696 Sayılı KHK ile Belediyelerin İştirak şirketlerine aktarılan işçiler, 657-4D Kadrolu İşçi statüsüne geçirilmeleri Hem iş barışını sağlayacak, hem de çalışanlar arasındaki adaletsizliğin giderilmesi sağlanmış olacaktır. 696 KHK kamu kurumlarında çalışan taşeron işçilere 4d Daimi işçi kadrosu verildi.
Taşerona kadro tarihi KHK ile belli oldu Resmi Gazete'de yayımlanan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile yapılan taşeronda kadro düzenlemesi ile işçilerin sürekli kadroya geçişinin 90 gün içerisinde tamamlanması hedeflendiği açıklandı.
Genel Başkanımız Arslan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile 30 Kasım 2022 tarihinde yaptığı görüşme sonrası, 696 sayılı KHK ile kadrolu işçi statüsünde çalışanları gelir kaybına uğratan zorunlu emeklilik uygulamasının kaldırılacağı müjdesini vermişti.
Şirketinizde 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında işçi statüsünde istihdam edilen personelin yıllık izinleri ve kıdem tazminatlarına ilişkin ilgi yazı ve ekleri incelenmiştir.
Öte yandan prim ve sigortalılık süresini tamamlayan herkes emekli olabilecek. 696 sayılı KHK ile kadroya geçirilen işçilerimiz için öngörülen, zorunlu emekliliğin feshine ilişkin hükümler, ilgili kanun yürürlüğe girdikten sonra yasalaşacaktır. Böylece, iş sözleşmesinin devamı işçilerimizin iradesine bırakılmıştır.
İlgili 21 soru bulundu
Bu sebeple 696 sayılı KHK'nın mahalli idarelerde 01 Temmuz 2020 tarihinde geçerliliğinin bitmiş olması gibi, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında da 01 Kasım 2020 tarihinde bitmesi ve 6356 sayılı kanunun öngördüğü hukuki süreçlerin devam ettirilmesi esastır.
Emeklilik hakkını kazanan tüm çalışanlara hayırlı olsun. Aynı kanunla 696 sayılı KHK ile kadroya geçenlerin zorunlu emekliliği de kaldırıldı. Sendikamızın uzun zamandır mücadele verdiği ve gündemden hiç düşürmediği düzenleme başta üyelerimiz olmak üzere tüm işçilerimize hayırlı olsun.
4 Aralık 2017 tarihi itibariyle fiilen çalışan taşeron işçiler kapsamda olacak. Bununla birlikte 4 Aralık 2017 tarihi itibariyle, doğum izni ve hastalık izninde bulunan işçiler ile askerde olan erkek işçilerde kapsama dâhil edilecek.
Sonuç olarak; Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı bu yazı ile 696 KHK ile kadroya geçen işçilerin başka kamu kurum ve kuruluşlarında geçici olarak görevlendirilemeyeceğine karar vermiştir.
696 sayılı KHK ile yapılan bu değişiklikler daha sonra TBMM tarafından aynen kabul edilerek 7079 sayılı “Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanun”28 kapsamında kanuni düzenleme haline getirilmiştir.
696 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile pek çok alanda düzenlenme yapılmasına rağmen, kamuoyunda daha ziyade alt işveren işçilerinin kadroya geçirilmesine ilişkin Kanun Hükmünde Kararname olarak tanınmıştır.
Sürekli işçi kadrosu 4D'li işçi olarak tanımlanır ve yapılan iş sözleşmeleri belirlenmiş bir süreyi kapsamaz. Kamu işçileri olarak da kabul edilirler. Geçici süre ile çalışabilecekleri gibi sürekli işçi olarak da çalışabilirler. 4D'li işçiler beli pozisyonlara göre kamu alanında kadrolu olarak da kabul edilebilir.
696 Sayılı KHK ile 4 D kadrosunda istihdam edilen iş alınır.
696 sayılı KHK ile kadroya geçen çalışanlara tayin hakkı verilmemektedir. Bu durum, işçilerin yaşamak zorunda oldukları il ve işyerlerine geçememelerine, sosyal bağlarının zedelenmesine hatta aile birliklerinin bozulmasına neden olmaktadır.
Değişiklikle birlikte kamuda iki işçi statüsü ortaya çıkmıştır. Birinci işçi statüsü sürekli işçi kadrolarında belirsiz süreli iş sözleşmeleriyle çalıştırılan sürekli işçilerden oluşmuştur. İkinci işçi statüsü ise bu madde içerisine alınan geçici işçilerdir.
Belediye ve belediye şirketlerinde artık personel çalıştırılmasına ilişkin hizmet alımı yapılamayacak. Kamu kurum ve kuruluşlarında personel çalıştırılmasına dair hizmet alımları çerçevesinde 4.12.2017 tarihi itibariyle çalışanlar KHK kapsamına alınmıştır.
Sonuç olarak sürekli işçiler; 657 sayılı Kanun kapsamında 4/D, 5510 sayılı Kanun kapsamında ise 4/A statüsündedirler.
696/KHK'lı isçilerin kadroları için çakılı kadro diyebiliriz. Eğitim, eş, özür veya sağlık gibi herhangi bir nedenle tayin, terfi yada görevde yükselme hakkına da sahip değillerdir.
Sürekli İşçi Kadrosu (4/D) Nedir? (4/D) ifadesi 657 sayılı Kanunun “İstihdam Şekilleri” başlıklı 4'ncü maddesinin (d) bendinden gelmektedir. •4/D kapsamında çalışan işçiler hakkında 657 sayılı Kanun hükümleri uygulanmaz. Bu işçiler, 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerine tabidir.
Yaklaşık 600 bin sözleşmeli personelin kadroya geçmesi bekleniyor. Mahalli idareler dahil 3 yılı dolmuş olan sözleşmeli çalışanlar bir yıllığına aday memurluğuna geçirilecek. Kurumsal sözleşmeli personel ve mahalli idarelerde görev yapan yaklaşık 197 bin sözleşmeli personel süre aranmadan kadroya geçirilecek.
KİT'LER TAŞERON İŞÇİ UYGULAMASINA GİRİYOR MU? TCDD, Elektrik Üretim A.Ş., Türkiye Kömür İşletmeleri, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE), DHMİ, gibi kurumlar KİT'lere örnektir. KİT'lerde sözleşmeli memur olarak çalışılabilir, yani KİT'lerde çalışanlar 657'li bir memur gibi haklara sahiptir.
Bir devlet kurumunda taşeron adı altında çalıştırılan ya da sonradan İŞKUR (İş ve İşçi Bulma Kurumu) aracılığı ile çalıştırılmış olan işçiler de 4D kapsamına dahil edilmiştir. 2018 yılından itibaren taşeronluktan kadroya geçen tüm çalışanlar 4D işçi olarak anılır.
7333 sayılı Kanunun 23 üncü maddesiyle 31 Temmuz 2021 tarihi ile 1 yıl uzatılan 375 sayılı KHK geçici 35. maddesi 2018-2022 yılları arasında gerçekleşen kamu görevinden ihraçlara ilişkin düzenlenmiş olup, 1 Ağustos 2022 tarihi itibariyle yürürlüğü sona ermiştir.
EYT düzenlemesiyle birlikte 696 sayılı KHK ile taşerondan kadroya geçirilen kamu işçilerinin zorunlu emekliliği kaldırılmış olup, emeklilik hakkını kazanmış olanlar bu tarihten itibaren kurumları tarafından emeklilik nedeniyle işten çıkarılamayacaklar.
EYT Yasası'nın ana hatları
Prim gün sayısını ve çalışma süresini dolduranlar emeklilik hakkı elde edecek. Yasa kapsamında taşerondan kadroya geçen işçiler için zorunlu emeklilik de kaldırılacak. İşverenlere ise kıdem tazminatı için kredi desteği verilecek. İşverene yüzde 5 sosyal güvenlik destek primi sağlanacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri