Et suyuyla yapılan çorbalar denince akla pek de yoğurtlu çorbalar gelmez. Fakat terbiyeli, yoğurtlu veya salçalı her tür çorbaya et suyu çok yakışır. Şimdi de yoğurtlu şehriye çorbasını et suyu ile hazırlıyoruz. Mükemmel olan lezzeti için de sizleri mutfaklara davet edelim.
Çorbanın terbiyesi için; çukur bir kaba 4 yemek kaşığı yoğurt, 2 yemek kaşığı un ve 1 adet yumurta sarısı koyun. Tel çırpıcı yardımı ile iyice çırpın. Daha sonra kaynayan etin suyundan bir kepçe alıp, terbiyenin içine koyun. Kesilmemesi için hızlı bir şekilde karıştırıp, terbiyenin ılımasını sağlayın.
Mercimeği tencereye alıyoruz ,soğan patatesi küçük kesiyoruz, sonra tuz karabiber ilave edip et suyunu koyuyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz, kaynamaya başlayınca karıştırıyoruz, suyunu çekecektir su ilave edebilirsiniz,ben katı severim, 1 su bardağı da sıcak su ilave ettim, pişince rondo ile ezip servise hazır.
Et suyu ya da bulyon, kemiklerin, etlerin, balıkların veya sebzelerin kaynatılmasıyla elde edilen sudur. Bulyon adı, kaynama anlamına gelen "bouillir" kelimesinden türemiştir. Yalnız yenebilir, ancak en çok çorba, piatto, qarnir, gravy ve sos gibi başka yemekler hazırlamak için kullanılır.
Sıcak et suyu ve rendelenmiş sarımsağı ilave edip salçalar çözünene kadar karıştırıyoruz. Kaynayan salçalı suya arpa şehriyeleri boşaltıyoruz. Arpa şehriyeler yumuşayana kadar yaklaşık 10-12 dakika pişiriyoruz.
İlgili 30 soru bulundu
Et Suyu Çorbası Püf Noktaları Nelerdir? Et suyunu çözündükten sonra kullanın. Şehriyeleri tenceredeki su kaynadıktan sonra ekleyin. Terbiyenin pürüzsüz bir kıvamda olması için, malzemeleri iyice çırpmaya özen gösterin.
Et suyu ya da tavuk suyu ile de hazırlayabilirsiniz.
Et suyunu direkt yemeklere koyabileceğiniz gibi lezzeti biraz daha hafif olsun derseniz, yarı yarıya su ile karıştırarak da kullanabilirsiniz. Örneğin, beş su bardağı suyla hazırlayacağınız şehriye çorbasının sadece iki bardaklık kısmını et suyuna ayırabilirsiniz.
Et ve kemik suyu
Et suyu veya kemik suyunun lezzet arttırıcı rolü dışında pek fazla faydası bulunmamaktadır. Ancak kemik tek başına kalsiyum, magnezyum, fosfor kaynağıdır, et ise protein, demir, enerji, B grubu vitamin kaynağıdır. Ancak etteki ve kemikteki bu önemli besin ögeleri haşlanmaları ile suyu geçmez.
Kemik ve et sularının besin değeri yok
Oysaki kemik ve et suyunun besin değeri yoktur. Yemeklere lezzet verici olarak kullanılmaktadır. Doymuş yağ içeriğinin yüksek olması sebebi ile özellikle kalp, damar ve tansiyon hastalarının tüketmesi sakıncalıdır.
Genelde 1,5-2 litre civarında kemik suyu elde ediyorum. Onun da yarısıyla çorba yapıp yarısını donduruyorum.
2 su bardağı et suyu, 1/2 limon suyu, Tuz.
Et daha tercih edilir. Tavuk da olur ama. Dikkatli ol ama et atarsan daha tuzlu olur, tuz ayarını iyi yapman gerek.
Etimizi iri parçalar halinde tencereye koyalım ve 1 yemek kaşığı tereyağı ekleyerek kapağı kapalı kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim. Kısık ateş olması çok önemli !!! Et suyunu çekince üzerine 1 su bardağı sıcak su ekleyelim ve suyunu çekene kadar kapağı kapalı kısık ateşte pişirmeye devam edelim.
Et suyu özellikle büyüme çağındaki çocuklarının gelişimi için çok vitaminlidir. Yetişkinlerin kemik sağlığı ve sindirim sistemi üzerinde de büyük yararları vardır. Hafızayı güçlendiren ve salgın hastalıklara karşı vücudu koruyan et suyuyla yapılan çorbanın sık sık tüketilmesi uzman tavsiyeleri arasından yer alıyor.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Etin ilk suyu dökülür mü? Öncelikle haşlama etlerin kanı gitmesi için 1 saat soğuk suda bekletilmesi gerekir. Eğer bekletmeye süreniz yok ise tencereye etler koyulur. İçine defne yaprağı ve tane karabiber atılarak düdüklüde 15 dakika, normal tencerede 30 dakika haşlayıp suyu dökülür.
Et haşlama veya pişirme sırasında yapacağınız birkaç ufak dokunuş ile yumuşacık ve lezzetli etleriniz olacak. Haşladığınız bu etleri, sonrasında etini veya haşlama suyunu kullanarak yemeğinizi yapabileceksiniz.
Kemik suyu veya et suyu, mutfaklarda sıklıkla tercih edilen ve yemeklere lezzet veren bir besin.
Kemik suyunu doğrudan içebileceğiniz gibi yemeklerinizi lezzetlendirmek için de kullanabilirsiniz. Özellikle pilav ve çorbalar için inanılmaz bir lezzet vericidir. Bunun dışında herhangi bir yemeğe de kemik suyu ekleyebilirsiniz. Özellikle çok az suyla ya da susuz pişirilen sebze yemeklerine ayrı bir lezzet katacaktır.
6 aydan sonra bebeklerin ek besin ihtiyacıyla birlikte yoğurt veya sebze püreleri ile başlanmalıdır. Kemik suyu ve et tüketimi 7-8. ay civarı başlanması sindirim açıcısında da önemlidir. Bu dönem ek besin geçiş dönemlerinde çorbaların içine ilik kemik suyu katılabilir.
Bütün kemikleri ve etleri büyükçe bir tencereye doldurunuz. Önce suda yarım saat kadar bekletin ve kanlı suyunu dökün. Sonra filtre edilmiş suyu kemikleri örtecek kadar doldurunuz. Kaynamaya başlayınca üstündeki kef adı verilen tabakayı alınız.
Ev usulü domates çorbasını en pratik şekilde yapmak için un ve tereyağını kokusu çıkana kadar kısık ateşte kavurun.Rendelenmiş domatesi ekledikten sonra 5 dakika kadar pişirin. Üzerine sıcak et suyunu ilave edin.
Tenceredeki kavrulmuş unun üzerine domatesler ve salça konulup kavrulur. Et suyu, su ve tuz eklenip kaynayana kadar karıştırılır. Kaynadıktan sonra süt de eklenip kaynayana kadar karıştırılır ve pişirilir.
Patates ve havucumuzu küp küp küçük küçük doğrayıp, kaynar suya bırakıp haşlayalım. Et suyumuzu da ekleyelim. Bir yandan da yoğurt, yumurta sarısı ve undan çorbanın meyanesini hazırlayalım. Sebzelerimiz haşlanınca çorba harcımızı ekleyip, güzelce kaynatıp kıvam almasını sağlayalım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri