Pilav piştikten sonra sulu olduysa içerisine 4lu şeklinde rulo peçete koyup kapağı kapatılır. Bu şekilde fazla suyunu çekmiş olacak ve pilavınız tane tane olacaktır.
pilavın altını kapattıktan sonra kapağı kapalı şekilde bekletirken yoğun bir şekilde buharlaşma ve akabinde yoğunlaşma başlar. yoğunlaşan buhar damlalar halinde pilavın üzerine damlar. peçetenin amacı da buhar halinde bulunan haş iki o'yu yoğunlaşmadan tutabilmek.
Pilav ocaktan alındıktan sonra, tencere ile kapak arasına temiz bir mutfak havlusu veya kağıt havlu koyarak demlendirilmedir. Bu işlem hem pilavın tane tane olmasını, hem de hem de lezzetlerin iyice pirince işlemesini sağlar.
Pilavın tane tane olması için, pirincin suyunu içine iyice çekmesi gerekiyor. Pilav yapımı için en uygun pirinç, aşçılara göre baldo pirincidir. Pilav yapmaya başlamadan bir süre önce pirinci sıcak suya yatırmak, nişastasının akmasını kolaylaştırmak pilavınızın lapa olmasını önleyecektir.
Su kaynadıktan sonra tencerenin kapağını kapatın ve ateşi en düşük seviyeye getirin. Pirinç suyunu çekene kadar 15-20 dakika pişirin. Tencereyi ateşten alın ve kapağı açmadan 10-15 dakika kadar dinlendirin. Bu dinlendirme süresi, pirincin daha da kabarmasına ve taneli olmasına yardımcı olur.
İlgili 43 soru bulundu
Pilavınızı 1 bardak pirince 1,5 bardak su şeklinde ölçerek yapmalısınız. Kavrulmuş pirincin üzerine ilave ettiğiniz su da sıcak olmalı. Soğuk su koyarsanız tencerenizin sıcaklığını bir anda düşürür ve pilavınızın pişme süresini uzatarak kıvamının bozulmasına neden olursunuz.
Pilavın lapa olmasında en önemli sebep ölçüleri doğru bir şekilde kullanmamaktır. Pilav yapımında 1 bardak pirince, 1,5 veya 2 bardak su ekleyerek ilerlemeniz gerekir. Ölçüleri aynı oranda arttırabilir veya azaltabilirsiniz. Pilavı suyun içerisinde çok fazla bekletmek, lapa olmasına yol açar.
Pilavın suyunu ekledikten sonra, tencerenin her tarafının eşit şekilde kaynaması beklenir ve daha sonra altı kısılarak kapağı kapatılır. Pilav piştikten sonra biraz yumuşak olduğu fark edilirse kapağı kapatılmaz, üstü açık bir şekilde demlendirilir. Çünkü yumuşak olan pilav iyice lapalaşır.
Muhallebi, pilav gibi yemeklerin suyunu çektikten sonra üzerinde oluşan küçük oyuklara verilen ad.
Pilav piştikten sonra sulu olduysa içerisine 4lu şeklinde rulo peçete koyup kapağı kapatılır. Bu şekilde fazla suyunu çekmiş olacak ve pilavınız tane tane olacaktır.
Pirinç pilavını ısıtmadan önce, pilavın tam ortasına bir buz parçası yerleştirerek buharlaşan buz küpü sayesinde pirincin nemlenmesini sağlayabilirsiniz. Bu şekilde pirinçleri eşit olarak ıslatıyor ve pirinçlerin kurumasını engellemiş oluyorsunuz.
Suyun az konulması pirinçlerin çiğ ve diri kalmasına, çok konulması ise pilavın lapa olmasına sebep olur. Bu yüzden pilav yapımında her zaman 1'e 1,5 ölçüsü kullanılmalıdır. Yani 1 su bardağı pirince, 1,5 bardak su eklenir.
Pirinç, nemli bölgelerde durdukça yapısını kaybeder. Bu yüzden serin, kuru ve güneş görmeyen ortamlarda muhafaza edilmesi gerekir. Bez torbalar, pirincin nemlenme ihtimalini düşürür.
- Pirinç güzelce kavrulduktan sonra da üzerine yeterli miktarda su eklenir ve kapağı kapatılır. - Pilav, 10-15 dakika içerisinde suyunu çeker ve altını kapatabilirsiniz. - Ocağı kapattıktan sonra pilavı hemen tüketmemeniz ve 15-20 dakika arasında bir süre dinlendirmeniz önerilmektedir.
Su ve pirinç oranını iyi ayarlamamak
Suyu olması gerekenden az eklemek ise dişe gelen, kıtır kıtır bir pilavla karşılaşmanıza neden olacaktır. Ayrıca az pişmiş pilav tencerenin dibine de yapışabileceğinden temizlemesi de biraz sinir bozucu olabilir.
Belirli bir süre bekletildikten sonra pilav zararlı mikroorganizmaların üremesi için uygun hale gelecektir. Bu sebeple buzdolabında saklanmalıdır. Buzdolabında hava almayan bir kapta ya da tencerede saklanabilir. Buzdolabında tutulan pilav kuruyacak ve suyunu çekecektir.
Deneylere göre yetişirken pirinçte endüstriyel zehirler ve böcek ilaçlarından ötürü arsenik izlerine rastlanıyor. Pirinci pişirince bu zehirlerin atıldığı sanılıyordu. Ancak bilim insanları pirinç ancak bir gece önceden suda bekletilirse zehirlerinden arınabileceğini söylüyor.
Suda yıkandığı veya bırakıldığı zaman nişastası ortaya çıkıyor ve pişerken yapışma durumunu azaltmanıza yardımcı oluyor. Soğuk suyun içerisinde bekletirseniz pirinçler daha diri şekilde kalacaktır. Birkaç kez soğuk suyla yıkamak da benzer bir etkiyi verecektir. Bu şekilde suya nişastasını da çok fazla bırakmaz.
Çünkü pirinçler karıştırıldıkça nişastaları ortaya çıkar ve bu da onun tam kıvamında olmasını değil, lapa olmasına neden olur. İçerisine tuzu en son ilave etmeye de gayret edin. Daha sonradan kapağını açıp ekstra tuz eklentisinde de bulunmayın.
Benim pilav ölçüm her zaman 1 su bardağı pirince, 1,5 su bardağı su ya da et suyudur.
Yıkamazsak ne olur? Pirinçleri yıkamamızdaki esas amaç ne? Pirinçleri yıkamamızın en temel sebebi, pirinç granüllerindeki ekstra nişastadan kurtulabilmek. Yıkanmayan pirinçler tane tane değil topak topak olur, birbirlerine yapışmaya başlarlar.
Buradan yola çıkılarak 5 kilo pirinçten kaç porsiyon pilav hazırlanabileceği belirlenebilir. 4 kişilik bir pilav hazırlamak için 1 su bardağı pirince ihtiyaç vardır. Doğal olarak 5 kg pirinçten 20 su bardağı pirinç çıkar. 5 kilo pirinç de 80 porsiyon pilav hazırlamanızı sağlayacaktır.
4 Kişilik Pilava Kaç Bardak Pirinç Gider? 4 kişilik pilav için gerekli olan malzemeler şöyledir: 2 su bardağı baldo veya pilavlık pirinç 3 su bardağı sıcak su.
Pirincin üzerine örtecek kadar sıcak su dök , 10 dk dursun sen biraz sıvıyağ birazda margarin erit tencerede sonra pirinci süz ve yağa ilave et , iyice karıştır kızartırmış gibi , daha sonra ne kadar pirinç koyduysan aynı ölçüde üzerine su ilave et , tuzunu da kat ve kapağını kapat .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri