Aciz, bir işi yaparken gücünün yetmediği durumlarda kişilere söylenen bir sözdür. Güçsüz olan, beceremeyen ve kendini yeterli görmeyen kişileri tanımlarken kullanılmaktadır. Güçsüz kişileri aşağılama düşüncesiyle kullanılan bir kelimedir. Yapılacak işle ilgili kabiliyeti ve becerisi olmayan kişilere aciz denilmektedir.
Aciz sözcüğü; Arapça kökenli bir kelimedir. Bununla beraber; pek çok anlama gelmektedir. Bunlardan bazılar; beceriksiz, beceriksizlik, güçsüz, işe yaramaz anlamlarına gelmektedir.
Bedenî veya malî yetersizlik sebebiyle dinî, hukukî yükümlülükleri ve işlemleri yapamama veya eksik yapma hali. Kişinin malî veya bedenî bir yükümlülüğe yahut ifaya güç yetirebilmesi anlamında fıkıh terimi.
i. Âciz olma durumu, güçsüzlük, beceriksizlik, zavallılık, aciz.
sana teslim oldum demektir.
İlgili 22 soru bulundu
Aciz, bir işi yaparken gücünün yetmediği durumlarda kişilere söylenen bir sözdür. Güçsüz olan, beceremeyen ve kendini yeterli görmeyen kişileri tanımlarken kullanılmaktadır.
Aciz kelimesi ile eş anlamlı kelimeler güçsüz, mutsuz, zavallı ve zayıf kelimeleridir.
âcizlik TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Beceriksizlik, güçsüzlük.
Aciz hali, borçlunun ödeme araçlarındaki yetersiz- likten dolayı, hemen ifası gereken para borçlarını ödeme gücünden yoksun bulunması ve bu durumun sürekli nitelik taşımasıdır.
Acze düşürmek, şaşırtmak.
acz, acziyet: 1. Âcizlik. 2. Becerisizlik, kâbiliyetsizlik, güçsüzlük, yapamamak.
İcra takibi sonrasında borçlunun tüm mallarının satılmış olmasına rağmen satılan mallardan elde edilen miktarın borçlarını ödemeye yetmemesi durumunda alacaklılara verilen belgedir. Aciz belgesi kesin aciz belgesi ve geçici aciz belgesi olarak karşımıza çıkar.
Arapça ˁcz kökünden gelen ˁāciz عاجز “acz eden, güçsüz, düşkün” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ˁaciza عجز “güçsüz ve düşkün idi” fiilinin fāˁil vezninde etken fiil sıfatıdır. Daha fazla bilgi için acz maddesine bakınız. Arapça ˁcz kökünden gelen ˁacz عجز “güçsüzlük, düşkünlük” sözcüğünden alıntıdır.
Akıllı kimse ise, Allahü teâlânın emrettiklerini yapan, yasakladıklarından kaçan kimsedir. Risale-i Münire'deki hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: (Akıllı, nefsine uymaz ve ibadet eder. Ahmak da nefsine uyar, sonra da Allahü teâlânın rahmetini bekler.)
“En akıllı insan; nefsini hesaba çeken, onu iyi idâre eden, ölümden sonrası için amel işleyen ve kabir karanlığı için Allâh'ın nûrundan istifâde edendir.” “Kul, gözleri gördüğü hâlde Allâh'ın kendisini âmâ olarak diriltmesinden korksun! Hikmetten anlayana mânâlı bir söz kâfîdir.
Borçlunun kanuni yönden takip edilen alacağı ödemeye yeterli malı bulunmadığına dair icra dairesi tarafından verilen resmi belgeye aciz vesikası denir. Diğer bir ifade ile de Aciz vesikası icra takibi sonunda alacaklıya alacağının ödenmeyen kısmı için icra dairesince verilen belgedir.
Birinin borcunu vaktinde ödeyememesi durumu.
Aciz vesikası talebi için borçlunun haczedilecek malının bulunmaması veya borçlunun mallarının borcun tamamını kapatmaya yeterli gelmemesi gerekmektedir. Hacze konu malları inceleyen İcra Dairesi ise borcun kapatılmasına yeterli durumun olmaması durumunda aciz vesikası düzenlemektedir.
Acizane bir tür nezaket sözcüğüdür. Acizane Fikir Kelimesi Ne Anlama Gelir? Söz söylemekte olan kişinin, kendi yaptıklarına abartı vermemek için kullandığı âciz bir biçimde, anlamına gelen nezaket sözüdür. Acizane fikirde aciz bir şekilde ortaya konulan fikir anlamına gelmektedir.
Aciz kelimesinin zıt anlamlısı güçlü olacaktır.
2- Müsvedde 3- Kroki. Kroki daha çok mimarlıkta geçerli bir kavramken, resim sanatında taslak ve müsvedde kelimeleri kullanılır.
Cennet İsminin Özellikleri
2- Uçmak, Behişt ve Firdevs kelimeleri Cennet ile eş anlamlıdır.
Acz kelimesinin manası; gücü bir işe yetmez olanın durumu, beceriksizlik, güçsüzlük halidir.
Bere ve çürük manasına gelen ezik kelimesi aynı zamanda hayat şartlarında sıkıntılı duruma düşmüş kişiler için de kullanılır. Diğer bir anlamı da üzüntülü olmaktadır.
Karaktersiz kelimesinin anlamı, karakteri kötü olan demektir. Dilimizde yaygın olarak kullanılan bu sözcük güvenilir olmayan anlamında da kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri