7 numara: PC koduyla bilinir. Yiyecek kaplarında ve sporcu mataralarında kullanılan bu plastik türü, en tehlikeli plastiklerden biridir. Plastiğin içinde barınan kimyasalların yiyeceğe bulaşma riski oldukça fazladır. Bu plastiğin yeniden kullanılması ve dönüştürülmesi tavsiye edilmemektedir.
7 Numaralı PC
Bu koda sahip olan plastikler genel olarak yemek saklama kaplarında, bazı pet şişelerde, sporcu su şişelerinde, biberonlarda kullanılmaktadır. Geri dönüşüme uygun olmadığı için doğaya, besinlere kimyasal karıştırma ihtimali olduğu için sağlığa oldukça zararlıdır.
En güvenli plastik ürünlerin 1, 2, 4 ve 5 numaralı plastikler olduğunu ifade eden Demirkan, "Bu hepimizi ilgilendiren bir konu. Evimizde ve her yerde plastik kullanıyoruz. Plastikler ürünlerin numarası var, bunların en zararlısı 3-6 ve 7 numara plastikler. Bunlardan kesinlikle kaçınmamız lazım.
1 numara: PET veya PETE polietilen anlamına gelir. Genelde su, iki litrelik alkolsüz içecekler ve yağların konduğu pet şişelerde kullanılır. Genelde tek kullanımlık ürünler için geçerlidir. Zararsızdır.
Birçokları, bunun bir şişeyi kaç defa kullanabileceğinizi gösterdiğini düşünse de, bu hatalıdır. Plastik şişenin üretildiği madde, tekrar kullanılabilirlik hakkında bilgi veriyor olsa da, o sayılar, şişeyi tekrar kullanabileceğiniz sayıyı göstermemektedir. Bu sayılar, şişenin üretildiği plastiğin tipini göstermektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Plastik kapların sağlığa zararlı olup olmadığını anlamanın en pratik yolu altındaki üçgenin içinde yazan rakama bakmaktan geçiyor. Üçgenin içinde yer alan 1, 2, 4 ve 5 rakamları güvenli, 3 ve 7 rakamları ise zararlı olduğunu gösteriyor.
7 ve Anlamı
Son olarak Other olarak adlandırılan diğer plastik ürünlerdir. Bilgisayar donanım ürünleri, damacanalar, dvd kapları, güneş gözlükleri, naylonlar bu gruba girer. Polikarbonat olarak adlandırılan PC plastik gurubu 7 numara ile işaretlenmektedir.
Tekrar incelerseniz 7 numaralı geri dönüşüm ikonunun altında 'Tritan' ibaresi bulunmaktadır. 'Tritan' ham maddesi en sağlıklı plastik çeşitlerindendir ve bpa, bps, fitalat vb... Zararlı maddeler içermemektedir. Güvenle çocuklarınıza kullandırabilirsiniz.
En güvenli plastik ürünlerin 1, 2, 4 ve 5 numaralı plastikler olduğunu ifade eden Demirkan, "Bu hepimizi ilgilendiren bir konu. Evimizde ve her yerde plastik kullanıyoruz. Plastikler ürünlerin numarası var, bunların en zararlısı 3-6 ve 7 numara plastikler. Bunlardan kesinlikle kaçınmamız lazım.
Tritan, geniş kullanım alanına sahip, laboratuvar ortamlarında geliştirilerek güçlendirilmiş bir plastik türüdür. Tritan bir markadır, kırılmaz özellikli ve hafif bir malzeme olması dolayısıyla biberonla, BPA pet şişeler, sporcular tarafından kullanılan suluklar üretilmektedir.
Floropolimerler, yüksek performanslı plastik kategorisine aittir. Bu kategorinin en bilinen üyesi PTFE'dir. PTFE, en pürüzsüz ve en sağlam malzemelerden biridir.
PA 66 Kestamit plastikler içerisinde dayanıklılığı en yüksek plastik olarak bilinmektedir.
Plastik kapların genellikle alt kısmına baktığınızda üçgen şeklindeki geri dönüşüm işaretinin içinde 1 PET, 2 HDPE, 3 PVC, 4 LDPE, 5 PP, 6 PS, 7 OTHER gibi numara ve harfler göreceksiniz. Dr. Mercola 3, 6 ve 7 numaralardan kaçınmak gerektiğini, 1, 2, 4 ve 5 numaraların GÖRECELİ olarak daha güvenli olduğunu söylüyor.
Bisfenol A olarak belirtilen bu kimyasal madde, organik bir bileşendir ve plastik ya da reçine üretiminde öncelikli olarak kullanılmaktadır. BPA Free ise, ürünler üzerinde sağlığa zararlı BPA maddesinin yani Bisphenol A kimyasal bileşeni bulunmadığını ifade eden bir ibaredir.
'Bisphenol-A' (BPA) temiz, kırılıp dağılmayan, sert plastiklerde bulunur. Çoğunlukla bu plastik şişelerin alt kısmında üçgen geri dönüşüm işareti bulunur. Bu işaretin yanında PC (polikarbonat) harfleri ve 7 rakamı bulunur. Ama altında 7 rakamı bulunan her şişe de polikarbonat demek değildir.
TUPPERWARE ÜRÜNLERİ HANGİ MADDELERDEN YAPILIYOR? Yumuşak kapaklar POLİETİLEN maddesinden üretilir. Bu madde yapay kalp kapakçığı üretiminde de kullanılır! Gövdeler kapaklardan biraz daha serttir: POLİPROPİLEN maddesinden yapılır.
BPA yani Bisfenol A içermeyen plastik ambalajların da zararlı olabileceği ortaya çıktı. BPA'ya maruz kalan hayvanlarda üreme sistemlerinde problemler görülse de insanlarda maruziyet dozu halen bilinmiyor.
Pet şişe, damacana, bidon gibi tüm plastik malzemelerin altında veya üzerinde genelde üçgen geri dönüşüm logosu içerisinde 1 ile 7 arasında numara bulunur. Pet şişe, damacana, bidon gibi tüm plastik malzemelerin altında veya üzerinde genelde üçgen geri dönüşüm logosu içerisinde 1 ile 7 arasında numara bulunur.
Yedi numaralı plastikler, geri dönüşüm merkezleri tarafından genellikle kabul edilmez. Bisfenol A (BPA) ve polikarbonat (PC), 7 numaraya örnek verilebilir. Geri dönüşümü oldukça zor olan bu plastiklerin geri dönüştürülmesi oldukça zordur. Bu plastikler oldukça da zararlıdır.
Çelik ve cam su mataraları sağlıklı ve dayanıklı modeller arasında. Ancak bu mataraların ağır olması, sürdürülebilir matara kullanımı açısından zor. Koku yapmayan suluk için tüm modelleri değerlendirebilirsiniz.
BPA içermeyen, koku yapmayan sağlıklı Tritan malzemeden üretilmiştir. Ürünün 650 ml sıvı kapasitesi vardır. Darbelere ve düşmelere dayanıklıdır.
Aldığım suluk ürünü olan Uzspace markalı ürün 7 numara plastik grubuna girdiğinden sağlık açısından zararlı olduğu tespit edilmiş gruptadır. Ve ben bunu çocuğum için kullanacaktım.
7 numara: PC koduyla bilinir. Yiyecek kaplarında ve sporcu mataralarında kullanılan bu plastik türü, en tehlikeli plastiklerden biridir. Plastiğin içinde barınan kimyasalların yiyeceğe bulaşma riski oldukça fazladır. Bu plastiğin yeniden kullanılması ve dönüştürülmesi tavsiye edilmemektedir.
7 numara - Diğer
Sporcu su şişeleri, biberonlar, yemek saklama kapları ve bazı pet şişelerde kullanılıyor. Kullanılan bu plastiğin, en tehlikeli ve uzak durulması gereken plastik olduğu söyleniyor. Karışık polikarbon materyallerden imal edildiği için geri dönüşüme uygun değil.
Polietilen tereftalat (PET, PETE) / Polyester - bu reçine genellikle gazlı içecekler, su şişeleri ve gıda ambalajları için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri