenliği gibi büyük bir gerekçe olmadığı sürece farklı kurumlar ya da şehirlerarası geçiş yapamaz.
"İşçilerin brüt maaşı 21 bin 750 liraya çıktı"
Böylelikle işçilerin brüt maaşı 21 bin 750 liraya çıktı.
İLAVE TEDİYE ÖDEMELERİ NE ZAMAN YATACAK? Kamu işçilerine ödenecek ikramiye tarihleri belli oldu. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre; Kamuda çalışan işçilere 2023'te verilecek ikramiyenin ilk yarısı 23 Haziran'da, 2. yarısı ise 18 Aralık'ta ödenecek.
Öncelikle belirtmek gerekir ki, işçinin çeşitli nedenlerle kullanamadığı yıllık izinleri yanmaz. Bir sonraki yıla devreder.
15 yıldan fazla çalışanlar yirmi altı gün yıllık izin hakkına sahiptir. Sürekli işçiler 4D işçi ücretsiz izin hakkını da kullanabilir.
4857 sayılı İş Kanunu işçi tanımına 2. madde de yer vermiştir. Buna göre “bir iş sözleşmesine dayanarak çalışan gerçek kişiye işçi” denir. O halde bir iş sözleşmesine dayanarak, yukarda belirtilen kurumlarda çalışan her işçiye ilave tediye ödemesinin yapılması gerekir.
4857 sayılı İş Kanunu 1/2 maddesinde; Bu Kanun, 4 üncü maddedeki istisnalar dışında kalan bütün işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine ve işçilerine faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır.
Bu türe göre 4D'li olarak adlandırılan işçiler taşeron adı altında çalıştıkları halde kadroya dahil edilirler. Sonradan kadroya dahil edilen bu işçiler 4D'li ya da sürekli işçi olarak isimlendirilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri