Bu duruma örnek olarak 1 kg boya ile kaç m2 boyanır sorusunun cevabı iç cephede yaklaşık 7 ile 10 metrekare arasına denk gelmektedir. Dış cephede ise aynı oranda boya ile yaklaşık 4 ile 7 m2 duvar boyanabilmektedir.
Genellikle piyasada satılan boyalar 2.5, 7.5 ve 15 litre şeklinde satılıyor. Buna göre 2.5 litre boya 10-15 metre kare bir alanı boyamaktadır. 7.5 lire bir boya ise 20-30 metre kare bir alanı boyuyor. 60-90 metre kare gibi bir alanı boyayacaksanız 15 litre boya almanız gerekiyor.
Piyasada bulunan boyalar standart 2,5 litre, 7,5 litre ve 15 litre olarak satılmaktadır. Buna göre 2,5 litrelik standart bir duvar boyası 10-15 M² alanı kaplayabilir. 7,5 litrelik bir boya 20-30 m²'lik bir alanı boyar. 60 ila 90 M² yüzeyler için 15 Litre standart boyaya ihtiyacınız olacaktır.
Yirmi kilo boya, genelde bir evi komple boyayabilir ancak bu durum tamamen değişkendir. 20 kilo boyayla 120 metrekare bir evi boyamak mümkündür.
Boya sarfiyatı uygulama yapılacak yüzeyin cinsine, emiciliğine, yapısına ve uygulama alışkanlıklarına göre değişmek ile birlikte genel olarak şu hesabı değerlendirebilirsiniz: 1 Litre ile tek katta 13-22 m²/L alan boyanabilir. 2 kat boya yapılacağı durumda yaklaşık 3 m²/L alan boyanabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Örneğin 5 litre boyada normalde koyu renge yarım litre atsanız yeterken açık renklerde 1.5 – 2 litreye çıkarabilirsiniz. Bu nedenle 10 litre boya açık renk boyada 50-60 metrekare bir evi ya da bu büyüklükteki oda ya da odaları iki kat olarak boyar.
10 kiloluk silikonlu boyaya (7.5 litre) ise yaklaşık 2 litre veya en fazla 2.5 litre su katabilirsiniz. Ancak suyu kattıktan sonra iyice karıştırmanız gerekebilir. Hatta yanınızda aynı ebatta bir kova daha varsa birbirine boşaltabilir ve böylece daha iyi karışmasını sağlayabilirsiniz.
10 kilo boya 7.5 litreye denk gelmektedir ve bu oran/kilo ile yaklaşık olarak 70-80 metrekare büyüklüğündeki bir evi veya bu büyüklükteki oda ya da odaları boyayabilirsiniz.
Bu demektir ki 3+1 bir salonun duvarları için yaklaşık 28,8L iç cephe duvar boyasına ihtiyacımız olacak. Boya ambalajları fabrikasyon olarak 2,5L, 7,5L ve 15L olarak üretilir. Bu yüzden bu ölçülerdeki 3+1 daire için 30L iç cephe boyasına ihtiyacımız olacak.
Bazı durumlarda az miktar su döküldüğünde de istenilen kıvam alınmaktadır. Genel olarak 20 kilo boyaya 1,5 litre su katılmalıdır.
Bu duruma örnek olarak 1 kg boya ile kaç m2 boyanır sorusunun cevabı iç cephede yaklaşık 7 ile 10 metrekare arasına denk gelmektedir. Dış cephede ise aynı oranda boya ile yaklaşık 4 ile 7 m2 duvar boyanabilmektedir.
Odanın çevresi ile odanın tavan yüksekliği (H) çarpılarak brüt duvar alanı bulunur. Kapı en (Ke) ve boy (Kb) çarpımlarından kapı alanı, pencere en (Pe) ve boy (Pb) çarpımlarından da pencere alanı bulunarak toplanır. Bu bulunan değer, brüt duvar alanından çıkarılarak boyanacak toplam duvar alanı bulunur.
İstediğin boya rengi tonunu elde etmek için tek kat yeterli olmayacaktır. Her ne kadar tek kat duvar boyası yapmak, daha az maliyetle sonuçlanacak olsa bile, evinin yeni görünümü için seçtiğin renk tonuna ulaşmak, tek kat boyama işleminde mümkün olmayabilir.
1 Litresi İle Uygulama Şekli Ve Zemine Bağlı Olarak 16 - 20 M² Alan Tek Boyanır. Ağzı Açılmamış Orjinal Ambalajında Oda Sıcaklığında 2 Yıldır.
Bir Daire Kaç Günde Boyanır? Boş bir daire çivi delikleri dışında tadilat yoksa Tek bir ustayla Boya üstü Boyası küçük daireler 1 günde biter. 2+1 ve 3+1 daireler 2ila 3 günde biter. Eşyalı dairelerde yine küçük sorunlu olmayan dairelerde 1 günde biter.
Boyalar genellikle hacimce inceltilir. Örneğin 15 litrelik su bazlı bir boyanın 10% oranında inceltilmesi öneriliyorsa, 1.5 litre su kullanılmalıdır. Şayet boya ambalajı üzerinde hem kilogram hem litre bilgisi var ise, inceltmenin litre üzerinden hesaplanması doğru olacaktır.
Bir oda boyanacaksa ortalama 2.5 litre boya almalısınız. 9 metrekare bir oda için, her katta ortalama 1 kg boya kullanarak, 2.5 kg boya ile rahatlıkla iki kat boya atabilirsiniz.
Boyaya su katılmazsa ne olur
İç cephe ve dış cephe boyamalarda, boyaya su katılmazsa boya katı olur uygulanan yüzeyde kalın bir tabaka oluşturur. Gereğinden fazla boya kullanımına sebep olur aynı zamanda rulo ile işlem yapmada büyük zorluklar yaşatır.
Örneğin koyu renklerde daha az su katmanız gerekmektedir. Ancak bej, fildişi sarısı, beyaz gibi daha açık renklerde katılacak su oranları daha fazla olmalıdır. Bu çerçevede 5 litre boyaya 1.5 litre ile 2 litre arasında su katmak gerekir.
Evet, silikonlu boyalar su ile inceltilir. Sentetik boyaların içine bir miktar su koyduğunuz zaman boya, sürülebilir hale gelecektir. Zira su katılmamış boya, çok yoğun ve sert olur. Üzerine su katarak bu yoğunluğu azaltabilir ve seyreltebilirsiniz.
Bahar ve yaz aylarında hava sıcaklığının yüksek olması duvarlara uygulanan boyanın daha çabuk kurumasını sağlar. Bununla birlikte, havanın aşırı sıcak olduğu yaz günlerinde boya badana uygulaması daha uzun sürebilir. Bu anlamda, boya işlemleri için en ideal zaman ilkbahar aylarıdır.
2+1 Ev Boyama Fiyat
Tavan boyanmadığı zaman 4000tl ye duvarların 2 kat boyası yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri