Dr. Galip Akın, ilk insan yeryüzünde görüldüğünde ortalama ömrünün 18-20 yıl olduğunu söyledi.
Nitekim bizim Peygamberimiz (asm) de, toplumun genel yaş ortalamasına yakın bir ömür sürmüş olup 63 sene yaşamıştır.
ERKEKLERDE ORTALAMA YAŞAM SÜRESİ 75, KADINLARDA 80,5
Verilere göre 2019 - 2021 yılı arası erkeklerde ortalama yaşam süresi 75 iken kadınlarda 80,5 yıl olarak hesaplandı.
En uzun yaşayan insan Nuh a.s. dedesi Metuşelah'dır ve 969 yıl yaşamıştır. Yıllar geçtikçe insan ömrü giderek kısaldı ve günümüzde ortalama 70 yıla kadar düştü. Peki, ne oldu da insan ömrü yaklaşık 900 yıl azaldı.
Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) hava kirliliği standardının karşılanması halinde, ortalama insan ömrünün 2,3 yıl uzayabileceği belirtildi. Chicago Üniversitesi Enerji Politikası Enstitüsü (EPIC) tarafından yayımlanan Hava Kalitesi Yaşam Endeksi (AQLI) raporunda, hava kirliliğinin insan ömrüne etkileri incelendi.
İlgili 37 soru bulundu
Dr. Mahmut Çalışkan, insan ömrünü uzatmanın mümkün olduğunu ve son 200-300 yıllık sürece bakıldığında bile insan ömrünün uzadığının görüleceğini vurguladı.
Yüksek gelire sahip ülkelerde kalp hastalıklarından ölümlerin azalması ve düşük gelirli ülkelerde çocuk ölümlerinin azalması gibi nedenlerle insanlar artık daha uzun yaşıyor. Yaşam süresinin artmasında daha gelişkin sağlık hizmetleri, hijyen, tıp ve hastalıkların tedavisi konusundaki gelişmeler de etkili oldu.
Hayır, geçmişte olması mümkün değildir. Bunlar yalnızca efsanelerde olan hikayelerdir, bilimsel dayanakları yoktur. İnsanın ömrünün bir üst limiti vardır buda yaklaşık 120 ile 150 yıl arasındadır.
2018 yılında yapılan bir araştırma ölüm oranının yaşla birlikte artarken, 85 yaşından sonra yavaşladığını ortaya koydu. Ölüm oranı 107 yaş civarında ise her yıl yüzde 50 - 60 ile zirve yapıyor.
Çin Ulusal Sağlık Komisyonu'nun (NHC) Salı günü yayınladığı istatistiklere göre, Çin'de ortalama yaşam süresi 2021'de 78,2 yıla ulaştı. Bir ülkenin vatandaşlarının sağlık düzeyinin önemli bir göstergesi olan ortalama yaşam süresi 2020'de 77,93'tü.
Ülkelere göre yaşam süreleri
İnsanlarda ortalama yaşam süresi ülkelere göre farklılıklar gösterebilmektedir. Esvatini'de 39,5 yıl olan yaşam süresi Japonya'da 81 yıldır. Andorra ise 83,5 yıl ile dünyanın en uzun ortalama yaşam süresine sahip ülkesidir.
1- Orta Afrika Cumhuriyeti.
Hatta Tevrat'ta bütünüyle dünyanın ömrünün 10 bin yıl olduğu, Âdemi'in ise MÖ 3761 de yaratıldığı, söylenir. Bu da Âdem'den günümüze kadar 5780 yıllık bir geçmişin olması demektir.
Fakat, ecel hasıl olmadan önce, sadaka, dua ve amel-i salih ile, ömür uzar. Zira Fâtır sûresinde meâlen; (Herkesin ömrü ve ömürlerin kısalması hep yazılıdır) buyurulmaktadır' dedi.”
“Dünya, ahiret haftalarından bir hafta olup, yedi bin senedir ve bunun altı bini geçmiştir." "Dünyanın ömrü, ahiret günlerinden yedi gündür. Allah teala buyurdu ki: “senin rabbinin yanındaki bir gün, sizin saydığınız bin yıl gibidir.” - Bu ve benzeri hadislere göre Dünyanın yaşı 7000 yıl.
Türkiye'de 2013-2015 döneminde erkeklerde 75,3 yıl olan doğuşta beklenen yaşam süresi, 2017-2019 döneminde 75,9 yıla, kadınlarda ise 80,7 yıldan 81,3 yıla yükseldi. Genel olarak kadınlar erkeklerden daha uzun süre yaşamakta olup, erkekler ve kadınlar arasındaki doğuşta beklenen yaşam süresi farkı 5,4 yıldır.
Belirli bir yaş için ölüm oranı, ilgili yaştaki yıl ortası ölümlerin yıl ortası nüfusa bölünmesiyle elde edilir.
Yapılan bir araştırma, hastalıkları önleyerek ya da tedavi ederek sağlıklı uzun yaşamın mümkün olmadığını ortaya koydu. Araştırmaya göre, bir insan en fazla 120 ila 150 yıl yaşayabilir.
Geçtiğimiz çağlarda insan ömrünün ortalama 30 - 40 yıl arasında olduğunu ancak gün geçtikçe insanların evrim geçirmesiyle birlikte ortalama ömrün 65-80 yaş aralığına çıktığını biliyoruz. Bu konuyla ilgili araştırmalar yürüten bilim insanları, insan ömrünün 500 yılı bile aşabileceğini söylüyor.
969 yaşına gelerek insanlık tarihinin en uzun yaşayan insanı olmuş Metuşelah. Metuşelah, Hanok Peygamber'in oğlu olarak kabul edilmekte. Tevrat'ta da adı geçen Metuşelah, 969 yıl hayatta kalarak en uzun ömürlü insan olarak bilinir hale gelmiş.
Türkiye nüfusunun ortanca yaşı yükseldi
Ortanca yaş, yeni doğan bebekten en yaşlıya kadar nüfusu oluşturan kişilerin yaşları küçükten büyüğe doğru sıralandığında ortada kalan kişinin yaşıdır. Nüfusun yaşlanması ile ilgili bilgi veren göstergelerden biri olan ortanca yaş, 2017 yılında 31,7 iken 2022 yılında 33,5 oldu.
Aslında atalarımızın 30 bin yıl önce Avrupa'ya göçmesinden Ortaçağa kadar ortalama insan ömrü pek uzamadı. Yetersiz ve sağlıksız beslenme nedeniyle ortalama ömür 18-20 yılla sınırlı kaldı. Ancak, Ortaçağ'da ortalama ömrün 30 yıla çıktığını ve İkinci Dünya Savaşı'nın ardından 50 yıla ulaştığını biliyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri