Sobada Kestane Tarifi Nasıl Yapılır? Kestaneler enine çizilir 10 dk kadar suda bekletildikten sonra sobanın üzerinde kabukları iyice çatlayana kadar pişirilir. En güzel ve en lezzetli kestane bu şekilde pişiyor. Afiyet olsun.
Sobada kestane pişirmek için izlemeniz gereken adımlar şöyledir: - Kestanelerinizin kabuklarını bıçak ile çizin ve soba üzerine ayırarak yerleştirin. - Ardından sobanın sıcaklığına göre 30 ile 40 dakika kadar pişmesini bekleyin ve afiyetle tüketin.
En klasik, eski ve sevilen pişirme yöntemi sobada kestane pişirme yöntemidir. Kestanelerin bombeli kısımlarını keserek su içerisinde bekletin. Sudan çıkardıktan sonra kurulayarak sıcacık sobaya dizerek çizik yerleri açılana kadar pişirilir.
Kestaneleri bir süre bekletin ve suyunu süzün. Suyunu süzdüğünüz kestaneleri fırın tepsisine dizin. Fırını tüm bu işlemlerden önce 200 derecede ısıtın ve kestaneleri içine atın. Kestanelerin rengi değişene kadar fırında pişirin ve sonra afiyetle yiyebilirsiniz.
Kestanelerin kabuklarından en çıkıntılı noktaları etli kısımları kesmeden hafifçe çizin. İyice yıkadığınız kestaneleri su dolu bir kapta 2 saat kadar dinlendirin. Ardından sudan çıkarıp kurulayın ve yüksek ateşte köz tavasında pişirin. Çok soğumadan servis edebilirsiniz.
İlgili 43 soru bulundu
10 kadar suda bekletilmelerinin ardından fırın torbasına dizilir. Fırın torbası birkaç yerden delindikten sonra 200 derece fırında 30 ile 35 dakika kadar pişirilir. Fırın torbasında pişen kestaneler de oldukça lezzetli ve yumuşak olmaktadır. Fırın torbasında pişen kestaneler oldukça lezzetli ve pratik olmaktadır.
Kestanelerin enine uzun çizikler atın. İyice yıkadıktan sonra kurulamadan tavaya dizin. Tava ısındığında altını kısın ve tavanın kapağını kapatın. Kısık ateşte kestaneleri 10 dakika pişirin.
Kestane zaten hafif tatlı bir yapıda olsa da yine de biraz tuza ihtiyaç duyuyor ve bu tadını daha da ön plana çıkarıyor. Bu yüzden pişirmeden önce tuzlu su dolu kasede bekletmek gerekiyor. Hem de fırında içleri daha kolay pişiyor.
Bir diğer yöntem ise kestanelerinin içinin yumuşacık kalmasını sağlayan yöntemlerden biri. Bu yöntemde yine çizikler atılıyor, suyun içinde 10-15 dakika kadar bekleyen kestaneler fırın poşetinin içine konup 180 derecede 30 dakika kadar pişirin. Pişirmeden önce fırın poşetinin üzerine delikler açmayı da unutmayın.
Kestaneleri seçerken, renklerinin güzel olmasına ve sert olmalarına dikkat edilmelidir. Diğerlerinden daha koyu renkli ve kötü kokulu olanlar bozuktur. Kestaneyi bir bıçak yardımıyla yararak içini kontrol edebilirsiniz. Eğer iç kabuk yenilebilir durumdaysa tazedir.
Çizdiğiniz kestaneleri bir tencereye alın ve üstüne çıkacak kadar su koyduktan sonra ocağın altını açın ve 30 dakika kadar haşlayın. Kestaneler haşlandıktan sonra yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine kestaneleri alın ve önceden ısıtılmış 190 derece fırında kestaneleri 30 dakika kadar daha pişirin.
Suda bekletme işlemi 2 saat kadar sürmeli. Eğer suda bekletecek kadar vaktiniz yoksa kilo başına bir çay bardağı kadar su koyarak hemen tavaya da alabilirsiniz. Suda bekletme işlemi sayesinde içi daha yumuşak oluyor. Orta yükseklikteki ateşte yaklaşık 20 dakika pişirirseniz kestaneleriniz hazır olacaktır.
Kestane magnezyum, fosfor ve kalsiyum içeriği bakımından zengin bir mineral kaynağı olarak bilinir. İçeriğinde bulunan mineraller sayesinde kemik ve dişlerin gelişimini destekler. Kestane aynı zamanda zengin bir potasyum kaynağıdır. Bu sayede normal kan basıncının korunmasına katkıda bulunur.
Pası sobalarınız, fırınlarınız ya da diğer eşyalarınızdan şu yöntemle çıkarın: Ayçiçek yağını kızdırdıktan sonra pamuklu bezi içine batırın, eşyanın paslı kısmına hafifçe bastırın ve silmeye çalışın. Pas kolayca çıkacaktır..
Yarım kilo kestaneyi bıçak yardımı ile ortadan boylu boyunca çizin. Daha sonra orta boy derin bir tencere içine koyun. Üzerlerine çıkacak kadar su ve 2 adet kesme şeker ekleyin. 20-25 dakika haşlamaya bırakın. Kestanelerin kabukları kesik atılan yerden ayrılmaya başladığı zaman haşlanmış demektir.
Kestaneleri çizdikten sonra 1 saat tuzlu suda beklettikten sonra fırında pişirdiğimizde çok kolay ayrılıyormuş kabuklar.
Kestane pişirmek için fırını 190 dereceye getirmek lazımdır. Derecesini ayarladığınız fırın ısınınca kestaneleri koyabilirsiniz. Kestaneleri fırına koymadan önce çizmeyi unutmayın. Fırına giren kestaneleri ortalama 20 dakika pişirmeniz yeterlidir.
Öncelikle suda kestane haşlama için 500 gram kestaneyi güzelce yıkayın, üzerlerini çizin ve tencereye aktarın. Üzerini geçecek kadar su ekleyin ve arzuya göre kestanelerin daha tatlı ve lezzetli olması için bu aşamada 2 adet kesme şeker ilave edebilirsiniz.
çok sıcakken el yaktığı için soyulamayan kestane bir süre beklersek de soğuduğu için soyulmaz. kalın kabuğun altındaki ince kabuk kestaneye iyice yapışır.
Kış aylarında yoğun ilgi gören kestaneye karşı uyarı geldi. Özellikle Çin kestanesinin kalitesiz ve sağlıksız olduğu belirtilirken, "Tadı yok gibidir. Pişince kabuğundan ayrılmaz ve beyaz beyaz köpürdüğü de olur" denildi.
Ayrıca A vitamini kaynağı olan kestane günde 10 adet yenildiğinde kolay kilo verdirir ve uzun süre tok kalmaya da yardımcı olur.
Kestane ılıman iklimi seven bir ağaç türüdür. Bu nedenle de en verimli topraklar Ege Bölgesi'ndedir. Türkiye'nin en çok kestane veren bölgesi Ege'dir. Ege bölgesinde ise en fazla kestanenin üreten il ise Aydın ilidir.
Kestane kebabı yapılacak tava, teflon tava, çift taraflı tava, eski tip döküm ızgara veya tost makineleri kısık ateşte kızdırılır.
Kestane çiğ tüketildiğinde sindirim sorunlarına neden olabilecek bazı aktif maddeler içermektedir. Hazımsızlık veya gastrit gibi bağırsak sorunlarına neden olabilir. Kestanenin pişirilerek yenmesi gerekmektedir.
- Kestanelerin çürümüş olanlardan ayırmak için 2 veya 3 dakika kadar suyun içinde bekletiniz. - Çürümüş kestaneler su yüzüne çıkacağından su yüzünde olanları ayırıp çöpe atınız. - Küçük keskin bir bıçak yardımı ile boydan boya kesikler açınız. - Kestanenin iyi pişmesini istiyorsanız kesiğin az olmamasına dikkat ediniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri