Bebeğinizi 8. ayda salatalıkla tanıştırabilirsiniz. Bizler için sorun olmasa da bazı anneler salatalığın bebeklerine gaz yaptığını söylüyorlar. Siz de minik gurmenize salatalık verince gaz yapıp yapmadığına dikkat edin.
Kendini beslemeyi seven bir bebeğin eline vereceğimiz gıdalar mutlaka buharda haşlanıp yumuşamış olmalı. Haşlanmış elma ve havuç bu dönem için idealken salatalık, tatlı yeşilbiber kesinlikle vermemeliyiz.
7. Ay. Bebek 7 aylık iken yeşil fasulye, brokoli, bezelye, karnabahar, bamya, enginar, pırasa, ıspanak, semizotu, kereviz, domates, salatalık, soğan, sarımsak gibi sebzeler püre halinde verilmelidir.
Bebeğe ilk olarak patates, havuç, kabak ya da bal kabağı verilmesi önerilir. Meyve olarak ise elma, muz, kayısı ya da avokado verilebilir. 7 aylıktan sonra sebze olarak fasulye, bezelye, lahana, pancar, domates, salatalık ya da biber, meyve olarak ise üzüm, portakal, ayva, kiraz ya da kavun verilebilir.
7 aylık bebek neler yiyebilir? Patates, havuç, bezelye, iki kez çekilmiş kuzu kıyması, pekmez, tuzsuz lor peyniri, yumurta sarısı, turunçgiller ve çilek dışındaki meyveler, kabak, ev yoğurdu gibi besinleri tüketebilir.
İlgili 24 soru bulundu
İyi pişmiş ve ince dilimlere ayrılmış et, tavuk, yumuşak peynir, haşlanmış havuç, brokoli gibi yiyecekleri tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra ekmeği parçalara ayırarak vermenizde fayda var. Sebze köftesi, balık köftesi, mücver, balık filetosu hatta makarna da bebeklerin sevdiği besleyici parmak yiyeceklerdendir.
Salatalığın kabuğunu siz güvenle tüketebilirsiniz. İyice yıkadıktan sonra tabii ki. Ancak bebeklerin sindirim sistemi için biraz kalın olabiliyor. Bebeğinize salatalık vermeden önce kabuğunu soymanızda fayda var.
Zeytin, salatalık, biber, bezelye ve taze fasulye sekizinci aydan itibaren bebeklere yedirilebilir. Semizotu, ıspanak, kereviz, bamya, pazı, maydanoz, dereotu, lahana gibi sebzelerin ise dokuzuncu aydan itibaren bebeklere verilmesi önerilmektedir.
Çeşitli sağlık sorunlarının tedavi sürecine olumlu katkı sağlar. Aynı zamanda hamile ya da emziren anneler tarafından da sıklıkla tüketilir. Hamilelikte salatalığın bebeğe faydaları sayesinde sürecin rahat atlatılmasına yardımcı olur. Anne ve bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirebilir.
Salatalıkları alacalı soyup rendenin kalın tarafı ile rendeliyoruz veya ince ince çintikleyerek doğruyoruz . Haşlanan patatesleri soyup patates ezici ile veya rende püre haline getiriyoruz. Son olarak,salatalık patates püresi,diğer tüm malzemeyi güzelce karıştırıp,servis tabağına alıyoruz.
Uzmanlara göre 7. aydan itibaren bebeklerin gece beslenmesine ihtiyaçları yoktur. Uzman çocuk psikologları ve uyku eğitimciler eğer bebeğiniz prematüre değil ya da gelişim geriliği yaşamıyor ise genellikle 6-8 ay arası uyku eğitimini ve 7-9 ay arası da gece beslenmesini kesmeyi öneriyorlar.
İçerisinde yüksek oranda bulun K vitamini sayesinde salatalık kemik sağlına iyi gelen besinlerden. Kemikleri güçlendirirken kanın pıhtılaşmasını sağlayan salatalık bu faydası nedeniyle çocuklar tarafından tüketilmelidir. Ayrıca salatalığın regl döneminde de tüketilmesi kadın sağlığı için oldukça faydalı olacaktır.
Kuruyemişlere genellikle 12 ay ile 36 ay arasında başlanması tavsiye edilir.
BLW yönteminde özellikle 6 ay-1 yaş döneminde asla ÇİĞ ve SERT besinler verilmez. Örnek: Diş kaşısın diye havuç, taze soğan veya salatalık vermeyin çok tehlikelidir. Salatalık en erken 8. Ayda ve çekirdekli yumuşak kısmı verilir.
Karpuz, temmuz ve ağustos başta olmak üzere yaz aylarında tüketilen likopen ve beta- karotenden zengin bir meyvedir. Karpuz bebeklere 8. aydan itibaren verilebilir. Karpuzun 100 gramı için besin değerleri şu şekildedir.
Salatalık Alerjisinde Tedavi
Salatalık kanarya otu ile akraba olduğu için kanarya otuna alerjisi olan kişilerin salatalıklara reaksiyon gösterme riski daha yüksektir. Ayrıca lateks alerjisi ile yakından ilişkilidir, bu nedenle latekse alerjisi olan kişilere salatalık yemekten kaçınmaları önerilebilir.
Annenin tükettiği besinlerin gaz yapıcı özelliklerin bebeğe geçmesinden kaynaklanır. Salatalık da bazı zamanlarda gaz oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle dikkatli yemek gerekir. Özellikle de fazla salatalık tüketimi, emziren annelerde ve bebeklerde şişkinlik ve gaz oluşumuna neden olabilir.
8 aylık bir bebek ne kadar yemeli? Bebeğiniz 8 aylık olunca günde 3 ana öğün beslenmesi gerekir. Ana öğünün yanı sıra 1-3 ara öğün de olması gerekir. Bebeğinizi 3-4 saatte bir beslemeniz gerekir.
Salatalık yaza girmeden hemen önce yetişir. Yetişen bu salatalıklar Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında ise hasara alınır. Yani salatalık yaz aylarında yetişen bir sebzedir.
Bebeğinizin beslenmesinde kırmızı et ve beyaz et, 7. aydan itibaren tüketilirken cıva oranı yüksek olmayan deniz ürünleri, 8. aydan itibaren tüketilebilir. Bakliyatlar: Bezelye, fasulye, mercimek, yer fıstığı ve soya fasulyesi iyi birer protein ve demir kaynağıdır.
Soğan çiğ tüketildiğinde gaz yapabilir. Bu nedenle 8.ayda ilk olarak pişirlmiş soğan ilerleyen aylarda ise çiğ soğan vermeniz daha güvenli olacaktır. Soğan bebeklere 8. aydan itibaren verilebilir.
Meyve Püresi: 6-9 aylık bebeklerin kahvaltısına meyve püreleri eklemek, vitamin ve lif alımını artırabilir. Muz, armut, elma gibi yumuşak meyveleri püre haline getirerek bebeğinize verebilirsiniz. Yoğurt: Yoğurt, bebekler için sağlıklı bir kahvaltı seçeneğidir.
Başlangıçta günde tek öğün şeklinde ek besin verilmelidir. Doğal ve taze gıdalar tercih edilmelidir. Konserve ya da dondurulmuş gıdalardan uzak durulmalıdır. Ek gıdaya ilk başlandığında havuç, kabak, patates, elma, armut, muz gibi mevsime özgü sebze ve meyvelerin püreleri ya da yoğurt verilebilir.
Bebekler 5 aylıkken de anne sütüyle beslenmelidir. 5. ayın sonlarına doğru muz, elma gibi meyve püreleri ile ek gıda denemelerine başlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri