İlkokulların birinci sınıflarına o yılın 31 Aralık tarihinde 72 ayını dolduran çocukların kaydı yapılır. Ancak çocuğun gelişim durumuna bağlı olarak okula erken başlaması veya kaydının ertelenmesi ile ilgili hususlar yönetmelikle düzenlenir. 'denilmektedir.
Okul müdürlükleri, yaşça kayıt hakkını elde eden çocuklardan 69, 70 ve 71 aylık olanları velisinin yazılı talebi bulunması halinde okul öncesi eğitime yönlendirir veya kayıtlarını bir yıl erteleyebilir. -72 aydan daha büyük çocuklar için okul kaydı zorunludur. Hiç bir surette erteletme hakları yoktur.
Okul müdürlükleri 69, 70 ve 71 aylık olanları ilkokula başlamaya hazır olmadıklarını belgeleyen sağlık raporu ile okul öncesi eğitime yönlendirebilir veya kayıtlarını bir yıl erteleyebilir.
Çocuğun okul eğitimine katılabilmesi için gerekli sosyal, duygusal, bilişsel, dil ve motor becerilerinin gelişimi 70 ayını doldurmayla birlikte tamamlanmaya başlar. Bu süreçte çocuklar arasında bir ay bile fark edebilmektedir.
2022 - 2023 Eğitim Öğretim Yılı Okula Başlama Yaşı Kayıtların Yapıldığı Yılın Eylül Ayı Sonu (30/09/2022) itibarıyla hesaplanır. 72 aydan daha büyük çocuklar her durumda 1.sınıfa kayıt yaptırmak zorundadır.
İlgili 38 soru bulundu
Türkiye'de adrese dayalı nüfus kayıt sisitemiyle bu yıl 66-72 ay arası 600 bin çocuk okula kaydedildi. Ailelerin, 60-66 ay arası çocukları okula göndemek istemezse dilekçe vermesi yeterli. Ancak, 66 aydan sonra çocuğunu okula göndermek istemeyen veli 'okula başlayamaz' raporu almak zorunda.
69 ayın karşılığı 5 yaş 9 ay. Yani artık 5 yaş 9 aylık çocuklar okula başlayacak.
Anayasamızın 222 Sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu'nun 3.maddesinde(Değişik:27/6/2019-7180/2 md.) '' Mecburi ilköğretim çağı, 6-14 yaş grubundaki çocukları kapsar. İlkokulların birinci sınıflarına o yılın 31 Aralık tarihinde 72 ayını dolduran çocukların kaydı yapılır.
Muhtarlıkça veya mülkî amirce yapılan tebliğe rağmen çocuğunu okula göndermeyen veli veya vasiye okul idaresince tespit edilen çocuğun okula devam etmediği beher gün için onbeş Türk Lirası idarî para cezası verilir.
Anaokuluna başlama yaşı 48-66 aydır. Peki anaokuluna başlama yaşı nasıl hesaplanmalıdır? Çocuğunuzun okula başlayacağı yılın Eylül ayı sonu itibarıyla 36 aylıktan itibaren 68 aylığa kadar olması durumunda çocuğunuz anaokuluna devam edebilir.
Karşılaştırmalı istatistikler üç grup ile gerçekleştirilmiştir: 1) Küçük Yaş Grubu (KYG=60-69 ay) ile Normal Yaş Grubunun (NYG=70-84 ay) 2) Beş yaş grubu (BYG=5 yaş 60-72 ay) ile Altı yaş grubunun (AYG=6 yaş 73-84 ay) ve 3) Yeni Küçük Yaş Grubu (YKG=60-66 ay) ile Eski Küçük Yaş Grubunun (EKG=69-72 ay) karşılaştırıldığı ...
Çocukların normal koşullarda kreşe başlaması için en ideal yaş 3-3,5'tur. Eğer çalışıyorsanız ya da çocuğunuza başka birinin bakmasını istemiyorsanız 2,5 yaşından sonra çocuğunuzu kreşe verebilirsiniz. 2-2,5 yaşında kreşe başlandığı durumlarda yarım günlük oyun grupları ile başlayıp süreyi yavaş yavaş uzatabilirsiniz.
Fakat, Türkiye'de 2012 yılında zorunlu okula başlama yaşı önce 66 aya düşürülmüş 2019-2010 Eğitim-Öğretim Yılı itibariyle 69 aya yükseltilmiştir. Buradan yola çıkılarak ülkemizde çocukların zorunlu eğitime Avrupa ülkelerine göre daha erken başladığı söylenebilir.
İlkokula başlamak için çocuğun 69 ayı tamamlaması yeterli. Ancak eğitimciler, kalem tutmada, derslere odaklanmada güçlük yaşanmaması için 72 ayda yani 6 yaşında birinci sınıfa başlanılmasını öneriyorlar.
Yapılan değişiklik ile ilköğretim çağı 6 - 13 yaş olarak değiştirilmiş ve Eylül ayı sonu itibarıyla 5 yaşını doldurmuş, 6 yaşına girmiş çocuklara ilköğretime başlama zorunluluğu getirilmiştir.
Velilerin; 66 aylıktan büyük olan çocuklarını ilkokula göndermek istememeleri durumunda, devlet ya da üniversite hastanelerine başvurmaları gerekiyor. Çocuk doktoru, çocuk psikiyatrı ya da nörologtan 'Fiziken okula başlamaya uygun değil' ya da 'Zihnen okula başlamaya uygun değil' raporunun alınması şart koşuluyor.
Eğitim, temel hak
Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) “Eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi” başlığı altında 112. maddede de “Kişinin eğitim ve öğretim hakkını kullanmasına engel olunması hâlinde, fail hakkında iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur” deniliyor.
Türkiye'de eğitim sistemi temel olarak ilköğretim, ortaöğretim ve lise eğitimi olarak 3 aşamaya ayrılır ve bu 12 yıllık süreç zorunlu eğitim kapsamındadır. İlköğretim ilk 4 yıldır ve 1., 2., 3., 4. sınıfları kapsar. Ortaöğretim , ikinci 4 yıldır ve 5., 6., 7., 8. sınıfları kapsar.
MEBİM 147´ye başvuran vatandaşlara 3 iş günü içinde cevap verilirken bugüne kadar gelen çağrıların yüzde 91´i bilgi edinme, yüzde 3,7´si talep, yüzde 1,8´i şikayet ve ihbar, yüzde 3,5´i de görüş-öneri başlıklarında oldu.
Okul öncesi eğitim alacak olan öğrencilerin velileri zorunlu eğitim 5 yaşa inecek mi sorusuna yanıt arıyor. Ülkemizde ana sınıfına başlama yaşı çocuğun doğum yılına göre kademeli olarak değişiyor ve zorunlu olmadığı için sadece isteyen veliler çocuklarını anaokuluna gönderiyor.
Buna göre, öğrencinin yaptığı devamsızlıklar gün be gün takip edilecek. Çocuğunu okula bilinçli olarak göndermeyen veliler hakkında yasal süreç başlatılacak, aileler ikaz edilecek. Uyarılar dikkate alınmazsa, devlet veliye dava açarak okula gönderilmeyen çocuğun velayetini alacak.
4 Yaş Gelişim Özellikleri 37 - 48 Ay. Sevgili anne-babalar, bu yaş grubunun en önemli özelliği meraktır.
Anaokulu ve uygulama sınıflarına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 36 ayını tamamlayan ve 68 ayını doldurmayan çocukların kaydı yapılır.
Çocuğun okul eğitimine katılabilmesi için gerekli sosyal, duygusal, bilişsel, dil ve motor becerilerinin gelişimi 6 yaştan(72 ay) önce tamamlanmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri