İstiare sanatının bir diğer çeşidi de kapalı istiaredir. Açık istiarenin aksine kapalı istiarede benzetmenin "yalnızca benzeyen" yani zayıf öğesi kullanılır. Fakat burada önemli olan nokta kapalı istiarede benzetme anlamının kaybolmasını engellemek için benzetme yönünün de söylendiğini bilmektir.
Örneğin ''Gündüzüm gece oldu'' cümlesinde umut gündüze, umutsuzluk ise geceye benzetilmiştir. Ancak sadece kendisine benzetilen öge kullanıldığı için açık istiare yapılmıştır. Kapalı istiarelerde ise teşbih sanatının zayıf ögesi, yani ''benzeyen'' bulunur.
Açık İstiare (İstiareyi Musarraha)
Sadece kendisine benzetilenle (müşebbehu bih-müstearı minh) yapılan istiaredir. Bir sözcüğün yerine benzetme amacı güderek başka bir sözcük kullanmaya denir.
Teşbih sanatının iki temel unsurundan birini kullanarak yapılan söz sanatına istiare denir. Şu halde istiare, benzerliğe dayalı bir söz sanatıdır. “Yuvayı yapan dişi kuştur.”
Sözlükte “hayırlı olanı isteme” anlamına gelen istihâre, terim olarak “bir iş veya davranışta Allah katında hayırlı olanı kılınan nâfile bir namaz ve dua ile talep etme” mânasında kullanılır.
İlgili 22 soru bulundu
İstihâre, bir kimsenin yapmak istediği bir şeyin kendisi için hayırlı olup olmayacağı konusunda bir işarete kavuşmak maksadıyla yatmadan önce iki rek'at namaz kılarak Allah'a dua etmesidir.
Rüyada görülen renklerin yol gösterici olduğuna inanılır. Eğer rüyada beyaz ve yeşil renkleri görülüyorsa, bu hayra alamettir. Siyah ve kırmızı ise şeytanın vesveselerini ve şerrini simgeler. Birçok kaynağa göre istihare namazının 7 gün üst üste kılınması gerekmektedir.
a- Müstear minh (kendisine benzetilen). Yukarıdaki misalde insan; b- Müstear leh (benzetilen).
Tesbih İstiharesi Usulleri
İmamede Adem çıkarsa, dilek ve istek hayra yorulur. Bir diğer istihare, tesbih alınır ve üç kez salavat getirilir. Sonra tesbihten bir kısmı tutulur ve taneler ikişer ikişer çekilir. Sona bir tane kalırsa, kişi niyet ettiği şeyi yapar.
Herhangi bir sözcüğü kendi anlamı dışında kullanmak suretiyle, bir duruma benzediği başka bir varlığın yerine kullanma sanatı istiare olarak bilinir. Diğer ismi ile beraber eğreltileme olarak ifade edilir.
Beyân ilminde iki veya daha fazla şeyin bir vasıfta ortak olduğunu ifade eden terim. Bir ilgi ve karîne ile gerçek anlamı dışında kullanılan kelime veya terkibi ifade eden belâgat terimi.
Eğretileme de kendi içinde ikiye ayrılmaktadır. Eğer sadece kendisine benzetilen sözcük kullanılırsa buna açık eğretileme ya da açık istiare denir. Eğretileme de sadece benzeyen sözcük kullanılırsa o vakit buna da kapalı eğretileme ya da kapalı istiare denir.
Rekat Kılınışı
"Allahu Ekber" denilerek İftitah Tekbiri alınır ve namaza başlanır. Subhaneke okunur.
İstihare duası, namaz esnasında edilen bir dua değildir. Dua, namaz bittikten sonra eller semaya açılarak edilir. ''Allâhumme innî estehîruke bi-ilmike ve estakdiruke bikudratike ve es'eluke min fadlike'l-azîm. Feinneke takdiru velâ ekdiru ve ta'lemu vela â'lemu ve ente allâmu'l-ğuyûb.
Sözlükte “hayırlı olanı isteme” anlamına gelen İstihâre, bir kimsenin yapmak istediği bir şeyin kendisi için hayırlı olup-olmayacağı konusunda bir işarete kavuşmak maksadıyla yatmadan önce iki rekât namaz kılarak Allah'a dua etmesidir.
Mucmel Teşbih : Benzetme yönünün bulunmadığı teşbihtir. Örnek: “Sen aslan gibisin!.” gibisin." Bu örnekte benzetme yönünün bulunması itibariyle “mufassal” edatın bulunması yönüyle de "mursel”dir.
Tespihin 11, 33 ve 99 taneli olanları Müslümanlar, 33 ve 59 taneli olanları Hristiyanlar ve 108 taneli olanı Budistler tarafından kullanılır.
Benzetme, zayıf olan bir varlığı güçlü olan bir varlığa herhangi bir yönüyle benzetilmesidir. Bu sanat anlatıma kuvvet katmak ya da anlatılan özelliğin daha fazla olduğunu belirtmek için kullanılır. Benzetmenin dört temel ögesi vardır; benzeyen, benzetilen, benzetme yönü, benzetme edatı.
Klasik kabulde beyân ilminin; teşbih, mecaz ve kinaye olmak üzere üç temel konusu bulunmakta ve söz sanatları bu konuların altında ele alınmaktadır. Beyân ilmi içerisinde mütalaa edilen söz sanatları, ekseriyetle, anlamına çıkarım yoluyla ulaşılan ifade biçimleridir.
Bir metnin veya şiirin sanatsal özelliklerini incelemek için, kullanılan edebi sanatlara bakmak yeterlidir. Edebi sanatları, genel olarak 3 grupta inceleyebiliriz: mecaza dayalı sanatlar, anlama dayalı sanatlar ve söze dayalı sanatlar.
İstihare usulüne uygun olarak ve istihare edilecek mubah konularda yapıldıysa olumsuz çıkarsa o işten sarfı nazar etmeniz uygundur. Rüyaya yatmak, ya da başkasının sizin adınıza rüyaya yatması istişare bağlamında mütalaa edilebilir. Ama istihare sünnetinde yeri yoktur.
Namaz kılındıktan sonra istihare duası okunur ve ardından kıbleye doğru bir şekilde yatılır. Rüyada beyaz veya yeşil renkler görünürse o işin kişiye hayırlı olacağı, siyah ve kırmızı renkler görülürse işin şer olduğu anlamına gelmektedir. Şer olandan kaçınmak gereklidir.
İstihare namazının kılınmadığı bazı durumların varlığı söz konusudur. Bunlar; ibadet ve iyilik yaparak sevap işlemek gibi hayırlı olan, haram ve günah işlemek gibi kötü olduğu kesin olarak bilinen şeyler için istihâre namazı kılınmaz.
İhtiyaç varsa konuşulabilir. Aslında her zaman, yatsı namazını kıldıktan sonra, ihtiyaç olmadıkça konuşmamak müstehabdır, iyi olur. İstihareden sonra, abdestli olarak, kıbleye dönüp yatılır. Rüya görse de, görmese de, 7 gün istihareye devam edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri