Bir tropik iklim bitkisi olan aloe vera ağacı, güneşi ve sert olmayan rüzgarı çok sever. Soğuktan kolay etkilenen bir yapısı olması sebebiyle 10 derecenin altındaki sıcaklıklarda iç mekanlarda tutulmalıdır.
Aloe vera için en uygun ortam, doğrudan güneş ışığı almayan mutfak pencereleri ve güneşli balkonlardır. Aloe vera günde 6-8 saat güneş aldığında daha verimli büyür. Donma ihtimali yoksa yaz aylarında bitkinizi dışarıya koyabilirsiniz. Ancak soğuk havalarda bitkiyi korunaklı bir yere almak gerekir.
Aloe vera bitkisi, güneş ışınlarından faydalanmayı çok sever. Bu nedenle bitkinin günde 6-8 saat ışık aldığından emin olmalısınız. Karanlığı sevmeyen bitkiye güneşin tüm ışınları da faydalı gelmez. Aloe vera bitkisi bakımı için pencere kenarı ve balkon gibi yarı gölgeli bir yer tercih edebilirsiniz.
Soğuk havalara karşı pek dayanıklı olmasa da -7 derecelere kadar yaşadığı biliniyor. Yine de ortam sıcaklığının en az 10-15 derecelerde olmasına dikkat etmek sağlıklı bir şekilde aloe vera yetiştirmek için önemli noktalardan biri sayılıyor.
Aloe vera bitkisi soğuk sevmez. Soğuk hava içerisinde yer alan özütü donarak bitkinin canlılığını yitirmesine neden olacaktır. Bu nedenle 7 derecenin altına düşen odalarda aloe vera yaşamaz.
İlgili 30 soru bulundu
Fazla sulandığında çürüyebilen bir bitkidir; düzenli sulamaya ihtiyaç duymaz. Peki, aloe vera kaç kez sulanır? Yaz aylarında haftada 1 kez sulamanız yeterli olacaktır. Kış aylarında ise ayda 2 kez yani 15 günde 1 defa olacak şekilde sulayabilirsiniz.
Dolayısıyla "Aloe vera kaç günde bir sulanır?" diye merak edenler için şunu söylemekte fayda vardır: Aloe vera neredeyse hiç suya ihtiyaç duymaz. Yani aloe verayı gereğinden fazla sulamak çürümesine yol açabilir. Yaz aylarında haftada 2 defa, kış aylarında ise haftada 1 kez sulamak yeterlidir.
Aloe vera canlandıran karışım nasıl yapılır? Aspirini güzelce ezip toz haline getirin ve üzerine kuru mayayı ilave edip karıştırın. Ardından son malzememiz olan suyu da ilave edin ve karıştırın. Elde ettiğiniz bu karışımı hiç vakit kaybetmeden aloe veralarınızın toprağına gezdirin.
Kış aylarında gübre kullanılması tavsiye edilmiyor.Nemli toprağın aksine daha kumlu ve kuru bir toprak yapısını seven aloe vera bitkisi için kaktüs karışımı kullanılıyor. Bu karışım sayesinde bitki daha hızlı bir şekilde büyüyor. Aloe veranın en verimli büyüme dönemi Nisan ve Eylül ayları arasında oluyor.
Toprağın sürekli nemli kalması bitkinin köklerinin çürümesine neden olabilir. Ayrıca, fazla su bitkinin yapraklarına zarar verebilir. Işık ve sıcaklık: Aloe vera bitkisi, doğrudan güneş ışığına maruz kalabileceği bir yerde bulunmalıdır. Ancak, aşırı sıcaklık bitkinin kurumasına neden olabilir.
Aloe vera güneşe maruz kaldıysa ve yapraklarında sararmalar oluştuysa, solan yaprakları derhal bitkiden uzaklaştırmanız gerekir. Bunun için budama makasını kullanabilirsiniz. Eğer bitkiniz yanlış sulama nedeniyle çürüdüyse ve bu çürümeler köklerdeyse, bitkinizi köklere zarar vermeden saksıdan çıkartın.
Aloe vera bitkisi olgunlaştıkça yavru verir. Bu yavrular, ana bitkiden ayrılarak ayrı bir bitki olarak yetiştirilebilir. Özellikle aloe veranın toprağını ya da saksısını değiştirecekseniz bu yöntemden faydalanabilirsiniz.
Aloe vera gece boyunca sürekli olarak oksijen salıyor, bu da onu ideal bir yatak odası bitkisi yapıyor. Daha çok Noel'le ilişkilendirilen sarmaşıkk aslında yatak odası bitkisi olmak için çok ideal.
Aloe vera yüze bir dizi muhteşem fayda sunar. Öncelikle, cildi nemlendirir ve kuru, tahriş olmuş bölgeleri hızla yatıştırır. Aynı zamanda sivilce ve akne izlerini azaltmaya yardımcı olabilir, ciltteki iltihaplanmayı hafifletir.
Aloe vera bitkisinden, en az 7-8 cm uzunluğunda bir sürgün veya yaprak kesilir. Kesilen parçanın, üzerinde fazla nem olmadığından emin olunarak, yara kısmının hava ile temas ederek iyileşmesi için 1-2 gün bekletilir. Köklendirme hormonu uygulanabilir, ancak zorunlu değildir.
Aloe Vera bitkinizi evizin gün boyunca en uzun süre güneş ışığı alan noktasına yerleştirin. Karanlık veya gölge alanlarda mutlu olmayacaktır. Sık ve fazla sulamaktan kaçının. Bir sukulent cinsi olduğunu aklınızdan çıkarmayın ve yazın 2 ila 3 haftada bir, kışın ise daha uzun aralıklarla sulayın.
Bu, esas olarak aloe vera kışın çiçek açar anlamına gelebilir ancak olan şey, çiçek tomurcuğunun kışın oluşması, yavaş büyümesi ve bir demet sarı çiçek şeklinde görünme zamanının ise ilkbahara denk gelmesidir.
Eğer aloe vera çiçeğini çok güneş alan yere bırakırsanız; bitkinin yapraklarında sararma meydana gelecektir. Çok fazla sulama yaptığınızı düşünüyorsanız; saksıyı havalandırıp toprağın kurumasını sağlayabilirsiniz. Bitkinin bazı yapraklarında böceklenme meydana gelirse, böcek öldüren bitki spreylerini kullanabilirsiniz.
Aloe vera yenilebilen bir bitkidir. Yine de hepsinin yenmeyeceğinden bahsetmek gerek. Yalnızca tüketim için yetiştirilen aloe vera bitkileri yenilebilir. Ev ortamında büyüyen aloe vera ise daha çok kişisel bakım için kullanılabilir.
Aloe Vera Yaprağı Zarar Vermeden Nasıl Kopartılmalı? Aloe veranın yaprağını zarar görmeden koparmak için kökten koparmak gerekmektedir. Yani aloe veranın yaprağını ortadan veya uçtan koparmayın. Çünkü kopan bir yaprak bozulacaktır.
Aloe vera bitkileri çiçek açan bitki türleridir. Her ne kadar yoğun çiçekler görülmese de, minik çiçekler açtığı görülmüştür. Kırmızı ve sarı renkte çiçekler açan bitkiler arasındadır. Açan çiçekler aloe vera bitkilerine yeşil dışında farklı renkler de verebiliyor.
Aloe vera ayrıca saç tellerini nemlendirir, onarır, güçlendirir ve parlaklık verir. Aloe vera jeli, güneşe ve kirliliğe karşı da saçları korur. Aloe vera jeli, saf haliyle veya diğer doğal yağlarla karıştırılarak saça uygulanabilir.
Evinizde çok kolay bir şekilde aloe vera yetiştirebilirsiniz. Bunun için toprak seçimine çok dikkat etmelisiniz. Aloe vera, humuslu ve organik madddeler açısından zengin topraklarda daha rahat yetişir.
Kestiğiniz bu yaprağı bir süre (birkaç gün kadar) bekletip kestiğiniz kısmın üzerinde zarımsı bir yapı oluşmasını bekleyin. Ardından bu yaprak parçasını uygun toprak ve saksıya tıpkı klasik aloe vera fidesini eker gibi ekin. Yaprağın üçte biri kadarının toprağın altında olduğundan emin olmanız yeterli.
10- Aloe vera güneşten korur mu? Aloe veranın cildi direkt olarak güneşten koruma özelliği yoktur. Bunun yerine her zaman güneş kremi kullanmayı tercih etmelisin. Aloe vera genellikle güneşten yanan cildin rahatlamasını ve nemlenmesini sağladığı için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri