Jandarma Hizmetleri Sınıfı, Sahil Güvenlik Hizmetleri Sınıfı ve Yardımcı Hizmetler Sınıfı olmak üzere on iki sınıf belirlemiştir. Devlet memurlarına, yaptıkları hizmetler için gerekli bilgilere ve yetişme şartlarına uygun şekilde, sınıflar içinde en yüksek derecelere kadar ilerleme imkânı sağlamaktır.
Memur olarak çalışan kişiler, bağlı oldukları hizmet birimine göre sınıflara ayrılırlar. 657 Sayılı Devlet memurları Kanununa göre belirlenmiş 12 memur sınıfı bulunur. Memur sınıfları ise şu şekildedir: Sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetler sınıfı Teknik hizmetler sınıfı
Sınıflandırma: A) (Değişik: 31/7/1970 - 1327/2 md.) Devlet kamu hizmetleri görevlerini ve bu görevlerde çalışan Devlet memurlarını görevlerin gerektirdiği niteliklere ve mesleklere göre sınıflara ayırmaktır.
Konuyu açmak gerekirse, hizmetli, kaloriferci, bekçi, bahçıvan, aşçı vb gibi kadrolar Yardımcı Hizmetler Sınıfında görev yapan kadrolardır. Ancak, kadrolar itibariyle herhangibir görev tanımı yapılmadığından bir hizmetli aynı zamanda kaloriferci, bekçi, bahçıvan ve aşçıdır.
İlgili 38 soru bulundu
*YHS personeli memur tanımı kapsamına girmez
657 sayılı Kanunun hizmet sınıflarının yer aldığı Yardımcı hizmetler sınıfının tanımında ise memur tanımının kapsamına girmeyen hususlara yer verilmiştir. Hem bunlara memur deyip hem de bunların yaptıkları işleri farklı şekilde açıklamak kendi içerisinde tutarsızlıktır.
Derece, yardımcı hizmetlerdeki kadrolar da en fazla 5. Derece olarak belirlenmiştir.
Yardımcı sağlık personeli; acil bakım teknikeri, ambulans teknikeri, çevre sağlık teknisyeni, iş yeri hemşiresi ve sağlık memuru olarak görevlendirilir.
Mevcut kuruluş biçimine bakılmaksızın, Devlet ve diğer kamu tüzel kişilerince genel idare esaslarına göre yürütülen asli ve sürekli kamu hizmetlerini ifa ile görevlendirenler 657 sayılı Kanun'un uygulanmasında memur sayılır. sayılmaktadır.
Madde 4 - (Değişik madde: 30/05/1974-KHK-12; Değiştirilerek kabul: 15/05/1975 - 1897/1 md.) Kamu hizmetleri; memurlar, sözleşmeli personel, geçici personel ve işçiler eliyle gördürülür.
Kadro sınıflandırması, ABD'de XIX. yüzyılda siyasî partilerin her iktidara gelişlerinde kendi adamlarını, işe uygunluk aramadan ganimet «spoils» sistemine göre devlet hizmetine almalarının önüne geçmek ve liyâkat «merit» sistemini uygulayabilmek için geliştiril miş bir sistem olarak göze çarpmaktadır.
657 sayılı Kanunun 4/A maddesinde, “Mevcut kuruluş biçimine bakılmaksızın, Devlet ve diğer kamu tüzel kişiliklerince genel idare esaslarına göre yürütülen asli ve sürekli kamu hizmetlerini ifa ile görevlendirilenler, bu Kanunun uygulanmasında memur sayılır.
Buna göre 4. madde kapsamında kamu kurumlarında dört türlü istihdam şekli uygulanmaktadır. 4. maddenin b fıkrasında sözleşmeli personel düzenlenmiştir. 4 b sözleşmeli personel 657 yasada düzenlenmiştir.
4B sistemi eski adıyla Bağ-Kur sigortasıdır. Bu sisteme kayıtlı kişiler, kendi mesleğini icra eden yani bağımsız olarak çalışan kişilerdir. 4B sisteminine esnaf (iş yeri sahipleri), sanatkar veya serbest meslek grupları dahil olabilir.
Yukarıda izah ettiğimiz üzere 657 sayılı Kanun kapsamında ise 4/D statüsündedirler. Sonuç olarak sürekli işçiler; 657 sayılı Kanun kapsamında 4/D, 5510 sayılı Kanun kapsamında ise 4/A statüsündedirler.
Madde 4 - Sözleşme ile çalıştırılacak personelin; Bakanlığın belirleyeceği hizmetin gerektirdiği özel koşulların yanı sıra, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde belirtilen genel şartları ve ekli (1) sayılı cetvelde belirtilen nitelikleri taşıması zorunludur.
•4/D kapsamında çalışan işçiler hakkında 657 sayılı Kanun hükümleri uygulanmaz. Bu işçiler, 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerine tabidir.
Bu bağlamda Milli Eğitim Bakanlığı'nda, Bakanlar Kurulu Kararları kapsamında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına göre sözleşmeli öğretmenler istihdam edilmektedir.
-Emniyet Teşkilatı mensuplarının, 657 sayılı Kanunun l inci maddesinde “Emniyet Teşkilatı mensupları özel kanunları hükümlerine tabidir.” denilmiş ise de, emniyet mensuplarının giriş ve yükselebilecek derece ve kademeleri 657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinde yer aldığından intibaklarının 657 sayılı Kanuna göre ...
Yardımcı hizmetler sınıfı, kurumlarda her türlü yazı ve dosya dağıtmak ve toplamak, müracaat sahiplerini karşılamak ve yol göstermek; hizmet yerlerini temizleme, aydınlatma ve ısıtma işlerinde çalışmak veya basit iklim rasatlarını yapmak; ilaçlama yapmak veya yaptırmak veya tedavi kurumlarında hastaların ve ...
Sağlık hizmetleri, sağlık profesyonelleri ve ilgili sağlık kuruluşları tarafından verilmektedir. Doktorlar ve diğer sağlık çalışanları bu sağlık hizmetinin bir parçasıdır.
IV - EĞİTİM VE ÖĞRETİM HİZMETLERİ SINIFI: Bu sınıf, bu Kanun kapsamına giren kurumlarda eğitim ve öğretim vazifesiyle görevlendirilen öğretmenleri kapsar.
Bu nedenle yardımcı hizmetler sınıfında yer alan unvanlara aşağıda yer verilmiştir. Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca; Yardımcı Hizmetler Sınıfında sadece 1-4. dereceler arası olan personel için 600 puan ek gösterge gösterilmiştir.
Genel olarak, lise mezunları 13 üncü derecenin 3 üncü kademesinde, ön lisans mezunları 10 uncu derecenin 2 nci kademesinde, lisans mezunları ise 9 uncu derecenin 1 inci kademesinde memuriyet görevine başlar.
Ayrıca daha önce ek göstergeden yararlanmayan yardımcı hizmetler sınıfı da ek göstergeden faydalandırılarak tüm memurlara ilave 600 puan verilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri