El Salvador, 2021 yılında Bitcoin'i yasal para birimi olarak kabul eden ilk ülke oldu. Buna göre, Bitcoin'in kullanımı, ödemelerde kullanılabilir hale getirildi ve ülkedeki tüm işletmeler Bitcoin'i kabul etmek zorunda kaldı.
El Salvador dünyada kripto para Bitcoin'i resmi para birimi olarak kabul eden ilk ülke oldu. Ülkede bugün yürürlüğe giren yasayla, tüm iş yerleri Amerikan dolarıyla birlikte bitcoin ile yapılan ödemeleri de kabul etmek zorunda. Yeni yasaya göre Bitcoin'i kabul etmeyen işletmeler cezalandırılacak.
Satoshi Nakamoto'nun serveti
Bitcoin'in yaratıcısı Satoshi Nakamoto'nun, yaklaşık 1.1 milyon Bitcoin'e sahip olduğu tahmin edilmektedir. 1.1 milyon Bitcoin'in değeri ise 2023 yılında 20.7 milyar dolara eşittir.
En büyük Bitcoin sahipleri
Satoshi Nakamoto isimli kişi ya da grubun ise 1,1 milyondan fazla Bitcoin'e sahip olduğu ve bu alanda liderlik taşıdığı düşünülüyor. Global varlık yöneticisi Grayscale, yaklaşık 683.480 BTC ile Satoshi'nin hemen altında yer alıyor.
Coin ATM Radar verilerine göre Türkiye'de Nisan-2023 tarihi itibarıyla 20 adet kripto-Bitcoin ATM'si mevcut. Makinelerin 14'ü İstanbul'da konumlanırken İzmir ve Antalya'da 2'şer, Ankara ve Mersin'de ise 1'er adet bulunuyor.
İlgili 42 soru bulundu
Bitcoin'in yasaklandığı ülkelerden bazıları Bangladeş, Bolivya ve Ekvador'dur. Yine de tüm bunlara ek olarak Bitcoin'in resmi para birimi ilan edildiği ülkeler de vardır. El Salvador, 8 Haziran 2021 tarihinde senatodan geçen tasarı ile birlikte Bitcoin'i resmi para birimi ilan etmiştir.
TripleA'e göre Hindistan'da 103 milyon, Çin'de 58 milyon ve ABD'de 45 milyon kişi kripto paraya sahip durumda bulunuyor. Türkiye ise toplam nüfusun %5,5'ine denk gelen 4,6 milyonun üzerinde kullanıcıyla dünyada en fazla kripto para yatırımcısına ev sahipliği yapan 15. ülke konumunda bulunuyor.
ABD Hükümeti Milyar Dolarlık BTC'ye Sahip
Hükümet, bu varlıkları başarılı operasyonlar ve stratejik satışlar yoluyla elinde tutarak yaklaşık 69.000 BTC biriktirdi ve kripto dünyasında etkili bir oyuncu olarak kendini kanıtladı.
Bitcoin genellikle madencilikle üretilen bir para birimidir. Bu para birimi dışındakiler genellikle farklı uygulamalar ve sistemlerle üretiliyor. En fazla değere sahip olan bitcoin kripto parası, madencilik üzerinden üretiliyor. Yapılan madencilikle kazanç tutarları kişilere yansıtılıyor.
KRİPTO BENİMSEMESİNDE TÜRKİYE 12'NCİ SIRADA
Bu rakam Türkiye'yi kripto benimsemesi açısından bölgesinin lider ülkesi yapıyor. İnovasyon ve teknoloji filtresi seçildiğinde ise Türkiye'nin 10'uncu sırada yer aldığını görüyoruz.
Bitcoin, merkezi olmayan denklerarası bir ağdır. Tek bir kurum veya şahıs tarafından kontrol edilmez. Bitcoin basılamaz ve sayısı sınırlıdır – toplamda yalnızca 21 milyon Bitcoin üretilebilir.
Bitcoin ağının en önemli özelliği merkeziyetsiz bir yapıda olmasıdır. Bu özelliği sağlayan Blockchain teknolojisi, ağı herhangi bir kişi ya da kurumun yönetmesine imkan tanımamaktadır. Bitcoin'in geliştiricileri ve mucidi vardır ancak yöneticisi yoktur.
Toplam Bitcoin üretiminin 21 milyon ile sınırlandırılmış olması da bu noktada önem taşıyor. 2022 Nisan itibarıyla 19 milyona yükselen dolaşımdaki toplam Bitcoin sayısı 21 milyona ulaştığında madencilik faaliyeti sona erecek.
Ancak her ne kadar pek bilinmese ve güncel fiyatı sebebiyle tahmin edilmese de, BTC ilk çıkış fiyatı 2009 senesinde 0 Amerikan doları olmuştur. Bundan bir sene sonra ise 0,06 dolara ulaşmıştır.
Buna göre kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi bir güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda saadet zinciri olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan kripto paraların kullanımı caiz değildir.
Bitcoin üretmek ile ilgili Türkiye'de herhangi bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. Ancak kripto para üretiminde kaçak elektrik kullanılıyor olması ya da cihazların ülkeye kaçak yollarla getirilmiş olması halinde cihazlara el konulabilmektedir. Zira bu tür kaçak yollarla gerçekleştirilen işlemler suç teşkil etmektedir.
Satoshi Nakamoto
Bu listenin başında yer almasına rağmen Satoshi Nakamoto'yu listenin geri kalanından ayıran büyük ve önemli özellikleri var. Öncelikle, Satoshi Nakamoto'nun gerçekte kim olduğu bilinmiyor ve bu isim, Bitcoin'i icat eden kişi veya kişileri temsil etmek için kullanılıyor.
Daha küçük bir bütçeye sahip olanlar için, 1 BTC üretmek için tek bir Antminer S19 Pro'nun 1.200 gün boyunca aralıksız çalışması gerekiyor. Her ne kadar Bitcoin madencileri, madencilik havuzlarının bir parçası olma eğiliminde olsa da, tek başına madencilik yapmak da mümkün.
İngiltere Hazine Komitesi, Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) gibi herhangi bir varlığa dayalı olmayan kripto paraların ticaretini kumar olarak nitelendirdi.
Tesla'nın CEO'su, takipçileri tarafından merak edilen varlık sorusunu ise cevapladı. Ünlü milyarder elinde sadece 3 kripto varlığını bulundurduğunu söyledi. Cevap verdiği tweette Musk, Bitcoin, Ethereum ve Dogecoin sahibi olduğunu belirtti.
2021 yılında attığı tweetlerle Bitcoin ve Dogecoin başta olmak üzere kripto para piyasalarında fiyatları etkileme gücünü net şekilde gösteren Elon Musk'ın şirketi Tesla, yaptığı açıklama ile elinde yaklaşık 2 milyar dolar değerinde Bitcoin olduğunu açıkladı.
Bitcoin için tüm zamanların en yüksek düzeyi: $68.789,63. Bu, piyasaya sürülmesinden bu yana Bitcoin için ödenen en yüksek fiyattır.
Tahmini olarak 2024 yılında gerçekleşecek yeni blok ödülü düzenlemesi ile de blok ödülleri tekrardan yarı yarıya azalacak. Güncel rakamlara göre günlük olarak yaklaşık 900 BTC üretiliyor.
Yaş dağılımı CryptoDaily sitesinde belirtilene göre, kripto para kullanıcılarının büyük kısmı 25 ila 34 yaş arasında. Bu yaş grubundaki kullanıcılar, kripto para topluluğunun yüzde 46'sını oluşturuyor. Yüzde 27 ile en çok kripto para kullanan ikinci yaş grubu ise 35-44 arasında.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri