Bu cinayet bir kardeş katlidir. Hikâyenin kutsal metinlerde nasıl anlatıldığına bakalım: Hazreti Havva yirmi batında kırk çocuk doğurmuştur. Bu ikizlerden biri oğlan diğeri kızdır. Kabil ve Habil de birer kız kardeşle bir karında ikiz doğmuşlardır.
Tanah'ta, Habil ve Kabil/Kayin, Adem ve Havva'nın ilk iki oğludur. İlk doğan Kabil bir çiftçi, kardeşi Habil ise bir çobandır.
İki kardeşte adaklarını sunuyorlar. Kabil kendi ekinleriyle tanrıya ulaşmaya çalışıyor, Habil ise, Tanrı adına kendi sürüsünden ilk doğan kuzuyu kurban ediyor. Tanrı Habil'in adağını kabul ediyor. Görünür bir sebebi olmadan Kabili'in adağını red ediyor Kabil daha başarılı olan kardeşini kıskanıyor.
Tevrat'a göre (Tekvîn, 4/1-2) Kābil Hz. Âdem ile Havvâ'nın ilk, Hâbil ise ikinci oğludur.
Hazreti Âdem onun ismini “Şis” koydu ve buyurdu ki : “bu Habil'in yerine mübarek bir çocuktur. O peygamber olacaktır. “ Kendisine göre Havva ve Adem'in toplam 239 çocuğu vardır. Taberi'e göre 3 olasılık vardır: ya 120 çocuk kız ve erkek karışık ya 40 erkek ve kız ya da 25 erkek ve dört kız.
İlgili 18 soru bulundu
Kitâb-ı Mukaddes'te Âdem'in 130 yaşındayken Şit'in babası olduğu, Şit'in de Enoş'un babası ve Kenan'ın büyükbabası olduğu geçmektedir.
Kabil, mahsulünü Tanrı'ya adak olarak sunan bir çiftçiydi. Anlatılara göre, Tanrı Kabil'in adağından hoşnut olmadı ve Habil'in adağını tercih etti. Kabil kıskançlık yaparak Habil'i öldürdü. Kabil, kardeşini katlettiği için Tanrı tarafından lanetlendi ve cezalandırıldı.
Adem'in (as) boyunun 60 zira (40 m civarı) olduğu belirtilmektedir. İbn Haldun (1332-1406) gibi bazı düşünürler ise bunun onun cennetteki boyu olduğunu, Hz. Havva ile yere indirilince yer şartlarına uygun boyuna iade edildiğini kabul etmişlerdir.
Havva anamız hep ikiz doğum yapıyordu. Bunlardan birisi erkek, diğeri de kızdı. Hz. Âdem, aynı anda doğan ikizleri, bir önce veya bir sonra doğan ikizlerle evlendiriyordu. Habil'le beraber doğan kız çirkin, Kabil'le birlikte doğan kız ise güzeldi.
Hz. Âdem'in (a.s) çocukları yeryüzünde daha önce yaşayan başka nesillerin kızlarıyla evlendiler. Sonradan onların çocukları da amca çocukları oldular ve evlilik onların arasında gerçekleşti. Bu iki görüşten birincisi el-Mizan tefsirinin yazarı Allâme Tabatabâî tarafından kabul edilmektedir.
Bu rolüne işaret etmek üzere Âdem ona yeni bir isim olarak Havvâ adını verir; çünkü bütün yaşayanların annesi olmuştur (Tekvîn, 3/20). Rabbânî literatüre göre Havvâ Âdem'in sağ böğründen, on üçüncü kaburgasından ve kalbinin etinden yaratıldı. Havvâ ile birlikte şeytan da yaratıldı.
1- Hz. Âdem'in çocukları hep ikiz doğmuş ve kendi kardeşlerinin ikizleriyle evlenmişlerdir. 2- Hz. Âdem'in çocukları Allah'ın onlar için seçtiği gökten inen hurilerle ve yeryüzü halkından kendilerine zahir olan cinlerle evlenmişlerdir.
Hz. Âdem'in neslinin nasıl çoğaldığı öteden beri merak konusu olmuştur. Kur'ân veSünnet temelli İslamî anlayışta topraktan yaratılan Hz. Âdem ve daha sonra ona eşolarak yaratılan Havvâ ilk insanlardır. Onların çocuklarından oluşan ilk nesil kendiaralarında evlendirilmiştir.
Şüphesiz bu durum kötü bir hastalıktır. Bu hastalığın şifası ise İslâm'ın kurallarını yaşayarak nefsi terbiye etmek ve onu kötülükleri emreden bir nefis olmaktan çıkarıp Allah'ın kendisine lütfettiklerine razı olan bir nefis haline getirmektir. Kabil, bunları yerine getirmediği için, pişmanlığı da bir tövbe olmamıştır.
Havva'nın Kabri ya da Havva'nın Mezarı, Cidde, Suudi Arabistan'da bulunan (21°29'31" N 39°11'24" E) bir arkeolojik alandır.
Bu kıssa, İslam kültüründe önemli bir yer kapsamaktadır. Âdem'in 1000 veya 2000 yıl yaşadığına dair Yahudilerin inancı Kur'an'da zikredilmez, İslamiyet'e hadislerle girmiştir. Buhari ve Müslim gibi güvenilen hadis kaynaklarına göre Âdem'in boyu 60 ziradır (yaklaşık 35-48 metre).
Bu bilgilere göre Hz. Havvâ biri kız, biri erkek olmak üzere her batında iki ve toplam yirmi batında kırk çocuk dünyaya getirmiş, sadece Hz. Şît tek doğmuştur. İlk batında doğan çocuklar Kābil ve Aklîmâ, ikinci batında doğanlar Hâbil ve Lebûda'dır.
Tevrat'a göre Âdem 930 yıl yaşamıştır (bk. Tekvîn, 5/5). Hz. Âdem, ölmeden önce oğlu Şît'e son vasiyetini yapar ve bir cuma günü vefat eder (bk. DBS, I, 113).
Kabil Vilayeti, Afganistan'ın orta kısmında yer alan bir vilayet.
1. Akkadca'da oğul demektir. 2. Can, nefes anlamlarına da gelir.
Kanonik metinlerin dışında, milâttan önce III. yüzyıl başlarına ait Ben Sira (49/16) gibi apokrif metinlerle milâttan önce II. yüzyıl ortalarına ait Jübileler'de de (4/8, 11) Şît'ten bahsedilir. Jübileler, Şît'in Azura ile evliliğine değinir. Hıristiyan geleneğinde Şît kutsallık ve iyilik karakteriyle özdeşleşmiştir.
Kur'an'da geçen peygamberlerin yaklaşık kronolojik sırası şöyledir: Adem, İdris, Nuh, Hud, Salih, İbrahim, Lut, İsmail, İshak, Yakub, Yusuf, Eyüp, Şuayb, Musa, Harun, Zul-Kifl, Davud, Süleyman, İlyas, Elyesa, Yunus, Zekeriya, Yahya, İsa ve Muhammed.
Kur'ân ve sünnete göre ilk insan ve ilk peygamber Adem'dir. Ancak, bu konuda Kur'ân ve sahih sünnetten onay alamayan bazı farklı görüşler serdedilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri