- Şiirlerini ve yazılarını
"Mecmuamızın hey'et-i tahririvesini teşkil eden gençlerden Sabri Esat, Cevdet Kudret, Yaşar Nabi, Yasfi Mahir, Muammer Lûtfi, Ziya Osman ve Kenan Hulusi Beyler müntehap yazılarını YEDİ MEŞALE isimli bir kitapta topladılar.
Hakkında. Yedi Meşaleciler 1928 yılında yayımladıkları Yedi Meşale adlı dergi ile adlarını duyuran altı şair ve bir öykü yazarından oluşan topluluktur.
Görsel 1: Önde (soldan): Sabri Esat, Yaşar Nabi, Muammer Lütfü. Arkada (soldan): Kenan Hulusi, Ziya Osman, Vasfi Mahir, Cevdet Kudret. Varlık, 1978.
Bu grubu oluşturan beş şair: Orhan Seyfi Orhon, Enis Behiç Koryürek, Halit Fahri Ozansoy, Yusuf Ziya Ortaç ve Faruk Nafiz Çamlıbel'dir.
İlgili 33 soru bulundu
Hececiler topluluğunu oluşturan şairler sırasıyla Halit Fahri Ozansoy, Faruk Nafiz Çamlıbel, Yusuf Ziya Ortaç, Enis Behiç Koryürek ve Orhan Seyfi Orhon'dur.
Orhan Seyfi Orhon'un ilk eseri 1919 yılında yayımlanan ve aruzla yazılmış 17 şiirden oluşan "Fırtına ve Kar" isimli şiir kitabıdır.
Şiirlerini hece ölçüsüyle ve olabildiğince sade bir dille yazmaya gayret eden Yaşar Nabi, Kahramanlar (1929, 1970), Onar Mısra (1932) adında şiir kitapları yayımlamıştır.
1928'e kadar yazdığı şiirleri Yedi Meşale ismini taşıyan ortak kitabın “Dağların Derdi” başlıklı bölümünde yayımlar. Böylelikle Servet-i Fünun'dan sonra topluluğun çıkardığı Meşale mecmuasında da şiirleri çıkan Vasfi Mahir, yayın hayatını Muhit, Varlık, İçtihat, Hayat gibi kültür ve sanat dergilerinde sürdürür.
Kenan Hulusi Koray'ın Bir Otelde Yedi Kişi adlı eseri, Cumhuriyet döneminin toplumsal olaylarına, savaş yıllarının gündelik hayata etkisine ve diğer birçok konuya dokunan yirmi iki hikâyeden oluşuyor.
Beş Hececilere tepki olarak ortaya çıkan Yedi Meşaleciler, Cumhuriyet Dönemi edebiyat topluluklarından bir tanesidir. Ayrıca bilinen ilk Cumhuriyet Dönemi edebiyat topluluğu da bu gruptur. Yedi Meşaleciler, 1928 yılında ortaya çıkan Yedi Meşale adlı dergi ile isimlerini almışlardır.
Üstad kabul ettikleri Ahmet Haşim'in de etkisiyle Muammer Lütfi (Bahşı), Sabri Esat (Siyavuşgil), Yaşar Nabi (Nayır), Vasfi Mahir (Kocatürk), Cevdet Kudret (Solok), ve Ziya Osman (Saba) şiirlerini -Kenan Hulusi (Koray) ise nesirlerini- topladıkları bu kitabın ön sözünde “Ayşe-Fatma terennümü” dedikleri ve bir “beylik ...
Türk şiirine yeni ufuklar yaratma amacıyla ortaya çıkan Yedi Meşaleciler; Fransız edebiyatını örnek aldıklarını acıkma belirtmişlerdir. Sembolizm akımının öncüsü olarak kabul edilen Stephane Mallarme'den oldukça etkilenen Yedi Meşaleciler, eserlerini bu akımın etkisiyle ortaya koymuşlardır.
Ziya Osman Saba ve Kenan Hulusi Koray (nesir) adlı gençlerin oluşturduğu bir harekettir. - Cumhuriyet döneminde “sanat sanat içindir” anlayışı içinde öz şiir anlayışını benimseyen ilk grup Yedi Meşaleciler'dir.
Şiir, kelimelerle kurulan bir dünyadır. Dr. Selami Çakmakcı'nın hazırladığı Yedi Meşale Şiiri adlı bu eser, Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının ilk topluluğu olan Yedi Meşaleciler'in şiirleri üzerine yapılan ilk geniş kapsamlı çalışmadır.
TUNÇ SESLERİ - VASFİ MAHİR KOCATÜRK | Nadir Kitap.
Edebiyat Yaşamı
Daha sonraki şiirleri, Tunç Sesleri (1935), Geçmiş Geceler (1936), Bizim Türküler (1937) ve Ergenekon (1941) adlı şiir kitaplarında yayımlandı. Son şiirlerini ve bütün kitaplarından seçtiği bazı şiirleri Hayat Şarkıları (1965) adlı kitapta topladı.
Yedi Meşaleciler, Beş Hececiler'e tepki olarak ortaya çıkmışlar, Beş Hececiler'in şiirini sığ bulduklarını söylemişlerdir. Şiirle ilgili görüşlerini (poetikalarını) çıkardıkları Yedi Meşale adlı kitabın ön sözünde (s.3-4) açıklayan Cumhuriyet Dönemi'nin ilk edebi topluluğudur.
Muammer Lütfi'nin Yedi Meşale'de bir araya gelen şiirleri hariç diğer eserleri kitap hâlinde bir araya getirilmemiş ve basılmamıştır. Hüseyin Tuncer, onun Kurtuluş Savaşı'nı konu edinen broşür niteliğinde İlk Kurşun adlı eserinin basıldığı bilgisini vermiştir (1994: 20).
Bulgakov, 5 Haziran 1931´de imzalanan anlaşma ile Leningrad´daki Kızıl Gosnardom Tiyatrosunun emri üzerine gelecekteki savaşı anlattığı bu fantastik piyesini yazmıştır. ´´Adem ve Havva´´ adlı oyun, ülke tarihinin ve yazarın hayatının karmaşık olduğu bir dönemde yazılmıştır.
Pandora - Sevi Çıkmazı - Yaşar Nabi Nayır - Kitap.
15 Temmuz 1933 tarihinde, 15 günde bir yayımlanmak üzere Ankara'da kuruldu. Başlangıçta Nahid Sırrı Bey ve Sabri Esat Bey'in adları kurucu sıfatıyla öne çıkmıştır. Ancak Varlık'ın asıl sahibi ve gerçek sorumlusu 15 Ağustos 1938 tarihine kadar dergide adı görülmeyen Yaşar Nabi Bey idi.
GÖNÜLDEN SESLER - ORHAN SEYFİ ORHON | Nadir Kitap.
KULAKTAN KULAĞA / ORHAN SEYFİ ORHON 1943, ORHAN SEYFİ ORHON tarafından kaleme alınmıştır. Kitap 1943 yılında ÇINAR YAYINI tarafından [İstanbul] yayınlanmıştır. 78 sayfadır. KULAKTAN KULAĞA / ORHAN SEYFİ ORHON 1943 adlı eser Türkçe dilindedir.
ORHAN SEYFİ ORHON - O BEYAZ BİR KUŞTU.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri