Çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkan bu kusurlar kişilerin ceza almasına neden olmaktadır. Trafikte sürücüler asli ve tali olarak belirtilen kusurları işlemektedirler.
Asli Kusurlu Tazminat İsteyebilir Mi? Aslı kusurlu olan taraf, trafik kazasında diğer bileşenlere karşı tazminat talep etme hakkına sahip değildir.
Asli kusur; kazanın ana sebebi olarak belirlenen tarafı temsil eder. Tali kusur ise kaza sırasında gereken önlemi almamış olan ya da dikkatli davranmayan taraf anlamına gelir. Tramer heyeti tarafından belirlenen kusur oranları şu şekilde sıralanabilir: Asli kusur: %100.
Bu bağlamda arkadan gelip araca çarpan kişi ise asli kusurlu olarak bilinmektedir. Aynı zamanda hukuk kurallar gereğince asli kusur tartışmaya tamamen kapalıdır. ASLİ KUSUR NEDİR? Asli kusur trafikte meydana gelen kaza ile birlikte bu kazanın sebebi olan kişi ya da kişilerdir.
Asli kusur, kazaya sebep olan taraf iken tali kusurlu taraf kaza esnasında gerekli dikkati ve özeni göstermeyen taraftır. Bu kapsamda belirlenen asli ve tali kusur oranlarını şu şekilde sıralayabiliriz: Tramer heyetine göre belirlenen kusur oranları: Asli kusur: % 100. Tali kusur: % 0.
İlgili 39 soru bulundu
Ölümle sonuçlanan trafik kazalarına asli kusurlu olarak sebebiyet veren sürücülerin sürücü belgeleri ise (1) yıl süre ile geri alınır.
Anılan Kanunun 84. maddesinde belirtilen asli kusur hallerinin hepsinin, aynı zamanda ağır kusur olarak nitelendirilmesini gerektiren bir yasal düzenleme de bulunmamaktadır. Nitekim yukarıda açıklanan Genel Şartlar 4/a maddesinde de, asli kusurdan değil, ağır kusurun varlığından söz edilmiştir.
Genellikle arkadan çarpmanın kusur oranı %100 kabul edilir. Böyle bir durumda karşı tarafın trafik sigortası hasarı karşılamaz. Yani tamamen kusurlu olan taraf, araçta meydana gelen hasarı ve kazadan dolayı oluşan bedensel hasarı kendi bütçesinden ödemek zorundadır.
Trafik kazasında yüzde 100 kusur; %100 hatalı olmak demektir. Karşı taraf trafik sigortası hasar masraflarını karşılamaz. Bundan dolayı tamamen kusur olan taraf, -kasko sigortası yoksa- zarar masraflarını kendi bütçesinden ödemek durumunda kalabilir.
Ölümle sonuçlanan trafik kazalarına asli kusurlu olarak sebebiyet veren sürücülerin sürücü belgeleri ise 1 yıl süre ile geriye alınır. Sürücü belgeleri, belge alındıktan sonra bu kanunun 41.maddesinin (e) bendinde yazılı bulunan suçlardan biri ile mahkumiyeti halinde süresiz geri alınır.
Alkollü araç kullanma veya dur işaretine uymama gibi durumlarda tali kusur görülmektedir. Bahsetmiş olduğumuz durumlarda belirli araştırmalar olur. Yapılan araştırmalar sonucunda sürücüye kusuruna göre ceza kesilir. Yani asli kusur da kesin ceza, tali kusurda kusurunuza göre ceza verilmektedir.
Bunun için arkadan çarpan araç, olayın farklı bir gidişata sahip olduğunu ispatlaması gerekir (BGH NJW 1978, 2032). Eğer arkadan çarpan kişi, öndeki sürücünün dikkatsizlik nedeniyle aniden yolunu veya şeridini değiştirip önüne çıktığını ispatlayabilirse, suçlu olmaktan kurtulur.
Kaza sonrası eğer tutanağa itirazımız varsa öncelikle eldeki delilleri toplamamız gerekir. Bu deliller kamera kayıtları, görgü tanıkları veya araçlar üzerindeki kaza izleridir. Bu deliller toplandıktan sonra bir dava dilkeçesi oluşturulur ve “Sulh Hukuk Mahkemesi”nde tespit davası açılması suretiyle kişi hakkını arar.
Trafik Kazası Tazminat Davası Ne Kadar Sürer? Prosedürlerin zorluğu ve yoğunluk nedeniyle, ülkemizdeki mahkeme süreleri uzayabilmektedir. 1 ila 3 yıl arasında değişen ortalama dava süreci, farklı etkenler nedeniyle daha da uzayabilir.
Özellikle araç ve kişilere ait bilgiler yer alır . Olayın yeri, zamanı, olayın delilleri ve olayın tarafları ve beyanları doğrultusunda isnadı gerçekleştirebilme faaliyeti tespit etmek için soruşturma yapılır. Soruşturmanın adli kolluk görevlileri Cumhuriyet Savcısı ile görüşerek tamamlarlar.
Varsa kaskonuzdan karşı tarafın hasarları karşılanır; yoksa bireysel olarak hasarları finanse etmek durumunda kalırsınız. Örneğin %100 kusurlu olduğunuz bir kazaya karıştığınızda size ait trafik sigortası karşı tarafın ya da 3. şahısların hasarlarını karşılamaktadır.
Kazada Kusurlu Olsak Bile Trafik Sigortası Hasarı Karşılar mı? Evet, eğer sigortalı araç bir kaza yaparsa ve kusurlu tarafsa, trafik sigortası üçüncü tarafın zararlarını karşılar. Ancak, sigortalı aracın kendi hasarları genellikle trafik sigortası kapsamında değildir.
Aracın pert olması konusunda karşılıklı anlaşıldığı takdirde sigorta şirketi azami teminat limitini geçmemek koşuluyla aracın kaza tarihindeki sigorta rayiç bedelini belirler. Pert bedeli rayiç bedelden düşüldükten sonra kalan kısım sigortalıya ödenir ve hasarlı araç da bu haliyle sigortalıya bırakılır.
Esasında aracın muayeneden geçebilmesi için stepne şarttır; üstelik stepne olmayışı “ağır kusur” kapsamındadır ve yeniden vize işlemi gerekir.
Aracınız için uygun görülmeyen ölçülerde ki lastikler sürüş güvenliğinizi tehlikeye atacağı için araç muayenesinden geçemez. Araç muayenelerinde lastik ebatlarınız kadar lastiklerinizin son durumuna da bakılmaktadır. Diş kalınlıkları 1,6 mm altında ise araç muayenesinden geçmesi imkansızdır.
Yani ehliyetsiz araç kullanma cezası kime kesilir sorusu, kazada kusurlu olan taraf şeklindedir. Sırf ehliyeti yok diye ehliyetsiz sürücü direkt olarak kusurlu sayılmaz. Kazadaki sürücülerin kusurları değerlendirilir ve hangi tarafın kusurlu olduğuna karar verilirse, kazanın cezası da ona kesilir.
Park halindeki araca çarpma maddesi uyarınca sürücünün tam kusurlu bulunması bazı şartlar aranır. Yerleşim birimleri dışında kalan alanlarda, zorunlu park ya da duraklama gibi haller sonucun kaza gerçekleşirse, buna sebep olan sürücü %100 tam kusurlu bulunur.
Trafik Kazası Yüzde 50 Kusur Ne Demek? Trafik kazasında %50 kusur, kazaya karışan iki tarafın da %50 oranında hatalı olması anlamına gelmektedir. Araçta meydana gelen hasar masraflarının yarısı karşı tarafın trafik sigortası tarafından karşılanmaktadır.
Hukukta kusur, işlediği haksızlıktan dolayı failin kınanabilmesi anlamına gelir. Kusur, ceza sorumluluğunun esasını oluşturan bir müessesedir. Ceza hukuku uygulamasında kusurluluk esastır. Ceza hukukunda “eylem olmadan haksızlık olmaz, haksızlık olmadan kusur olmaz, kusur olmamadan da ceza olmaz” kuralı geçerlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri