Nabız; kalbin her atışta pompaladığı kanın, damarlar üzerine oluşturduğu basınçtır. Yetişkinlerde nabız sayısının 60-100 arasında olmasının ideal olduğunu belirten uzmanlar; düşük ya da yüksek nabzın hastalık habercisi olabileceğini bildirmektedir..
Kalbiniz dakikada 50-70 arasında atıyorsa çok iyi, 70-85 arasında atıyorsa normal nabız, 85 ve üzeri atıyorsa yüksek nabız olduğu söylenebilir. Şikâyetiniz olmasa bile dinlenme esnasına ara sıra nabzınızı ölçmeniz, olası farklılıkları anlayabilmeniz ve gerekli durumlarda hekime başvurmanız için önemlidir.
Oturma veya uzanma sırasında ve kalp atış hızı normalde 60 (dakikada atış) ile 100 (dakikada atış) arasındadır. Düzensiz bir nabızda dinlenirken bile nabzın çok yavaş veya çok hızlı attığı hissedilebilir. Nabzın düşük ya da yüksek olması hastalıkları da işaret edebileceği için doktor tarafından kontrol edilmelidir.
Bunun takibi yapılarak kontrolü sağlanması gerekir. Nabzınızda dakikada 100'ün üzerinde bir atış gerçekleşirse taşikardi adı verilen kalp çarpıntısı ortaya çıkar. Bu durum 60'ın altındaysa düşük kalp atışı olan bradikardi görülür ve duruma hızlı bir şekilde müdahale edilmelidir.
Tansiyon gibi düzenli olarak nabzınızı da ölçün
Ancak 50'nin altı kabul edilmez bir durumdur. Ancak 100'ün üzerindeki değer normal dışıdır.
İlgili 35 soru bulundu
1–10 yaş dönemi içerisinde ki çocuklarda 70–120 arası, 11–17 yaş arasındaki çocuk ve ergenlerde dakika içerisinde 60–100 arası, 17 yaş ve üstü genç ve yetişkinlerde dakika içerisinde 60–100 arası, Sporcularda 40–60 arası olması normal kabul edilir.
Kriz esnasında kişinin kalp atış hızı dakikada 150'ye ulaşabilir. Fakat kalp krizine verilen tepkiler hastadan hastaya değişiklik gösterebilir. Bazı hastalarda nabız değişmeyip sabit kalırken bazılarında ise normal değerden düşük olabilir.
Tüm etkenler göz önüne alındığında yetişkin kişilerde ortalama nabız, 10 dakikalık bir dinlenmeden sonra 60 ila 100 arasında olmalıdır. Bu değer çocuklarda 70-100 arasındadır. Kalp atış hızının bu değerler altında olması, nabız düşüklüğü ya da bradikardi olarak adlandırılır.
Yetişkin bir bireyde kalp atım hızı dakikada 60 ila 100 arasında olmalıdır. Eğer nabız sayısı 60'ın altına düşüyorsa bradikardi (kalbin yavaş atması) durumu söz konusudur. Bu hız 40'ın altına düşerse ya da 60'ın altında iken belirtilere yola açıyorsa tehlikelidir. Bradikardi mutlaka dikkatle takip edilmelidir.
Tüm bunlar dikkate alındığında bugün için kalp yetersizliği tedavisinde mortalite ve morbidite yararının yanısıra güvenliğin de kanıtlandığı tedavi hedefi aralığı olarak kalp hızının 60-70 atım/dk olarak belirlenmesinin uygun olacağı söylenebilir.
Örneğin; derin uyku sırasında kalp hızı dakikada 60'ın altına düşebilir veya fiziksel olarak aktif yetişkinlerde (ve sporcular) genellikle daha yavaş kalp hızına sahiptir.
Spor yapan bir yetişkinin nabzının 100'ün üzerinde olması beklenen ve normal bir durumdur. Yetişkinlerde dinlenim durumunda ölçülen nabız değerleri içi 60-100 aralığı normal kabul edilse de, düzenli antrenman yapan bir atletin nabzının 40-60 aralığında ölçülmesi normaldir.
Yanlış: Tansiyon ve kalp atış hızınız sıklıkla yükselip düşebilir; yani değişkendir. Örneğin, tehlikeyle karşı karşıya kaldığınızda kan basıncınız ve nabzınız aynı anda yukarı çıkabilir.
Tansiyon, kanın atardamar duvarlarına uyguladığı kuvvetin ölçümüdür. Nabız ise kalbinizin dakikadaki atış sayısıdır. Bu noktada nabız ve tansiyonun birbirinden farklı olduğunu ifade edebiliriz. İkisi arasında doğrudan bir ilişki yoktur.
Belirtiler arasında yorgunluk, baş dönmesi, nefes darlığı, bayılma hissi, göğüs ağrısı ve halsizlik yer alabilir. Bradikardi, yaşlanma, kalp hastalığı, bazı ilaç gruplarının yan etkisi olarak, metabolik bozukluk, elektriksel iletim sorunları veya sinüs düğümü sorunlarından kaynaklanabilir.
Bradikardi tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Kontrol altına alınmazsa bayılma nöbetleri kalp yetmezliği kalp krizi ve akabinde ani ölümlere neden olabilmektedir.
Kalp ritim bozukluğuna iyi gelen en önemli etkenler arasında egzersiz vardır. Her gün tempolu yürüyüş yapmak kalp sağlığı için oldukça faydalıdır. Bunun dışında lahana, ıspanak, roka ve pazı gibi yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesi kalbin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.
Günümüzde yüksek tansiyon ilacı olarak etki göstermesinin yanı sıra BELOK gibi beta bloker ilaçlar, istirahat nabız sayısını azaltıp, kalp kasının oksijen gereksinimini azalttığı için koroner arter hastalığı ve kalp yetmezlikli hastalarda yüksek tansiyon ilacı olarak tercih edilmektedir.
Yaşadıkları duyguyu “Kalbim ağzımdan çıkacak sanıyorum.” ya da “Kalbim patlayacak gibi, kalbimin atışını duyabiliyorum.” şeklinde ifade edebilirler. Normal şartlarda bir insanın nabzı dakikada 60 ile 100 arasında değişmektedir. Panik atak krizi geçiren bir insanın nabzı dakikada 200 civarında atmaktadır.
Kalp hareketlerini yavaşlatma konusunda etkili bir mineral olan potasyum, eksikliği durumunda kalp çarpıntısına neden olabilir. Potasyum içeren kayısı, muz, yoğurt, kavun, portakal, bezelye, tatlı patates, lima fasulyesi ve ıspanak gibi besinleri tüketerek potasyum seviyenizi yüksek tutmaya çalışın.
Yapılan kontrollerde sessiz kalp krizi tespiti yapılabilir. SESSİZ KALP KRİZİ NASIL ANLAŞILIR? Kalp krizi belirtileri arasında mide bulantısı ve kusma, ani soğuk ter basması, baş dönmesi, sıkıntılı genel durum, çabuk yorulma, nefes darlığı ve kalp ritim bozukluğu da yer almaktadır.
Kalp krizi ile sonuçlanabilecek 12 belirtiyi sıralayan Boztosun, “Göğüste sıkışma ve ağrı, bulantı, hazımsızlık, mide yanması ve ağrısı, kola yayılan ağrı, baş dönmesi, çabuk yorulma ve bitkinlik, horlama, terleme, bacaklarınız ayak ve bileklerin şişmesi, bitmeyen öksürük veya düzensiz kalp atışınız varsa vakit ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri