Açı kelimesi, pek çok geometri terimi gibi, okul kitabı olarak okutulmak üzere yazılan bir geometri kitabında, Atatürk tarafından Türkçeye kazandırılmıştır. Düzlemde açı, bir doğru parçasının sabit bir nokta çevresinde dönme miktarının ölçüsüdür.
İki doğru ile bir kesenin yaptığı açılarda eğer bu açılar aynı yöne bakıyorlarsa o zaman yöndeş açı ismi ile adlandırılmaktadır. Paralel iki doğru ile bir kesenin yapmış olduğu açılarda yöndeş açılar ile iç ters ve dış ters açıların açı ölçüleri birbirlerine eşit olmaktadır.
Çokgenin iç açıları: Kenarların birleşimi ile oluşan köşegenleri çokgenin iç açıları denir. Çokgenin iç açıları kenar sayısına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Çokgenin dış açıları: Bir kenarının uzantısı üzerinden komşu kenarın kenarları oluşmuş açıya dış açı denmektedir.
Bir açıda kenarları (kolları) ışınlar, köşeyi ise ışınların ortak olan noktası ifade eder . Başlangıç noktaları O olan iki ışının başlangıç noktaları çakıştırılırsa bir açı meydana gelir .
Temel olarak çemberde iki açı türü vardır. 1.) Merkez Açı: Köşesi çemberin merkezinde ise bu açı merkez açıdır. Bu açının gördüğü yay ile ölçüsü eşittir.
İlgili 26 soru bulundu
Açı, bir matematik terimi olup "derece" ile ölçülür. Birbirini kesmekte olan iki yüzey veya aynı noktadan çıkmış iki yarım doğrunun meydana getirdiği biçimdir ve derece ile ölçülür. Bir başka anlatımla başlangıç yani çıkış noktaları aynı, ortak olan 2 ışının birleşimine açı denmektedir.
Açı kelimesi, pek çok geometri terimi gibi, okul kitabı olarak okutulmak üzere yazılan bir geometri kitabında, Atatürk tarafından Türkçeye kazandırılmıştır. Düzlemde açı, bir doğru parçasının sabit bir nokta çevresinde dönme miktarının ölçüsüdür. Saat ibrenin ters yönü "pozitif", düz yönü "negatif" kabul edilir.
Tümler açılar, toplamlarının ölçüsü 90° olan açıları ifade eden geometri terimi. Eğer birbirinin tümleri iki açı komşu, köşeleri ve sadece bir kolları ortak, ise dış kolları dik açı oluşturur.
Dar açılar, 90 dereceden küçük açılardır. Dik açılar 90 derecedir. Geniş açılar ise 90 dereceden büyük olan açılardır. Açı türlerini öğrenelim ve bunlara ilişkin örnekler görelim.
Tam açıların ölçüsü 360 derecedir. Tam açılar bir çember olarak görülür. Bir doğru etrafında bir çember çizildiği zaman açısı 360 derece şeklinde görünür. Doğru açıyla düz açının farkı bu biçimde ifade edilebilir.
1 ve 4, 2 ve 3 numaralı açılar iç ters açılardır. İki doğruyu bir kesenle kestiğimizde kesenin aynı tarafında olan biri içte, diğeri dışta kalan açılara yöndeş açılar denir.
Paralel açı; kuzey veya güneyde yer alan iki gezegen aynı derecede bir araya geldiğinde oluşan açıya verilen addır.
Eğer doğrular paralelse, yöndeş açılar eşittir. Eğer yöndeş açılar eşitse, doğrular da paraleldir.
Komşu Açılar: Bir kenarları ortak ve diğer kenarları ortak kenarın farklı tarafında bulunan açılara “komşu açılar” denir.
Ölçüleri birbirine eşit olan açılara eş açılar denir. İki açının eşliği “≅” sembolü ile gösterilir. Ölçüleri eşit olan A ve B açılarının eşitliği aşağıdaki gösterimlerle ifade edilebilir: m(A) = m(B) A ≅ B Birbirine eş olan açılar çizerken açıların ölçülerinin aynı olmasını sağlamak yeterlidir.
Yani doğru açılarda bir doğru düz bir şekilde görülmektedir. Bu şekilde doğrunun herhangi bir bölgesindeki açının 180 derece olduğunu söylemek mümkündür. Doğru Açı ile Tam Açının Farkı Nedir? Tam açıların ölçüleri 360 derece olmaktadır.
İki farklı açının toplamının 90 derece olması ise tümler açı olarak bilinmektedir. Aynı şekilde iki farklı açının toplamı 180 derece ise o zaman bütünler açı ortaya çıkıyor.
Tümler açıdan farklı olarak yere paralel uzanan doğru üzerinde bulunan iki açının toplamının 180 derece olması anlamına gelen bütünler açıya aşağıdaki örnekler verilebilir. 140 derece bir açı ile 40 derece bir açı bütünler açıdır. 125 derece bir açı ile 55 derece bir açı bütünler açıdır.
Dik açı 90 dereceye eşittir.
2) Dik Açı: Ölçüsü 90° olan açıya “dik açı” denir. Dik açıyı oluşturan ışınlar ( açının kolları) birbirine diktir.
Doğru açı: Ölçüsü tam olarak 180 derece olan açılara doğru açı denmektedir.
Açılar | 5. Sınıf Matematik evokul Kampı - YouTube.
Açı birimleri 3'e ayrılır. Bu birimler Derece, Grad, Radyan. Her biri birim daireyi (ya- rıçapı 1 br. olan daire) tanımlamada kullanılır. Grad ile birim daire eşit 400 ayrı parçaya; derece ile ise 360 eşit parçaya bölünüyor.
İletki ya da açıölçer, açıları ölçmeye yarayan alet. Tipik bir iletki genellikle 1°lik aralıklarla ölçeklendirilir ve her 5 veya 10°lik aralık uzun bir çizgi ile belirtilir. Bununla birlikte, daha karmaşık işlerde kullanılan iletkiler daha hassas şekilde ölçeklendirilmiş olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri