Resimdede görüldüğü gibi 7 290 barkod kodlu mallar israil malı ve üretimidir. 8 690 barkod numaralılar ise israilin Türkiyede ürettiği israil mallarıdır.
ABD'de ürünlerek Türkiye'ye ithal edilen ürünleri anlamanın en kolay yolu, ürünlerdeki barkod numaralarına bakmak. Ürünlerin önünde 869 yazıyorsa bu o ürünün Türkiye'de üretildiğini, 00-13 yazıyorsa o ürünün ABD'de üretildiğini gösteriyor.
Sadece nümerik ve 13 haneden oluşur. İlk üç hanesi firma kodu, sonraki dört hanesi firma kodu, sonraki beş hanesi ürün kodu ve son karakter kontrol karakteridir.
Barkod Sistemi (GS1 Sistemi) merkezi, Brüksel'de bulunan GS1 Organizasyonu tarafından yönetilmektedir. GS1 Organizasyonu GS1 Türkiye'ye “868” veya “869” önekini tahsis etmiştir, başka bir ifade ile GS1 Türkiye üyelerine “868” veya “869” öneki ile başlayan firma önekleri vermektedir.
Resimdede görüldüğü gibi 7 290 barkod kodlu mallar israil malı ve üretimidir. 8 690 barkod numaralılar ise israilin Türkiyede ürettiği israil mallarıdır.
İlgili 30 soru bulundu
Ürünlerin barkod numaralarını kontrol edin.
Alacağınız ürünün orijinal olduğunu üretici firmadaki seri numarasından kontrol ederek anlayabilirsiniz. Sahte ürünlerin yanlış yazılmış barkod numaraları olur ya da böyle bir barkod numarası hiç olmaz. Özellikle teknolojik ürünler için bu kontrolü yapmakta fayda var.
Barkod Numarası ile Sorgulama
Perakende olarak satılan ürünlere ait bir barkodları tanımlamakta kullanılan GTIN(Global Trade Item Number) ile sorgulama yapacaksanız, ticari ürünün üzerinde yazan ve GS1 sistemine göre oluşturulan barkod numarasını, arama alanına girip “Ara” butonuna basarak sorgulayabilirsiniz.
Bir barkodun en ince çizgisinin 'kalınlık' ölçüsüne MILSIZE denir. Barkod Okuyucu donanımların teknik özellik tablolarında hangi barkodun kaç milsize ise hangi mesafeden okuyabildiğini göstermektedir. En genel ifadesiyle bir barkod veya karekod ne kadar büyük ise (yüksek milsize'lı) o kadar uzaktan okunması mümkündür.
Bunun nedeni ise, kodların pazarlarda bulunan ürünleri göstermesidir. Aynı zamanda sadece firmalar için de kullanılabilir. Eğer EAN barkod çeşidini firma için kullanılacak ise; EAN-8 barkodunun ilk hanesi 0 olmak zorundadır. EAN-13 de ise ilk hane mutlaka 2 olmalıdır.
Yani 7 alan kodu Rusya'ya ait telefon kodudur.
Barkod numaralarındaki 869 önekinin Türkiye'ye tahsis edildiğini söylemek mümkün.
Barkod sorgulaması sayesinde ürünlerin hangi firmaya ve hangi ülkeye ait olduğuna dair bilgilere kolay bir şekilde ulaşım sağlanabilmektedir. Barkod sorgulama işlemi farklı şekillerde gerçekleştirilebilmektedir. Firma adı ile oldukça kolay bir şekilde barkod sorgulamasının yapılması mümkün olabilmektedir.
Türkiye'de üretimi yapılan malların üzerinde de Türk Malı (kısaltması olan TM) veya (İngilizce)'de aynı anlama gelen Made in Turkey (Made in Türkiye) yazıları bulunmakta ve kullanılmaktadır. Ayrıca son yıllarda Türk ürünlerinde produce of turkey ((Türkçe) Türkiye Üretimi) yazısı da kullanılmaktadır.
EAN-13 barkodu (özgün adı European Article Number ama kısaltma değişmediği halde artık International Article Number olarak adlandırılıyor) 13 haneli (12 hane + kontrol hanesi) barkodlama standardıdır.
Ticari işletmeler tarafından kullanılır. Barkod üzerinde yer alan ilk 3 rakam ülke kodunu, yanındaki 4 rakam ürünün üreticisinin şirket kodunu, sonraki 5 rakam ürüne ait bilgileri ve son rakamlar ise kontrol kodu olarak oluşturulmuştur.
Barkodun referans numarası da yine ilk 3 rakamdır. Sonrasında gelen 4 rakam ise ürünün üreticisine ait olan şirket kodudur. Sonraki 5 rakam ürüne aittir, son rakamlar da kontrol kodu olarak isimlendirilir.
Türkiye'de, Tekel ürünlerinin barkodları, TAPDK (Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu) tarafından düzenlenir ve her ürünün barkod numarası, ürünün orijinal ve resmi olduğunu kanıtlar.
Satın aldığınız ürününüzün kutusunun arkasında bulunan 15 haneli alfanümerik matris kodunu ilgili alana girerek ya da aynı alanda bulunan QR kodu telefonunuzun kamerası ile taratarak kontrol edebilir ve ürününüzün orijinallik kontrolünü sağlayabilirsiniz.
Ticaret BakanlığıÜrün Künyesi Sorgulama
Bu hizmet Ticaret Bakanlığı işbirliği ile e-Devlet Kapısı altyapısı üzerinden sunulmaktadır. Bu hizmet tek aşamalıdır. Ekranda gördüğünüz formu doldurup gönderdiğinizde işleminiz tamamlanacaktır.
ÜTS'de kayıtlı kullanıcınız ile sisteme giriş yapabilirsiniz. ÜTS'de kayıtlı ürün, firma bilgisi sorgulama yapabilirsiniz. saniye içinde E-Devlet üzerinden giriş yapmak üzere E-Devlet Kapısına yönlendirileceksiniz. Başarıyla giriş yapmanız durumunda Ürün Takip Sistemi otomatik olarak yüklenecektir.
Google uygulamasını açın ve alt çubuktaki 'Güncellemeler' butonuna dokunun. Ardından ekranın altındaki Google Lens ikonuna dokunun. Kameranızı QR koduna doğru tutun. Lens uygulaması, kodu otomatik olarak algılar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri