Köfte baharatı olarak bilinen yedi türlü baharat, aslında birçok yemeğin gizli kahramandır. Et sote, tavuklu sebzeli türlü, ciğer ezme, kâğıt kebabı, sini kebabı veya çiğköfte gibi birçok yemekte kullanılan yedi baharat, acuka yapımında ve kahvaltılık olarak da kullanılır.
Çiğ köfte,dolma,tarhana,çorba ve yemeklerde kullanabileceğiniz bu karışık baharatın içerisinde; Kekik, kimyon, pul biber, toz biber, nane, çemen ve sumak bulunmaktadır.
Ürün, birbirinden faydalı ve farklı aromalara sahip yedi baharat çeşidinin bir paket içerisinde toplanması ile üretilmektedir. Kahvaltılarımızda yumurtanın veya zeytinin içine ekleyeceğimiz Aşdoy baharatları ile kahvaltı sofrasını bir ziyafet sofrasına dönüştürebilirsiniz.
İçerisinde; Nane, Çemen, Kekik, Toz biber, Poy, Sumak, Kişniş ve Pul biber bulunan Yedi Türlü, köfte baharatı olarak da bilinir.
Bu karışımın farklı versiyonları da bulunur. Muskat, kimyon, yenibahar, karabiber, karanfil, tarçın ya da kişnişten oluşan yedi türlü baharat ya da kişniş, kekik, kimyon, yenibahar, kırmızı tatlı toz biber, acı toz biber veya nane şeklinde karışımlar da tercih edilebilir.
İlgili 34 soru bulundu
Taze baharatları (kekik, nane, maydanoz gibi) yemekleri servis etmeden hemen önce kullanmak gerekir. Bunun yanı sıra hazır baharat karışımlarını ve çeşnileri de, pratik bir şekilde yemeğinize ekleyebilirsiniz.
Kekik, nane, karabiber, kimyon, kişniş, yenibahar, beştürlü, siyah pul biber (istediğiniz tüm baharatları damak zevkinize göre bırakabilirsiniz)
Yıllarca sadece Safranbolu'da yetiştiği bilinen safran, artık farklı projelerle birçok ilde yetiştiriliyor. Üreticiler, elinde ürün kalmadığını söylüyor. Safranın getirisi iyi hem de ek bir bakımı yok.
Bunların dışında kişniş, maydanoz, yenibahar ve karabiber de hem tavuğa hem de balığa çok yakışan baharatlardandır.
Özellikle kahvaltılarda sıcak köy ekmeğinin üzerine tereyağ sürüp biraz da poy eklenip yenir. Mis gibi kokusu çeşitli yemeklerde kullanılmasının başlıca sebebidir diyebiliriz. Tarhana çorbasına, bulgur pilavına, etlere, tavuk soteye, menemene, hamur kızartmalarına inanılmaz yakışır.
Ekmek üzerine sepeleyerek ya da zeytinyağına bandırılmış ekmeğin bu kez de pepnuta bandırılması şeklinde yenebilecek nefis kahvaltılık.
1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı acı toz kırmızı biber 1 tatlı kaşığı kimyon 1 çay kaşığın ucu ile karabiber Yapılışı: Susam teflon tavada kavrulur soğumaya bırakılır.Soğuyan susam rondo içine konulur tuz ve bütün baharatlar eklenir.Rondo çalıştırılır susam iyice ufalanınca kahvaltılık poy hazırlanmış olur.Poyu ...
Nane: En yüksek antioksidan gücüne sahip bir baharattır. Hazımsızlığın, mide bulantısının ve midedeki gazın azalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda stres giderici özelliği de vardır. Tarçın: Tarçının, yemek yedikten sonra kan akışına giren glikoz seviyesini düşürdüğü, sindirim enzimlerini artırır.
Genellikle pirinçli tariflerde; pilav, iç pilav, dolma içi gibi tariflerde kullanılır. Sulu et yemeklerinde, köftelerde, hamburgerlerde kullanıldığında bambaşka bir aroma verir. Kırmızı ve beyaz ete de oldukça yakışır şefim. Kokusuyla mest eden yenibahar, zeytinyağlılarda ve çorbalarda da çokça kullanılır.
Kimyon: Gaz ve hazımsızlık şikâyetlerine iyi gelir. Karabiber: Ateş düşürücü, spazm giderici, antioksidan ve idrar söktürücüdür. Kişniş: Antimikrobiyaldir, mikrop öldürür. Zerdeçal: Karaciğeri toksinlerden arındırır, zihni güçlendirir.
Patates: Fesleğen, karaman kimyonu, Frenk soğanı, dereotu, maydanoz, kekik.
2 çay kaşığı dolusu kekik. 2 çay kaşığı dolusu köri. Yarım çay kaşığı kimyon. Çay kaşığının ucuyla karabiber.
Orta boy çukur bir kaba 1 yemek kaşığı yoğurt, 1 yemek kaşığı domates salçası, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı kekik, yarım çay kaşığı karabiber, 1 diş rendelenmiş sarımsak, damak tadınıza göre tuz, az miktar köri ve kimyon koyun. Hazırladığınız sosu iyice karıştırıp, içine doğradığınız tavuk etlerini ekleyin.
Mesir macunu, 41 çeşit baharat ve şifalı ottan oluşan bir macun çeşididir. İlk olarak 1522 yılında Yavuz Sultan Selim'in eşi Ayşe Hafsa Sultan hastalanınca dönemin ünlü ve başarılı hekimi Merkez Efendi tarafından kullanıldığı söylenmektedir.
Safran 2022 yılı itibari ile dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinmektedir. Bu yıl Orjinal Safranbolu Safran Baharatının kilogram fiyatı yaklaşık 100 Bin Tl dir. 1 kg safran baharatı elde edebilmek için 80.000 ile 140.000 adet çiçek toplanması gerekmektedir.
Yemekten yükselen buharın ve ocağın üzerindeki sıcak havanın 1-2 saniyeliğine bile olsa baharatlar ile temas etmesi, genel kavanozun bozulmasına sebep olacaktır. Bu şekilde kullanmak yerine kullanacağınız baharatın bulunduğu kavanozu açarak içinden kaşıkla almanız gerekiyor.
Yeterli bir kabın içerisine ekmek içini, ceviz içini, zeytin yağını, sarımsağı ve salçaları koyun üzerine baharatları ve tuzunu koyun iyice kaşıkla karıştırın. Bir kavanoza koyup buzdolabında saklayın. Kahvaltılık Acıkamız hazır afiyet olsun.
Öğütülmemiş tane karabiber, muskat, kabuk tarçın, kimyon tohumları, kişniş otu tohumları öğütülmüş olan şekillerine göre daha lezzetli ve aromatiktir. Bu nedenle ihtiyaç halinde bir kahve değirmeni ile baharatlar öğütülerek kullanılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri